Cand introducem broccoli in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem broccoli in alimentatia copilului

Broccoliul contine cea mai mare cantitate de fier dintre toate legumele si poate fi introdus in meniul diversificat al bebelusului intre 8 si 10 luni. Este un aliment care se introduce cu precautie si atentie in alimentatia bebelusului, din cauza reactiilor digestive neplacute pe care le provoaca - crampe abdominale, balonare etc. - dar si a continutului crescut de celuloza, care se digera greu.  

Ce vitamine si minerale contine?

Cu toate ca este un aliment tolerat mai greu la varste mici, dupa ce ai aplicat regula celor 4 zile in introducerea unui aliment solid nou in meniul copilului si ai constatat ca nu a manifestat reactii neplacute, integreaza-l in retetele din meniul lui zilnic. Este considerat a fi una dintre legumele cu cel mai valoros continut nutritiv:  

Vitamine:

Vitamina A;
Vitamine B;
Vitamina C;
Vitamina E.

    Minerale:

    Fier;
    Calciu;
    Fosfor;
    Magneziu;
    Sodiu;
    Potasiu.

      Cum il alegi la cumparaturi?

      Daca vrei ca bebelusul tau sa beneficieze de toate substantele nutritive valoroase din broccoli, este important sa fii atenta la aspectul si textura acestuia atunci cand il cumperi. Din primul moment in care intra in procesul de alterare, continutul nutritiv al acestuia scade, iar alimentul nu mai prezinta aceleasi beneficii in cresterea si dezvoltarea copilului:

      asigura-te ca nuanta legumei este de un verde foarte inchis, intens, fara pete galbene sau de un verde deschis;

      • opteaza pentru manunchiuri de marime medie - cu o "coroana" bogata in florete mici si foarte dese;

      • alege broccoli cu o textura dura, tare, care sa nu aiba zone moi la atingere.

      La ce mese il introduci?

      Broccoliul poate fi introdus cu succes in preparatele servite bebelusului la pranz sau cina, adica in cadrul meselor de legume si carne. Pe masura ce creste, leguma va putea fi servita si sub forma de gustare intre mese (finger food), dar numai sub atenta ta supraveghere, pentru prevenirea riscului de inecare cu alimente.  

      Cum il pregatesti si servesti?

      Desi se poate manca si crud, in salate, este indicat ca broccoli sa fie bine fiert sau gatit la aburi inainte de a fi servit bebelusului. Cu cat este mai bine gatit, cu atat este mai bine digerat si se evita efectele indigeste. Se serveste copilului sub forma de piure ori sufleuri. Toate partile legumei sunt comestibile si pot fi consumate in siguranta de copil.  

      Cu ce alte alimente il poti asocia?

      Broccoli se poate combina si asocia usor cu o multime de alte categorii alimentare. Pana la varsta de 1 an, este indicat sa il gatesti doar alaturi de cereale sau anumite legume precum: morcovi, dovlecei, pastarnac, conopida, cartofi etc. Intrucat are un gust puternic si nu foarte placut, este indicat sa il adaugi in cantitati mai mici in mancaruri in raport cu alte legume, astfel incat aroma acestuia sa nu fie predominanta, iar copilul sa faca nazuri la masa.  

      Tu la ce varsta i-ai dat copilului sa guste prima oara broccoli? Cum ai reusit sa il strecori in meniu astfel incat sa nu-l refuze din cauza gustului sau mirosului neplacut? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Taguri Diversificare broccoli Broccoli alimentatie bebelusi Broccoli bebelusi Diversificare alimentatie

      Articole recomandate

      Citeste si despre