10 super-alimente in diversificare

/ / Modificat: 2015-11-17
10 super-alimente in diversificare

Inceperea diversificarii alimentatatie la bebelusi este un moment extrem de important pentru intreaga familie si o etapa care presupune cateva eforturi pentru parinti deoarece trecem de la simpla preparare a laptelui la alte alimente mai complexe.

Cand incepem diversificarea

Fiecare bebelus este diferit si are propriul ritm de dezvoltare, insa in general diversificarea incepe in jurul varstei de 6 luni. Varsta nu este singurul factor pe care trebuie sa-l iei in considerare atunci cand incepi diversificarea. Exista si alte semne care iti indica faptul ca bebelusul tau este pregatit sa schimbe meniul.

Daca greutatea micutului s-a dublat de la nastere, isi poate tine singur capul ridicat, ii ies primii dintisori este momentul sa treci la alimente solide. In acelasi timp, daca observi ca manifesta interes pentru mancarea solida si apuca mancarea ta cu manuta incercand sa o duca la gura, inseamna ca a venit vremea pentru diversificarea alimentatiei.

10 super-alimente care pot fi introduse in meniul copilului tau odata ce incepeti diversificarea

Avocado

Un sfert de avocado este cantitatea recomandata pentru un bebelus. Aceasta cantitate ii asigura micutului necesarul de fibre pentru o digestie sanatoasa, precum si 90% din necesarul zilnic de acid folic, fiind in acelasi timp o sursa importanta de magneziu, fosfor si zinc. Aceeasi cantitate ii asigura si 13% din doza zilnica recomandata de vitamina B1, 10% din vitamina B2, 16% din vitamina B3, 20% din vitaminca B6, 23% din vitamina si 24% din vitamina E.

Acest fruct are una dintre cele mai inalte valori nutritionale si este foarte gustos, fiind usor de introdus in dieta copiilor pentru ca poti face un piure chiar dintr-un avocado proaspat, fara sa fie nevoie sa il gatesti.

Banane

Aceste fructe ii vor aduce copilului o multime de beneficii pentru ca au un continut ridicat de vitamine si minerale. O singura banana este o sursa importanta de vitamina B6, asigurand un sfert din doza zilnica recomandata. In acelasi timp, bananele contin si vitamina C, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, dar si alte patru dintre vitaminele complexului B.

Aceste fructe delicioase sunt si o sursa importanta de fibre, iar micutul tau le va adora cu siguranta.

Afine

Recunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, afinele sunt o sursa importanta de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier. Ele vor contribui la intarirea sistemului imunitar si vor apara organismul de virusi si infectii.

Broccoli

Desi nu prea este pe placul micutilor, broccoli-ul ii va aduce o multime de beneficii bebelusului tau avand un continut mare de vitamina C, vitaminele B1, B2, B3, B6, K, fier, magneziu, potasiu si zinc.

Atentie mare insa la gatirea acestei legume pentru ca prin fierbere excesiva se pierd o parte din nutrienti.

Ovaz

30 de grame de fulgi de ovaz contin 7% din doza zilnica recomandata de fier pentru copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni, 40% din doza zilnica recomandata de magneziu si 25% din doza zilnica recomandata de zinc. Ca majoritatea cerealelor, ovazul are un continutul bogat de fibre care va va contribui la un tranzit intestinal sanatos.

Mancati la micul dejun, fulgii de ovaz reprezinta alimentul perfect pentru ca micutul tau sa aiba energie pentru intreaga zi. De altfel, poti chiar si tu sa iei in calcul sa-ti incepi ziua cu o portie de fulgi de ovaz.

Dovleac

Delicios si foarte hranitor, dovleacul contine vitaminele A, C, E, B1, B2, B6, B9, potasiu, cupru, mangan, fier, magneziu si fosfor. Piureurile din dovleac sunt foarte sanatoase, iar micutilor le vor placea cu siguranta.

Carne rosie

Intre 6 si 12 luni, depozitele de fier si zinc ale bebelusului incep sa se consume, organismul avand nevoie de mai multa energie pentru ca micutul sa se dezvolte din toate punctele de vedere. Carnea rosie are foarte multi nutrienti si un continut ridicat de fier si zinc, astfel ca introducerea ei in dieta copilului nu poate fi decat benefica.

Trebuie sa acorzi atentie insa la alegerea acestui tip de carne, precum si la gatirea ei. Cumpara carnea numai din surse sigure si alege bucatile de carne macra, fara grasime. Atentie insa la cantitatea si frecventa meselor cu carne, pentru un copil de pana la un an este recomandata carnea o data pe saptamana si in cantitati mai mici, pentru ca este un aliment mai greu de digerat.

Spanac

Inca de cand eram copii si urmaream desenele cu Popeye Marinarul stiam ca spanacul ne face puternici. Specialistii in nutritie confirma acest lucru si recomanda introducerea spanacului in dieta micutului. Lista cu vitaminele si mineralele pe care le contine acest super-aliment este extrem de lunga: vitaminele A, B, C si K. Spanacul este o sursa importanta de fier si antioxidanti si il va ajuta pe micutul tau sa stea departe de viroze.

Ca si in cazul broccoli-ului, multe din vitamine sunt distruse daca fierbi spanacul prea mult, asa ca acorda atentie acestui aspect pentru a nu pierde aceste resurse pretioase.

Cartofi dulci

Desi nu sunt foarte utilizati in bucatariile romanilor, cartofii dulci incep sa castige tot mai multi adepti. Un singur cartof dulce contine peste 100% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 37% din cea de vitamina C, 16% - vitamina B6, 10% - vitamina B5, 15% - potasiu, 28% - mangan. Poti pregati piure de cartofi dulci la fel ca si cel din cartofii traditionali.

Iaurt

Bogat in calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si vitaminele B12 si A, iaurtul este un aliment pe care il poti introduce cu usurinta in diete bebelusului tau. In plus, iaurtul contine probiotice, bacterii bune care ajuta digestia. Acorda insa atentie iaurtului pe care il cumperi pentru bebe, pentru ca unele contin prea multa grasime. Pe piata vei gasi astfel de produse concepute special pentru copii, cu un continut mai mic de grasimi.

Tu ai inceput diversificarea cu micutul tau? Ce alimente nu lipsesc din dieta lui? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Diversificarea alimentatiei sugari Alimentatia bebelusului Alimente diversificare bebelusi Accesorii diversificare Accesorii diversificare alimentatie Kit accesorii diversificare

Articole recomandate

Citeste si despre