Cand introducem cartofii dulci in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-23
Cand introducem cartofii dulci in alimentatia copilului

Cartofii dulci (batatele) contin de 19 ori mai multa vitamina A decat cartofii albi, de aproape 5 ori mai mult acid folic si de doua ori mai multa vitamina C, reprezentand o alegere valoroasa din punct de vedere nutritional in alimentatia bebelusului. In plus, cartofii dulci pot fi introdusi mai devreme in meniul diversificat al copilului decat cei albi, datorita riscului mai scazut de alegii si al gustului mai agreat de cel mic.

Cand se introduc in alimentatie?

Cartofii dulci pot fi introdusi in meniu inca de la inceputul diversificarii alimentatiei, in jurul varstei de 6 luni. Pot reprezenta chiar prima categorie de legume cu care copilul face cunostinta cand incepe sa manance alimente solide. Cartoful alb isi face loc in meniul copilului mai tarziu, intre 8 si 10 luni, din cauza continutului crescut de amidon, considerat "neprietenos" cu sistemul digestiv al celui mic.  

Ce vitamine si minerale contin?

Cartofii dulci sunt bogati intr-o multime de vitamine si minerale esentiale pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului, fiind considerati chiar mai hranitori decat cartofii albi. In plus, contin mai multe fibre si au si o concentratie generoasa de antioxidanti care combat atacul radicalilor liberi asupra organismului.

Vitamine:

Vitamina A;
Vitaminele B3, B5 si B9 (acid folic);
Vitamina C;
Vitamina E.

    Minerale:

    Calciu;
    Fosfor;
    Magneziu;
    Fier;
    Potasiu;
    Sodiu.

      Printre cele mai importante beneficii ale cartofilor dulci pentru sanatatea bebelusilor, se numara:

      intarirea sistemului imunitar si combaterea infectiilor;
      • prevenirea afectiunilor digestive si stimularea tranzitului intestinal lent;
      • prevenirea bolilor de inima;
      • combaterea efectelor stresului asupra organismului;
      • imbunatatirea vederii si prevenirea afectiunilor oculare;
      • stabilizarea nivelului zaharului din sange;
      • prevenirea anemiei;
      • mentinerea sanatatii pielii, unghiilor, parului.

        Cum alegi cartofii dulci la cumparaturi?

        Cartofii dulci se diferentiaza de cei albi atat la marime, cat si la nuantele cojii si miezului. Au miezul galben inchis sau portocaliu, iar coaja poate avea nuante de galben, violet sau rosu. Sunt ceva mai alungiti decat cei albi, iar atunci cand ii cumperi, trebuie sa respecti urmatoarele reguli, pentru a te asigura ca sunt copti si contin nutrientii de care are nevoie copilul la aceasta varsta:

        • nu cumpara cartofi de dimensiuni mari; cei mici sau medii sunt mai gustosi;
        • alege cartofi tuguiati sau alungiti la capete;
        • cumpara-i pe cei cu coaja nepatata, tare, uscata si colorata uniform, pe toata suprafata;
        • alege legume tari la atingere si ai grija sa nu fie umede atunci cand le tii in mana.

          La ce mese ii introduci?

          Cartofii dulci vor fi introdusi in mesele cu legume ale bebelusului. La inceput, copilul ii va consuma la mesele de pranz (12:00-13:00), iar mai tarziu, dupa varsta de 1 an, vor putea fi serviti si la mesele de seara. Avand un gust dulce si savuros, cartofii vor putea fi serviti copilului si ca gustari intre mese (finger food).  

          Cum ii pregatesti si servesti?

          Cel mai sanatos mod de a gati cartofii este prin coacere, la cuptor. Aceasta varianta de gatit nu risipeste niciun nutrient din legume si pastreaza dulceata si aroma savuroasa a acestora. Insa cartofii dulci pot fi gatiti si prin fierbere, avand insa grija sa folosesti si din apa in care fierb, intrucat in ea isi vor revarsa o parte din nutrienti. Foloseste o parte din apa in care fierb la diluarea piureurilor de legume facute cu acest tip de cartofi.  

          Cu ce alte alimente il poti asocia?

          Cartofii dulci se asociaza cel mai bine cu alte legume folosite la piureurile si supele bebelusului - telina, morcovi, pastarnac, fasole verde, ardei etc. Insa cel mai "gustat" fel de mancare cu cartofi dulci ramane piureul. Nu inseamna ca trebuie sa fie un piure exclusiv cu legume.

          Potrivit specialistilor, cartofii dulci pot fi combinati si cu cereale sau lactate, in special branza de vaci, in budinci delicioase pentru cel mic.

          Tu i-ai dat vreodata copilului sa guste cartofi dulci? De la ce varsta si de ce i-ai ales? Ce retete speciale ii prepari micutului cu aceste legume? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de mai jos!

          Taguri Diversificare alimentatie

          Articole recomandate

          Citeste si despre