Sorbi insetata dintr-un pahar cu apa, moment in care iti surprinzi bebelusul de 2-3 luni ca se uita la tine cu ochisori pofticiosi, de parca i-ar fi sete. Si atunci te intrebi daca ii poti da sa bea apa. Nu esti singura mama care isi pune aceasta intrebare, este firesc sa te gandesti cand poate un bebelus sa bea apa.
Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bebelusii nu trebuie sa bea apa pana la 6 luni, atunci cand incepe si diversificarea. Si atunci cum se hidrateaza, te intrebi? Ei bine, laptele matern, dar si formula, in cazul bebelusilor care nu sunt alaptati la san, le asigura acestora hidratarea suficienta, necesarul de lichide de care au nevoie sa se dezvolte sanatos in aceasta perioada.
De ce nu trebuie sa bea apa bebelusii sub 6 luni?
Daca bebelusul primeste apa inainte sa implineasca 6 luni, exista mai multe riscuri la care este supus:
- se poate intampla sa nu ia suficienti nutimenti din laptele matern sau din formula;
- stomacelul sau se va umple cu apa, ceea ce va diminua din pofta de mancare, deci tot la o lipsa de nutrimenti necesari cresterii si dezvoltarii;
- in cazuri rare poate sa se produca si o intoxicatie cu apa, conditie medicala care apare din cauza ca apa strica echilibrul eletrolitilor din corpul micutulului si la o scadere a nivelului sodiului din organismul sau. In plus, rinichii bebelusului nu sunt inca pe deplin dezvoltati, asa ca nu trebuie sa fie suprasolicitati, ceea ce se poate intampla in urma consumului de apa.
Totodata, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, apa administrata bebelusilor inainte de varsta de 6 luni constituie un factor de risc si pentru diaree, dar si pentru malnutritie. Tot OMS recomanda ca atunci cand o crezi ca bebelusului tau i-ar putea fi sete, il poti pune la san sau ii poti administra formula. Laptele matern are o compozitie de aproximativ 80% apa, ceea ce inseamna ca ii ofera hidratare suficienta bebelusului.
Cand ii poti da apa bebelusului?
Odata ce trece de 6 luni, poti sa incepi sa ii dai apa bebelusului tau. Insa nu trebuie sa ii dai cantitati mari de apa, ca sa nu afecteze alaptarea, pentru ca micutul tau poate sa inceapa sa refuze laptele, iar atunci nu va mai primi suficiente substante nutritive.
Odata ce bebelusul trece de 6 luni, va incepe si programul de diversificare, ceea ce inseamna ca in alimentatia lui se vor regasi legumele si fructele, iar pe masura ce creste, va putea manca supe si va putea sa bea si ceaiuri. Toate aceste alimente contin, la randul lor, apa, ajutand la hidratare.
Nu ii da niciodata apa de la robinet copilului! Singura situatie in care ii poti da bebelusului tau apa de la robinet in primele 6 luni de viata este atunci cand primesti o astfel de indicatie de la medicul pediatru. Medicul poate sa decida acest lucru daca, de exemplu, bebelusul tau sufera de constipatie.
Ce apa sa ii dai bebelusului?
Organismul unui nou-nascut este mai fragil decat cel al unui adult, ceea ce inseamna ca micutul tau nu poate sa bea orice fel de apa. Daca mergi cu bebelusul la tara, evita sa ii dai apa de la fantana sau apa de la izvor, pentru ca poate sa contina cantitati ridicate de nitrati, ceea ce il poate imbolnavi grav.
Indicat este sa ceri sfatul medicului pediatru al copilului tau, inainte sa incepi sa ii dai micutului apa, pentru a alege cea mai buna solutie.
In cazul in care ii dai bebelusului tau apa de la robinet, este indicat sa montezi un filtru, astfel incat apa sa treaca printr-un procedeu de eliminare a impuritatilor. Daca, in schimb, cumperi apa plata pentru bebelus, ideal este ca sticla de apa sa aiba trecut pe eticheta faptul ca este recomandata de Societatea Romana de Pediatrie.
Cand ii dai micutului tau sa bea apa, nu ii da din biberon. Foloseste cani: fie ele normale sau din multitudinea de modele existente pe piata (cana anticurgere, cana cu pai, sippy cup etc.) si lasa-l sa bea inghitituri mici.
Dupa ce bebelusul tau implineste 1 an, poti sa cresti cantitatea de apa pe care i-o dai, mai ales ca va creste si cantitatea de hrana solida pe care o consuma. De asemenea, dupa varsta de 1 an, si alaptatul la san se diminueaza, ceea ce justifica si nevoia mai mare a copilului de lichide.