Cand introducem caisa in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-26
Cand introducem caisa in alimentatia copilului

Caisa face parte din categoria fructelor prietenoase cu stomacul bebelusului si prezinta un risc scazut de alergii, de aceea, este luata in vizor printre primele alimente solide oferite micutului, la inceputul diversificarii. Are o aroma incantatoare si un parfum dulce care rasfata si incanta pana si papilele gustative ale celui mai mofturos bebelus!

Descopera varsta potrivita pentru introducerea caisei in meniul diversificat, criteriile de selectie ale acestui tip de fructe la cumparaturi, dar si cele mai potrivite metode de pregatire si servire ale acestui aliment! Nu uita sa arunci un ochi si pe lista noastra de retete cu caise pentru varsta de bebelus, pentru a varia meniul micutului tau si a-l incanta cu preparate savuroase la fiecare masa!

Cand se introduce in alimentatie?

Caisele fac parte dintre fructele care pot fi introduse in meniul bebelusului intre 6 si 8 luni, in special in lunile de vara, cand este sezonul lor. Daca micutul depaseste aceasta varsta pana atunci, nu este nicio problema. I-o poti oferi spre degustare si la varste mai mari. Este indicat sa se consume in sezonul cald, cand gasesti pe piata o oferta bogata, variata si mai sanatoasa decat in restul anului.

Ce vitamine si minerale contine?

Caisa este unul dintre alimentele cu cel mai crescut continut de vitamina A si betacaroten, nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului. Insa pe langa acestea, fructul este bogat intr-o multime de alti nutrienti valorosi pentru sanatate:  

Vitamine:

Vitamina B3, B5, B6 si B9 (acid folic);
Vitamina C;
Vitamina E.

    Minerale:

    Fier (contine o cantitate mare din acest mineral);
    Potasiu;
    Magneziu;
    Calciu;
    Fosfor.

      Cum alegi caisele bune?

      Principalele criterii de care trebuie sa tii cont in alegerea caiselor pentru masa bebelusului sunt:

      culoarea portocalie intensa; si cele galben intens sunt bune, dar risti sa fie coapte insuficient si sa fie acre;

        • consistenta trebuie sa fie usor moale la atingere, dar nu cat sa-si schimbe forma la cea mai mica presiune;

          • coaja trebuie sa fie impecabila, fara bataturi, lovituri sau pete.

            La ce mese o introduci?

              La fel ca in cazul altor fructe de inceput - banana, mar, para, nectarina, mango -, caisa trebuie introdusa la gustarea de dimineata, de la ora 10:00, inaintea mesei de lapte.

            Cum o pregatesti si servesti?

            La inceputul diversificarii alimentatiei, cel mai indicat este ca fructul sa fie preparat termic, pentru a fi mai usor de digerat. Cele mai potrivite metode de gatire sunt aburii sau coacerea. Se serveste curatat de coaja si sub forma de piure cremos.

            Mai tarziu, pe la varsta de 9-10 luni, caisa poate fi servita si cruda, ca finger food (gustare), sub forma de bucati maricele, dar tot fara coaja.  

            Cu ce alte alimente o poti asocia?

            Caisa este versatila, putad fi asociata cu o multime de alte ingrediente, in retete delicioase pentru bebelus. Specialistii o recomanda in combinatie cu alte fructe cu textura asemanatoare - piersici, nectarine, banane, mere, mango etc. -, dar si cu cereale, branza de vaci sau iaurt.

            Retete cu caisa pentru bebelusi

            6-7 luni
            Mar si caisa
            Piersica si caisa

            Tu la ce varsta ai introdus caisa in diversificarea alimentatiei bebelusului? Care sunt retetele pe care micutul tau le adora? Spune-ne sugestiile tale de pregatire a acestui fruct in sectiunea de comentarii de mai jos!

            Taguri Diversificare alimentatie

            Articole recomandate

            Citeste si despre