Para este unul dintre alimentele care trebuie introduse in meniul bebelusului inca de la inceputul diversificarii. Este usor de tolerat de sistemul digestiv sensibil, are un grad scazut de aciditate, un gust placut si o multime de vitamine si minerale esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Descopera care este varsta potrivita la care bebelusul poate consuma prima data para, cum trebuie gatita ori servita acestuia, dar si in ce preparate se potriveste cel mai bine!
Cand se introduce in alimentatie?
La fel ca si marul, para este un fruct care poate fi introdus de timpuriu in alimentatia bebelusului, in functie de varsta la care alegi sa incepi diversificarea. Avand in vedere ca majoritatea parintilor alege sa introduca alimente solide in alimentatia copilului pe la varsta de 4-6 luni, poti incepe procesul diversificarii chiar cu para, intrucat nu este agresiva cu stomacul aflat inca in proces de maturizare.
Medicii recomanda inceperea diversificarii la varsta de 6 luni, in cazul alaptarii exclusive, si nu mai devreme de 4-5 luni, in situatia in care copilul este hranit cu formule de lapte sau mixt.
Ce vitamine si minerale contine?
Para este un fruct bogat in vitamine, minerale si substante nutritive esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Are un rol esential in reglarea tranzitului intestinal si combaterea constipatiei, datorita continutului crescut de fibre. In plus, este si un fruct foarte bine tolerat de organism si prezinta riscuri mici de alergii.
Printre cele mai importante vitamine care se regasesc in compozitia perelor, se numara:
- vitamina A;
- Vitamina B1, B2 si B9 (acid folic);
- vitamina C;
- vitamina E.
Para contine un ansamblu bogat de minerale cu rol esential in fortificarea organismului bebelusului si in cresterea lui:
- fosfor;
- potasiu;
- fier;
- zinc;
- calciu;
- seleniu etc.
Para este benefica pentru sanatatea bebelusului nu doar prin prisma continutului de fibre, minerale si vitamine. Ansamblul nutritional care se gaseste in compozitia acestui fruct are multiple proprietati benefice in organism.
Para are, printre altele, si actiune:
- sedativa;
- laxativa;
- diuretica;
- astringenta;
- detoxifianta;
- energizanta;
- imunostimulatoare;
- sau remineralizanta.
Cum alegi perele bune?
Para, la fel ca si marul, face parte din categoria alimentelor puternic contaminate cu pesticide. Din acest motiv, specialistii recomanda alegerea sortimentelor organice sau bio, lipsite de ingrasaminte chimice sau substante toxice, care ar putea afecta sanatatea celui mic. Chiar si asa, tot este indicat sa tii cont de cateva criterii atunci cand pleci la cumparaturi pentru a te aproviziona cu pere:
- alege pere carnoase si voluminoase - daca sunt prea mici, inseamna ca nu au ajuns la gradul potrivit de dezvoltare sau maturizare, ca au fost culese prea devreme si ca nu sunt bune de consum;
- alege pere coapte, daca le servesti imediat copilului, sau partial coapte, daca vrei sa i le servesti ulterior - se coc in mod natural daca sunt tinute la temperatura camerei;
- selecteaza doar fructele cu aspect placut, care nu sunt lovite, batute sau zgariate;
- alege doar pere cu o consistenta tare; daca le cumperi cand sunt moi, inseamna ca sunt prea coapte si ca, cel mai probabil, au intrat deja in procesul de alterare.
La ce mese introducem perele?
La fel ca orice alt tip de fruct, para trebuie introdusa in meniu printre gustarile din prima parte a zilei, intrucat are proprietatea de a energiza organismul si de a face copilul sa fie activ. Poti oferi fructul in gustarea de la ora 10:00, insa intotdeauna inaintea meselor de lapte, pentru a evita efectele indigeste.
Principala regula pe care trebuie sa o respecti atunci cand introduci perele, si in general fructele, in meniu este ca acestea sa fie administrate copilului la o distanta de cel putin 2 ore de la ultima masa sau cu 30 de minute inainte de aceasta.
Cum pregatesti si servesti perele?
La inceputul diversificarii, cand stomacul copilului este imatur si sensibil, este recomandat ca para sa fie oferita bebelusului preparata termic, prin coacere sau gatire la aburi. Sunt metode de gatit care ajuta la pastrarea intacta a nutrientilor din compozitia fructului. Si fierberea este recomandata pentru prepararea fructului si eliminarea aciditatii crescute si a altor compusi care irita stomacul copilului, insa doar daca para este servita cu zeama (compotul) in care fierbe. In aceasta se revarsa o mare parte dintre substantele nutritive ale acesteia.
La inceput, este indicat ca perele sa fie gatite la aburi si facute piure, aceasta fiind consistenta cea mai potrivita atunci cand bebelusul nu are inca dintisori si nu stie sa mestece. Perele foarte coapte si malaioase nu trebuie gatite, intrucat au textura potrivita pentru a fi facute piure si servite bebelusului.
Coaja trebuie indepartata pana in apropiere de 1 an, intrucat este iritanta pentru stomac. Cu toate acestea, este mai putin agresiva cu mucoasa gastrica decat coaja de mar, de aceea, para poate fi introdusa cu tot cu coaja inaintea marului.
Abia din luna 7-8 poti incepe sa schimbi textura sau consistenta preparatelor cu pere.
Cu ce alte alimente le poti asocia?
Para poate fi servita simpla in mesele copilului sau in asociere cu alte alimente. In general, se combina cel mai bine cu alte tipuri de fructe, printre cele mai potrivite, numarandu-se: marul, piersica, mango sau banana.
Para trebuie sa respecte aceleasi reguli de asociere cu alte alimente precum marul. Poate fi combinata cu iaurturi sau cereale, insa doar in absenta unor reactii indigeste ale copilului.
Multi specialisti evita sa recomande combinarea fructelor cu lactatele sau cerealele, din cauza reactiilor indigeste. Cu toate acestea, exista copii care tolereaza foarte bine astfel de asocieri alimentare.
Retete cu para pentru bebelusi
4-5 luni
Branzica de vaci cu banana si para | Copilul.ro
5-6 luni
Branzica cu nectarina, para si mar | Copilul.ro
6-7 luni
Spuma de banane si pere | Copilul.ro
7-8 luni
Nectarina, pruna si para cu biscuite | Copilul.ro
8-9 luni
Gris cu mar, para si dovlecel de placinta | Copilul.ro
9-10 luni
Mei cu branzica, banana si para | Copilul.ro
10-12 luni
Gris cu mar, para si dovlecel de placinta | Copilul.ro
Tu la ce varsta ai inceput sa introduci perele in alimentatia bebelusului? Ai constatat efecte secundare neplacute, precum diaree sau crampe abdominale? Ce retete cu pere prefera micutul tau? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!