Dupa varsta de 6 luni, bebelusul incepe o noua etapa in alimentatia sa pentru a completa laptele matern cu alimente noi. Apar atat de multe intrebari. Printre ele, ce alimente ar trebui sa ii oferi, in ce ordine si chiar intrebari privind alaptarea in timpul diversificarii. Multe informatii insa se bazeaza pe mituri, iar daca asculti de aceste mituri, copilul poate avea de suferit. Iata care sunt miturile privind alimentatia complementara pe care sa nu le mai crezi.
1. Bebelusii ar trebui sa inceapa alimentatia complementara inainte de varsta de 4 luni
Acest lucru NU este adevarat! Medicii specializati in sanatate pediatrica din intreaga lume sustin ca varsta ideala pentru inceperea diversificarii este de 6 luni.
Exista mai multe motive pentru acest lucru. Unul dintre ele este explicat intr-un articol publicat in revista JAMA Pediatrics. Se considera ca aceasta este o perioada de timp adecvata pentru ca bebelusul sa dezvolte bacteriile intestinale (microbiomul) care servesc drept aparare impotriva unor boli, consolidand astfel sistemul imunitar.
Celalalt motiv este ca sistemul lor digestiv trebuie sa fie pregatit sa digere alimente noi. Inainte de varsta de 4-6 luni, bebelusul primeste inca enzimele pentru digestie care se gasesc in laptele matern. Cu alte cuvinte, alaptarea exclusiva la san ajuta procesul digestiv al bebelusului sa se maturizeze.
De asemenea, posibila aparitie a alergiilor justifica, de asemenea, inceperea noilor alimente dupa varsta de 6 luni.
2. Alimentele solide ii ajuta pe bebelusi sa doarma mai bine
Nu este adevarat! Somnul unui bebelus este influentat de factori care nu au nimic de-a face cu alimentele complementare. Un articol publicat in revista Children afirma ca reglarea ciclului de somn progreseaza in mod natural odata cu varsta copilului. La 6 luni, majoritatea bebelusilor sunt capabili sa doarma toata noaptea.
3. Exista o anumita ordine de introducere a alimentelor cand se incepe diversificarea
Nu este adevarat! Inainte se credea ca trebuie sa existe o anumita ordine. De exemplu, mai intai cerealele, apoi legumele, apoi fructele. Cu toate acestea, Academia Americana de Pediatrie afirma ca nu exista nicio dovada ca, daca le dai mai intai fructe, vor respinge legumele pentru ca nu le place gustul.
Prin urmare, se recomanda introducerea alimentelor preferate de familie, atat timp cat acestea sunt indicate ca facand parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata pentru copil, precum si supervizate de pediatru si nutritionist.
4. Evitarea alimentelor alergenice pana dupa primul an de viata
Dimpotriva, este adevarat contrariul! Un studiu publicat in The New England Journal of Medicine afirma ca expunerea timpurie si regulata la alimente alergenice, cum ar fi alunele, poate diminua alergiile la copiii predispusi la alergii.
Deci, dimpotriva, nu exista dovezi care sa sustina ca introducerea tarzie a unor alimente precum pestele, ouale sau alunele.
5. Bebelusii ar trebui sa termine tot din farfurie
Gresit! Exista ceva de luat in considerare atunci cand vine vorba de cantitatea de mancare. Acesta nu este altul decat capacitatea lor gastrica. Un articol publicat in revista Acta Paediatric releva faptul ca capacitatea gastrica a unui bebelus la nastere este de doar 20 de mililitri. Stomacul bebelusului creste insa, odata cu cresterea acestuia, ajungand la o capacitate de 120 - 170 ml pana la varsta de 6 luni. Si pana la 240-300 ml la varsta de 12 luni. Insa fiecare copil este diferit si se poata satura mai usor sau mai greu. Este important sa tii cont de preferintele acestuia si sa nu il fortezi sau restrictionezi. Iar daca esti ingrijorat de cantitatea prea mica (sau poate prea mare) de alimente consumate de copil, consulta un pediatru.
6. Da-i lapte de vaca dupa varsta de 6 luni
Gresit! Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) reitereaza faptul ca laptele de vaca nu ar trebui sa fie dat sugarilor ca supliment inainte de varsta de un an. Valorile de proteine si minerale din laptele de vaca depasesc capacitatea renala a bebelusului. Ofera-I lapte de vaca doar dupa varsta de 1 an, pentru a permite rinichilor sa se maturizeze.
7. Adauga sare si zahar in alimentele bebelusilor pentru gust
Nu! In alimentatia complementara, alimentele ar trebui sa fie oferite intr-un mod natural, astfel incat bebelusul sa poata percepe gusturi noi si sa dezvolte preferinte. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa nu se foloseasca sarea decat dupa varsta de 2 ani. Acest lucru se datoreaza maturitatii renale scazute a bebelusului.
Exista, de asemenea, restrictii in ceea ce priveste zaharul, tendinta fiind de a-l limita la mai putin de 5% din aportul caloric total. Supraponderabilitatea, obezitatea si riscul de aparitie a cariilor dentare sunt motive pentru a le controla in noua dieta a bebelusului.
8. Da-i alimente solide pentru a invata sa mestece
Gresit. Driscul de sufocar este foarte mare. In primul an de viata alimentele oferite trebuie sa fie pasate/macinate. Introducerea de alimente solide se face treptat, incepand cu alimente moi, pe care bebelusul sa le mestece si sub stricta supraveghere a parintilor pentru a diminua riscul de sufocare.
Alimentatia complementara traditionala incepe cu terciul. Treptat, se trece la piureuri si la alimente pasate cu cocoloase pana cand se introduc alimente mai solide, dar moi, precum legume sau fructe fierte.
Ce trebuie sa faceti daca aveti alte indoieli?
Daca ai alte indoieli, consulta imediat medicul pediatru pentru a le clarifica. Nu uitati ca este foarte important sa nu iei decizii fara sa fii mai intai sigur si bine sfatuit. Alimentatia complementara este un proces atat de important incat nu trebuie sa fie inconjurat de mituri care prezinta riscuri pentru nutritia si sanatatea copilului.
FOTO: freepik.com