10 reguli si principii importante in diversificarea bebelusului

/ / Modificat: 2023-01-05
10 reguli si principii importante in diversificarea bebelusului

Pe masura ce bebelusul creste si se dezvolta, laptele matern sau formula de lapte nu ii mai indeplinesc toate nevoile nutritionale, de aceea este nevoie de introducerea alimentelor solide. Aceasta etapa importanta se numeste diversificare si, odata ce bebelusul se apropie de varsta de sase luni, parintii deja incep sa se gandeasca la ea.

OMS recomanda inceperea diversificarii de la varsta de sase luni (uneori de la patru luni), in functie de dezvoltarea copilului. Aceasta este perioada in care atat sistemul digestiv al bebelusului, cat si corpul lui, sunt mai bine dezvoltate si gata de aceasta tranzitie.

Prin diversificare, bebelusii nu vor asimila doar substantele nutritive necesare dezvoltarii lor sanatoase, ci vor invata si cum sa mestece, cum sa inghita si cum sa digere mancarea.

Exista cateva reguli si principii importante legate de diversificare. Iata mai jos o lista care sa te ajute, mai ales daca esti la primul copil:

1. Pana la sase luni, cel mic trebuie alaptat la san exclusiv sau hranit cu formula de lapte. Alaptarea la cerere se mentine si dupa inceperea diversificarii, pana la varsta de doi ani a copilului sau mai mult.

2. Alimentele solide nu se ofera din biberoane, ci din farfurii sau boluri potrivite pentru cei mici, precum cele de la Oaki. Aici vorbim inclusiv de alimente preparate sub forma de supe sau piureuri.

3. Inainte de a pregati mancarea bebelusului si inainte de a-l hrani este necesar sa va spalati pe maini atat voi ca parinti, cat si el.

4. Indiferent ca alegi diversificarea clasica sau autodiversificarea, asigura-te ca incepi cu un singur aliment timp de cateva zile, pentru a-i da timp bebelusului sa se obisnuiasca cu gustul si cu textura noua, precum si pentru a putea observa aparitia posibilelor alergii.

5. O regula foarte importanta este ca, in acest stadiu, nu trebuie adaugat indulcitor/ zahar sau orice tip de condiment in mancarea lui.

De evitat sunt si alimentele procesate de tip fast-food si sucurile, inclusiv sucurile naturale (oferiti-i fructe in schimb).

Retine si ca mierea poate fi introdusa in alimentatia copilului de-abia dupa ce acesta implineste varsta de un an, altfel ii poate provoca botulism infantil.

Si, nu in ultimul rand, ai grija sa eviti alimentele care pot cauza sufocarea bebelusului (morcovul crud, strugurii, nucile).

6. Ori de cate ori este posibil, mancati impreuna ca familie si evitati distragerile precum un televizor aprins in bucatarie sau folosirea telefoanelor in timpul mesei. In acest fel, copilul va putea sa va observe pe voi adultii cum mancati, sa se concentreze asupra portiei lui si sa se bucure de hrana.

7. Prepararea mancarii poate fi transformata intr-un moment de joaca prin care sa-i trezesti curiozitatea celui mic asupra mancatului. De aceea, il poti tine alaturi de tine in bucatarie in timp ce tai si fierbi legumele. Povesteste-i ce faci si ii poti da si lui vase mici, care nu se sparg, sa se distreze cu ele. Este bine sa ai un ajutor in bucatarie, nu-i asa?

8. Daca bebelusul nu pare interesat in a manca alimentele preparate, nu-l forta pentru ca, mai tarziu, acest fapt ii poate crea sentimente de respingere fata de mancare. Mai degraba, reincearca la o alta ora sau alege sa-i oferi un alt aliment.

9. Permite-i bebelusului tau sa exploreze diferitele texturi si gusturi ale mancarii, lasandu-l sa ia si el cu mainile si sa duca in gura, nu doar hranindu-l tu, ca parinte. Si, treptat, ii poti arata si cum sa foloseasca tacamurile pentru bebelusi.

10. Pe masura ce bebelusul devine tot mai confortabil cu hrana solida, ii poti oferi alimente de tip „finger foods” (pe la 8-9 luni). Acestea pot fi legume fierte, fructe, chiar bucati de paine, paste, pui, bucati de omleta.

Dupa ce bebelusul tau incepe de diversificarea, te poti astepta sa vezi schimbari in dieta sa, in cresterea si in dezvoltarea lui. Prin faptul ca el consuma o varietate de alimente (fructe, legume, cereale si proteine), isi va asigura substantele nutritive necesare pe care laptele matern sau formula de lapte nu i le pot oferi.

Taguri Diversificare alimentara bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre