Cand introducem mazarea in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem mazarea in alimentatia copilului

Mazarea este un aliment recunoscut pentru continutul bogat de fibre esentiale in mentinerea unei digestii sanatoase. Putina lume stie ca doar o cana de mazare contine mai multe proteine decat o lingura de unt de arahide. Este considerata una dintre primele "legume verzi" care pot fi introduse in diversificarea alimentatiei bebelusului, dar necesita anumite reguli de preparare si servire, la aceasta varsta, pentru a se evita riscul inecului cu alimente.

Cand o introduci in alimentatie?

Mazarea isi face loc in alimentatia copilului undeva intre 6-8 luni, cei mai multi specialisti recomandand-o in pragul varstei de 8 luni. Chiar daca prezinta riscuri minime de alergie, este indicata monitorizarea atenta a reactiilor copilului dupa consumul acestui aliment (poti apela la regula de 4 zile).  

Ce vitamine si minerale contine?

Mazarea este bogata in proteine si fibre, insa reprezinta si o resursa valoroasa de vitamine si minerale cu rol esential in cresterea si dezvoltarea bebelusului:

Vitamine:

Vitamina A;
• Vitaminele B1, B2, B3 si B9;
• Vitamina C;
• Vitamina K.

    Minerale:

    • Calciu;
    • Fier;
    • Cupru;
    • Magneziu;
    • Potasiu;
    • Fosfor.

      Ce beneficii are pentru sanatatea copilului?

      Mazarea este un aliment pretios pentru sanatate, avand numeroase proprietati profilactice si terapeutice atat pe termen scurt, cat si pe termen lung:

      • stimuleaza tranzitul intestinal lent si previne afectiunile digestive, chiar daca prezinta un usor risc de balonare;

        • scade riscul de boli cardiovasculare;

          • intareste oasele bebelusului si scade riscul de osteoporoza;

            • imbunatateste vederea si previne afectiunile oculare;

              • energizeaza organismul si intareste sistemul imunitar;

                • reduce colesterolul din sange si scade riscul de hipertensiune arteriala;

                  • imbunatateste functiile sistemului nervos central;

                    • regleaza nivelul zaharului din sange, prevenind diabetul.

                      Cum alegi mazarea la cumparaturi?

                      Mazarea se gaseste pe piata in doua variante: pastai (cand e sezonul ei - primavara) sau boabe (conservate sau congelate). Chiar daca se spune ca boabele congelate sau "la conserva" sunt la fel de sanatoase precum pastaile, se pare ca mazarea este mai gustoasa si mai hranitoare atunci cand este proaspat curatata.

                      In cazul in care cumperi mazarea pastai, din piata sau magazin, este recomandat ca acestea sa fie verzi, de marime medie, iar suprafata lor sa fie catifelata si fara pete. Pastaile foarte mari ascund boabe "batrane", care fierb greu si au un gust neplacut.  

                      La ce mese o introduci?

                      Mazarea poate fi strecurata in preparatele servite copilului la pranz, insa isi poate face loc si printre mancarurile de la cina, in cantitati mici.  

                      Cum prepari si servesti mazarea?

                      Cel mai sanatos mod de a prepara mazarea pentru bebelus este prin gatire la aburi, intrucat ii pastreaza cele mai multe calitati nutritive. Insa mazarea se poate gati si fiarta, in piureuri si supe creme, adica in acele preparate care iti permit sa folosesti zeama in care fierbe si isi lasa o parte din nutrienti.

                      La inceputul diversificarii, mazarea se serveste bebelusului doar sub forma unui piure foarte fin. Pana pe la varsta de 3-4 ani, copilul nu poate manca boabele de mazare, fiind unul dintre alimentele care prezinta cel mai crescut risc de inecare. Nici coaja mazarii nu este foarte potrivita pentru a fi servita copilului, intrucat este inecacioasa si greu de inghitit.

                      Deoarece este imposibil sa stai sa cureti coaja boabelor fierte manual, specialistii te sfatuiesc fie sa treci piureul printr-o sita, fie sa bagi legumele in blender si sa le mixezi foarte bine, inainte de a le servi bebelusului.  

                      Cu ce alte alimente o poti asocia?

                      Mazarea se combina foarte bine cu multe alte legume recomandate la inceputul diversificarii alimentatiei: pastarnac, telina, morcovi, ardei, fasole verde, dovlecel etc.

                      Retete cu mazare pentru copii

                      6-7 luni
                      Crema de mazare
                      Piure de mazare cu morcov si cartof

                      7-8 luni
                      Mazare cu pui si dovlecel

                      9-10 luni
                      Mancare de mazare cu branzica

                      Dupa 1 an
                      Salata cu mazare

                      Tu la ce varsta ai introdus prima oara mazarea in alimentatia copilului? Cu ce alimente ai combinat-o si ce retete ai inventat cu ea, pentru bebelusul tau? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

                      Taguri Diversificare alimentatie

                      Articole recomandate

                      Citeste si despre