Cand introducem iaurtul in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem iaurtul in alimentatia copilului

Iaurtul este un aliment viu, preparat din bacterii lactice cu rol esential in mentinerea sanatatii sistemului digestiv al bebelusului si foarte bogat in calciu, un mineral crucial pentru intarirea oaselor si a danturii. Cu toate ca medicii au doar laude la adresa acestui aliment si cei mai multi indeamna la introducerea lui inca de la inceputul diversificarii, bebelusul este expus riscului de intoleranta la lactoza, de aceea, unii pediatrii il recomanda la varste mai mari.

Cand se introduce in alimentatie?

Iaurtul are o textura usoara, un continut nutritiv valoros si un gust placut, de aceea ar putea fi una dintre primele alegeri in diversificare. Unii pediatrii il recomanda inca de la 6 luni, in timp ce altii, mai precauti din fire, considera ca trebuie asteptat pana spre varsta de 8, chiar 10 luni, din cauza riscului de intoleranta la proteinele din lapte.

Ce vitamine si minerale contine?

Pe langa continutul de bacterii sanatoase pentru tractul intestinal si concentratiile crescute de calciu, iaurtul contine si alte minerale, dar si vitamine esentiale pentru crestere si dezvoltare:

Vitamine:

Vitamina A;
• Vitamine B2, B5 si B12;
• Vitamina D.

Minerale:

• Fosfor;
• Iod;
• Potasiu;
• Zinc.

    Iaurtul are beneficii multiple asupra sanatatii bebelusului, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, astfel:

    • actioneaza benefic la nivelul intregului aparat digestiv (stimuleaza tranzitul intestinal lent, previne constipatia, reface flora intestinala, previne balonarea, combate diareea etc.);

      • combate obezitatea;

        • previne cancerul de colon;

          • scade colesterolul si previne hipertensiunea arteriala;

            • intareste sistemul osos si dantura;

              • intareste sistemul imunitar etc.

                Cum alegi iaurtul?

                Atunci cand cumperi iaurtul, nu trebuie sa fii atenta la tipul de lapte folosit (capra, vaca etc.), cat la continutul de grasimi, culturi vii sau adaosuri de zahar si arome artificiale:

                • nu ii oferi produse light sau degresate, intrucat cel mic are nevoie de grasimile din lapte pentru a creste si a se dezvolta corespunzator;

                  • nu alege niciodata iaurt preparat din lapte praf - cel mai sanatos si hranitor este cel din lapte natural;

                    • evita iaurtul cu adaos de zahar, arome artificiale sau alti aditivi nocivi - cel mai sanatos este cel simplu, natural.

                      Chiar daca este preparat din lapte de vaca, care se introduce in meniul copilului dupa varsta de 12 luni, iaurtul (ca si branza) este preparat cu bacterii sanatoase sau culturi vii care au grija de flora intestinala si fac laptele usor de digerat.  

                      La ce mese il introduci?

                      Iaurtul poate fi introdus atat in mesele de la micul dejun, cat si in cele de pranz sau la gustari, in functie de alimentele cu care este combinat.  

                      Cum il pregatesti si servesti?

                      Iaurtul se adauga treptat in alimentatia copilului. Medicii te sfatuiesc sa incepi cu cantitati reduse - 1 sau 2 lingurite - si sa astepti reactiile imediate ale bebelusului, pentru a sesiza eventualele simptome de alergie. Urmareste reactiile si pe termen lung, dupa cateva ore sau zile de la consumul produsului.

                      Daca micutul vomita, are diaree, prezinta eruptii cutanate, secretii apoase din nas ori ochi, consulta medicul. Copilul poate manifesta alergie sau intoleranta la proteinele din lapte si este recomandat sa amani introducerea acestui aliment in meniu. Iaurtul se serveste copilului in stare naturala, combinat cu alte alimente sau integrat in preparatele care necesita procesare termica.  

                      Cu ce alte alimente il poti asocia?

                      Iaurtul se combina de minune cu tot soiul de cereale la micul dejun sau in budinci si alte preparate gatite servite micutului - mamaliguta, gris cu lapte, terci de ovaz etc. Se asociaza foarte bine si cu ouale sau fructele.  

                      Retete cu iaurt pentru bebelusi

                      7-8 luni

                      Gustare cu iaurt fulgi de ovaz si fructe
                      Iaurt de casa
                      Piure de cartof cu morcovi carnita si iaurt
                      Iaurt cu peste
                      Piure de banane cu orez si iaurt

                      8-9 luni

                      Mamaliguta cu ou branza si iaurt

                      9-10 luni

                      Dovleac cu banana si iaurt

                      Tu la ce varsta ai introdus prima oara iaurtul in meniul bebelusului? Ti-a fost teama de alergii si intoleranta la lactoza sau nici macar nu te-ai gandit ca ar exista acest risc? In ce preparate savuroase introduci iaurtul in meniul bebelusului sub 1 an? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

                      Taguri Diversificare alimentatie Iaurt copii

                      Articole recomandate

                      Citeste si despre