5 motive pentru care bebelusii nu ar trebui sa consume sare sau zahar

/ / Modificat: 2023-02-12
5 motive pentru care bebelusii nu ar trebui sa consume sare sau zahar

Alimentele pe care le mănâncă un bebeluș în primul an de viață stabilesc un model important în stabilirea obiceiurilor alimentare pe măsură ce crește. Un studiu realizat de cercetătorii de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA a constatat că modelele alimentare care se dezvoltă în creier în primele luni influențează dieta copiilor pe termen lung.

Din acest motiv, Asociația Spaniolă de Pediatrie recomandă eliminarea aditivilor, în special a sării și a zahărului, din alimentele copiilor, cel puțin în primul an de viață.

Cinci motive pentru care bebelușii nu ar trebui să consume sare sau zahăr

1. Ele alterează gustul natural al alimentelor

Atunci când este consumată cu moderație, sarea are proprietatea de a accentua gustul alimentelor, în timp ce zahărul ajută la îndulcirea aromelor amare. În ambele cazuri, acești aditivi modifică gustul natural al alimentelor pentru a le face mai gustoase. Problema este că, atunci când alimentele modificate cu sare sau zahăr sunt introduse în dieta unui copil, palatul acestuia nu poate percepe gustul său natural, iar creierul codifică noul gust cu nuanțele aditivului.

Pe termen lung, acest lucru duce la incapacitatea de a se bucura de alimente în varianta lor naturală și, astfel, la o dependență crescută de sare și zahăr.

2. Ele favorizează apariția diabetului

Un studiu realizat la Universitatea Cambridge a constatat că consumul de zahăr este strâns legat de apariția diabetului de tip II. De fapt, consumul unei singure porții de zahăr pe zi crește riscul de a dezvolta diabet de tip II cu 18%.

În mod evident, cu cât zahărul este introdus mai devreme în dieta unui copil, cu atât mai mare este vulnerabilitatea copilului de a dezvolta tulburări metabolice în copilărie, chiar dacă nu există o predispoziție genetică.

3. Acestea supraîncarcă rinichii

Rinichii sunt responsabili de filtrarea excesului de sodiu din organism, un element care se găsește în cantități mari în sare și care, printre alte funcții, este implicat în transmiterea impulsurilor nervoase în organism.

Problema este că, până în primul an de viață, bebelușii au un sistem renal imatur, ceea ce înseamnă că rinichii lor trebuie să lucreze din greu pentru a elimina chiar și cantitățile mici de sodiu din corpul lor. Pe termen lung, acest lucru poate duce la afectarea funcției renale și la alte complicații mai grave pentru sănătate.

4. Acestea cresc riscul de hipertensiune arterială.

Sodiul este un jucător important în echilibrul apei din organism și este implicat în reglarea tensiunii arteriale, astfel că un consum excesiv a fost asociat cu un risc crescut de apariție a hipertensiunii arteriale, după cum au confirmat cercetările de la Universitatea din Chile.

Acest lucru înseamnă că introducerea sării de la o vârstă fragedă în alimentația bebelușilor crește șansele ca aceștia să sufere de alterări ale tensiunii arteriale în copilărie, patologie de care suferă aproximativ 4% dintre copiii din întreaga lume, mulți dintre ei fără să știe, pentru că nu au fost diagnosticați.

5. Creșterea probabilității de obezitate

Consumul de zahăr de la o vârstă fragedă a fost asociat cu un risc crescut de a deveni supraponderal și obez în copilărie.

Cu toate acestea, ceea ce mulți nu știu este că includerea sării în alimentație crește, de asemenea, probabilitatea de supraponderabilitate sau obezitate în copilărie. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Complutense din Madrid, care a constatat că copiii cu obezitate au niveluri mai ridicate de sodiu. În acest caz, sarea acționează în două moduri: prin creșterea poftei de mâncare și a setei și prin creșterea retenției de lichide în organism.

Taguri Zahar copii Consumul de zahar la copii

Articole recomandate

Citeste si despre