Alimente si retete recomandate pentru hrana solida intreaga

/ / Modificat: 2014-11-14
Alimente si retete recomandate pentru hrana solida intreaga

Identificarea celor mai populare alimente si retete recomandate pentru hrana solida intreaga nu este o sarcina usoara pentru toti parintii. Atunci cand bebelusul ajunge la varsta de 8-9 luni, este de regula pregatit pentru urmatorul nivel al alimentatiei sale, in care invata sa manevreze singur mancarea, cu pasi lenti si siguri. Prin urmare, micutul va avea nevoie de produse potrivite varstei sale, cu textura moale, usor de consumat.

Alimentele ideale pentru tranzitia catre hrana solida intreaga nu trebuie sa provina din supermarket, gata ambalate si pregatite pentru a fi consumate. Majoritatea dintre acestea implica fierbere sau gatire prealabila, in special daca vrei ca bebelusul sa consume numai hrana sanatoasa, plina de nutrienti esentiali pentru crestere.

Trecerea la hrana solida intreaga

Trecerea la hrana solida intreaga se petrece in general in mod natural, copilul fiind tot mai tentat sa incerce, de exemplu, carnea pe care parintii o consuma la masa. Odata ce micutul stapaneste bine reflexul de mestecare si inghitire, este fiziologic pregatit pentru a se hrani singur.

Cei mici au papilele gustative mult mai sensibile decat adultii, ceea ce inseamna ca sunt deseori tentati sa refuze un nou aliment pana la de 20 de ori pana sa il accepte. Perseverenta ta il va ajuta sa se obisnuiasca mai usor cu noile gusturi, asadar insista oricat ar fi nevoie.

Mamicile se tem de regula ca bebelusul sa nu se inece, o frica justificata odata cu tranzitia catre alimentele solide intregi, manevrate de copil dupa bunul plac. Aceasta problema poate fi rezolvata prin evitarea produselor dificil de ros, precum alunele, stafidele, popcornul sau carnea prajita.

Painea din faina integrala servita micutului este ideala, deoarece nu formeaza cocoloase in contact cu saliva, precum painea alba. Prin urmare, asigura-te ca mancarea oferita celui mic este moale, bine gatita si servita in portii mici.

Mai mult decat atat, ofera copilului alimente intregi doar cand sta in fundulet (niciodata cand se joaca sau sta inclinat) si nu uita sa il supraveghezi atent in timp ce mananca.

Fructele

Colorate si bogate in substante nutritive, bucatelele mici de fructe iti vor incanta micutul dornic sa mestece bunatati ore in sir. Aceasta categorie de alimente solide intregi este foarte recomandata de introdus in meniu, insa asigura-te ca indepartezi semintele si alte parti tari inainte ca micutul sa le consume.

  • felii de piersici gatite slab la cuptor;
  • bucati inguste de banana coapta;
  • felii subtiri de mango foarte moale;
  • felii subtiri de pere sau mere;
  • bucatele de pepene galben;
  • afine moi;
  • felii de kiwi (dupa 10 luni);
  • bucatele mici de fructe amestecate ca intr-o salata.

Un pont util pentru manevrarea usoara a fructelor alunecoase este sa presari pudra de cereale integrale pe suprafata lor.

Legumele

La fel ca fructele, legumele sunt alimente solide intregi ideale pentru bebelusi. Ai grija sa fie fierte atat cat sa se inmoaie, decojite si fara seminte inainte sa se infrupte micutul tau.

  • felii de cartofi coapte sau bucati fierte de cartofi dulci;
  • morcovi fierti;
  • mazare fiarta;
  • linte fiarta;
  • broccoli fiert;
  • fasole verde fiarta;
  • salata de legume fierte.

Fainoasele si branzeturile

  • paste fainoase fierte;
  • bucatele mici de branza slaba;
  • bucatele mici de carne bine fiarta (pui, peste fara oase - cu prudenta, vita sau curcan);
  • cereale cu multivitamine pentru copii;
  • tartine cu piure de fructe sau crema de branza;
  • galbenusuri de ou fierte;
  • mamaliga bine legata, racorita si "decupata" cu forme de prajituri diverse (glazurata cu branza);
  • cuburi mici de tofu.

Retete si sugestii pentru hrana solida intreaga

Toate alimentele recomandate pentru tranzitia catre hrana solida intreaga pot fi gatite propriu-zis sub forma unor retete. Adauga condimente si sosuri speciale menite sa transforme mancarea din "bizara" in "apetisanta", astfel incat mofturosul tau curios sa ia parte la procesul degustarii cu incredere.

Iata cateva exemple pe care le vei gasi cu siguranta utile:

Felii de mar cu scortisoara

Micutul tau va adora aroma intepatoare si fructata a merelor cu scortisoara, cu atat mai mult cu cat acest condiment deosebit este extrem de util in combaterea racelilor si intarirea sistemului imunitar.

Mod de preparare

Spala, decojeste si goleste de miez un mar auriu bine copt. Taie-l in felii groase de jumatate de centimetru, pune bucatile intr-o punga din plastic si presara scortisoara peste ele, apoi agita totul pentru distribuirea eficienta a condimentului.

Foloseste cuptorul cu microunde pentru a coace merele timp de 3 minute (sunt gata atunci cand poti introduce cu usurinta o furculita in interiorul lor).

Raceste-le bine inainte sa le oferi bebelusului.

Se pastreaza in conditii optime maximum 4 zile la frigider si 2 luni la congelator.

Reteta recomandata dupa 9 luni.

Cuburi de tofu pudrate

Acest aliment nutritiv numit tofu (branza din soia) ramane inca strain consumatorilor din Romania. Totusi, este bine sa il ai in vedere pentru micutul tau, datorita substantelor sale benefice cresterii.

Mod de preparare

Pune cateva seminte de in, cereale integrale sau biscuiti graham intr-un sac si marunte-le bine cu ciocanul de snitele sau cu sucitorul. Pudreaza bucatelele de tofu cu praful delicios si serveste-le imediat pofticiosului.

Reteta recomandata dupa 1 an sau de la 8-10 luni, daca nu folosesti semintele de in.

Cuburi de cartofi dulci

Dulceata naturala a cartofilor dulci si culoarea lor atragatoare (oranjul aprins) recomanda aceste legume pentru primele mese de hrana solida intreaga.

Mod de preparare

Spala, decojeste si taie un cartof dulce in cuburi mici de aproximativ 1 centimetru si jumatate. Gateste bucatelele intr-un vas acoperit la cuptorul cu microunde timp de 5-7 minute.

Lasa-le sa se raceasca si testeaza-le consistenta cu ajutorul furculitei. Adauga un plus de aroma presarand scortisoara, praf de nuci sau de ghimbir inainte sa introduci cartoful la cuptor.

Aceasta gustare va ramane proaspata timp de 4 zile la frigider si maximum 2 luni la congelator.

Reteta recomandata dupa 9 luni.

Tu ce retete speciale ai folosit pentru puiul tau odata cu trecerea la hrana solida intreaga? Impartaseste-ti ideile si experienta in sectiunea de comentarii si ajuta celelalte mamici sa faca fata cu brio acestei schimbari importante.

Taguri Recomandari hrana solida bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre