Beneficiile dudelor (agudelor) pentru sanatate. Cand le servim copilului?

/ / Modificat: 2014-07-10
Beneficiile dudelor (agudelor) pentru sanatate. Cand le servim copilului?

Dudele (agudele) sunt fructe de vara extrem de gustoase si sanatoase, carora parintii ar trebui sa le acorde mai mult credit in alimentatia familiei lor. Toti membrii familiei, inclusiv bebelusul, ar trebui sa se bucure de proprietatile antiinflamatoare, antidepresive, antioxidante sau imunostimulatoare ale agudelor, care ii ajuta sa se mentina in forma in sezonul cald.

Beneficiile dudelor (agudelor) pentru sanatate

Dudele sunt unele dintre fructele care contin unele dintre cele mai crescute concentratii de vitamine si minerale pentru organism. Sunt bogate si in fibre sau antioxidanti esentiali care protejeaza organismul de infectii si il mentin in forma:  

Vitamine:


  • Vitamina A;
  • Vitamine B;
  • Vitamina C;
  • Vitamina E;
  • Vitamina K.

Minerale:


  • Fier;
  • Calciu;
  • Potasiu;
  • Mangan.

Printre cele mai importante beneficii pe care agudele le au pentru sanatate, se numara:

  • intarirea sistemului imunitar;
  • accelerarea metabolismului si pierderea in greutate;
  • protejarea creierului si imbunatatirea capacitatii de concentrare si memorare;
  • combaterea imbatranirii premature a pielii;
  • prevenirea cancerului;
  • calmarea durerilor;
  • imbunatatirea starii de spirit;
  • imbunatatirea digestiei si prevenirea bolilor gastro-intestinale;
  • prevenirea bolilor inflamatorii;

Cand introduci dudele in alimentatia copilului?

Dudele isi pot face loc in meniul diversificat al copilului in jurul varstei de 1 an. La aceasta varsta, pot fi servite ca gustari copilului, intrucat prezinta un risc crescut de inec prin alimente, din cauza dimensiunilor reduse.

Pot fi servite ca gustari (finger-foods) abia dupa varsta de 3-4 ani, cand copilul isi dezvolta mai bine abilitatea de a mesteca si inghiti. Pana la momentul in care copilul le va putea manca in stare naturala sau proaspete, este indicat sa i le adaugi in retetele de sucuri, smoothie-uri sau piureuri de fructe.

Pe masura ce creste, i le poti strecura si in budinci sau prajituri. Agudele se preteaza si la prepararea gemurilor sau dulceturilor, in functie de preferintele familiei. Regula celor 4 zile in introducerea unui aliment nou trebuie aplicata si in cazul dudelor, la inceputul diversificarii, pentru evitarea riscului de alergii sau intoleranta.

Dudele se servesc copilului la mesele de fructe, de dimineata, cu jumatate de ora inainte de mesele de lapte sau la 2 ore distanta de acestea, pentru a se evita indigestiile. Pe piata, se gasesc 3 sortimente de dude:

  • albe;
  • rosii;
  • negre.

Dudele negre sunt cele mai frecvente pe teritoriul tarii noastre si se gasesc din abundenta pe tarabele taranilor, inca de la inceputul lunii iunie si pana la sfarsitul lunii august. Atunci cand le cumperi, este important sa tii cont de aspectul lor.

Agudele trebuie sa fie grase si carnoase, sa nu fie lovite si sa aiba o culoare negricioasa puternica. Daca sunt partial negre, inseamna ca au fost culese prea devreme si ca nu sunt suficient de coapte.  

Dudele sau agudele fac parte din meniul familiei tale in sezonul de vara? I-ai oferit copilului dude cand era bebelus? Ce retete delicioase prepari pentru cel mic cu dude? Spune-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre