Cand introducem spanacul in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-26
Cand introducem spanacul in alimentatia copilului

Spanacul, unul dintre cele mai bogate alimente in fier, poate fi introdus in meniul diversificat al bebelusului abia dupa varsta de 10 luni. Desi este bogat in substante nutritive esentiale si are o consistenta buna pentru a fi consumat inca de la inceputul diversificarii, specialistii il recomanda mai tarziu in alimentatia copilului, fiind ingrijorati din cauza continutului de nitrati si oxalati din acesta, care poate impiedica absorbtia corecta a nutrientilor in organism.

Ce vitamine si minerale contine?

Dincolo de concentratiile semnificative de fier, pentru care este atat de laudat si cunoscut, spanacul este un aliment bogat si in alte vitamine si minerale cu rol esential in cresterea si dezvoltarea copilului la varste mici:

Vitamine:

Vitamina A;
Vitamina B6 si B9;
Vitamina C;
Vitamina E;
Vitamina K.

    Minerale:

    Magneziu;
    Calciu;
    Mangan;
    Potasiu.

      Ce beneficii are pentru sanatatea copilului?

      Nutrientii esentiali din spanac au proprietati profilactice si terapeutice la nivelul intregului organism al copilului, insa printre cele mai importante beneficii se numara:

      prevenirea anemiei feriprive (frecventa la copii si cauzata de carenta de fier);
      • intarirea oaselor si stimularea cresterii;
      • imbunatatirea digestiei (are efect laxativ si stimuleaza tranzitul intestinal lent);
      • protejarea sanatatii ochilor (previne cataracta si alte afectiuni oculare);
      • intarirea sistemului imunitar si proteharea de infectii.

        Cum alegi spanacul?

        Desi se gaseste pe piata in mai multe forme - proaspat, congelat sau la conserva, specialistii sustin ca cel mai indicat este sa oferi copilului spanac proaspat, in special primavara, cand este sezonul lui. Insa si conservele sau frunzele congelate sunt recomandate, specialistii sustinand ca ambele variante de conservare pastreaza valorile nutrionale intacte ale acestei legume.

        Cand cumperi spanac proaspat, este recomandat sa fii atenta la culoarea frunzelor acestuia, care trebuie sa fie de un verde foarte inchis. De asemenea, este important ca aspectul frunzelor sa fie "proaspat". In cazul in care sunt ingalbenite sau vestejite, calitatile nutritionale ale spanacului sunt alterate si nu mai este bun de consum.  

        La ce mese ale copilului se introduce spanacul?

        Spanacul isi face loc in meniul copilului la mesele de pranz, din jurul orelor 12:00-13:00 si se introduce in cantitati mici la inceput, pentru evitarea efectelor neplacute cauzate de nitrati, oxalati si exces de fier. Pe masura ce copilul creste, poti mari si aportul de spanac din mancarurile oferite copilului.  

        Cum il pregatesti si servesti?

        Spanacul se serveste bebelusului preparat termic. Multi specialisti recomanda chiar fierberea spanacului si aruncarea apei in care au fiert frunzele, pentru eliminarea unei cantitati cat mai mari a nitratilor din el. Serveste copilului spanacul piure, in combinatie cu alte legume potrivite pentru varsta lui.  

        Cu ce alte alimente il poti asocia?

        Spanacul este o leguma versatila, care se combina foarte bine cu alimente precum: cereale, legume verzi, oua, dovlecei, ardei grasi, morcovi, rosii etc.

        Tu la ce varsta i-ai oferit prima data spanac copilului si in ce retete l-ai introdus? Spune-ne sugestiile tale, dar si retetele delicioase care sunt pe placul micutului tau, in sectiunea de comentarii de mai jos!

        Taguri Spanac alimentatie

        Articole recomandate

        Citeste si despre