Sparanghelul este una dintre cele mai hranitoare si sanatoase tipuri de legume verzi pe care trebuie sa le iei in considerare in meniul copilului tau. Poate fi introdus in alimentatia diversificata a bebelusului in jurul varstei de 8 luni, mai tarziu decat alte tipuri de legume, intrucat ca si varza sau conopida, consumul de sparanghel creste riscul de gaze si colici intestinale.
Ce vitamine si minerale contine?
Sparanghelul este una dintre legumele cu cel mai crescut continut de acid folic (vitamina B9), o singura portie asigurand 22% din necesarul zilnic din acest nutrient. Sparanghelul abunda insa si in alte vitamine si minerale cu rol esential pentru cresterea si dezvoltarea copilului:
Vitamine
Vitamina A
Vitaminele B1, B6
Vitamina C
Vitamina E
Vitamina K
Minerale
Potasiu
Magneziu
Calciu
Fier
Ce beneficii are pentru sanatate?
Datorita continutului crescut de minerale si vitamine, sparanghelul contribuie din plin la mentinerea unei stari optime de sanatate a copilului. Printre principalele beneficii ale sparanghelului se numara:
- intarirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor;
- prevenirea cancerului;
- imbunatatirea sanatatii inimii;
- imbunatatirea digestiei (combaterea constipatiei prin stimularea tranzitului intestinal lent, dar si asigurarea unei microflore intestinale sanatoase);
- protejarea ficatului de toxine.
Cum alegi sparanghelul pentru masa copilului?
Sparanghelul se gaseste in comert in forma proaspata sau congelata. Cel mai consumat este sparanghelul proaspat, care se comercializeaza in gramezi. Atunci cand il cumperi, este important sa fii atenta la cateva aspecte esentiale:
- sa aiba o culoare verde deschis (sa nu fie galbui);
- sa aiba tulpinile drepte si sa nu fie zgariate sau "batute" ori patate;
- sa scartaie usor atunci cand il strangi in mana;
- sa se rupa usor atunci cand il indoi (sa nu fie elastic);
- sa aiba coaja subtire si sa nu fie lemnos.
La ce mese introducem sparanghelul?
Sparanghelul este perfect pentru mesele de la pranz si cina ale copilului.
Cum pregatesti si servesti sparanghelul?
Sparanghelul trebuie oferit intotdeauna bine gatit copilului si niciodata sub forma de bucati, cel putin pana la varsta de 1 an. Este recomandat sa fie introdus in piureuri si budinci de legume, sub forma pasata. Sparanghelul are un mod de gatire aparte. Este important sa tii cont de cateva reguli in prepararea lui:
- spala-l si curata-l cu atentie;
- lasa-l sa stea in apa timp de 30 de minute, inainte de a-l gati.
Desi poate fi gatit in mai multe moduri, pentru un copil mic, este indicat sa il pregatesti la aburi sau fiert. Atentie, sparanghelul nu trebuie gatit in exces. Are nevoie doar de 5-8 minute atunci cand este gatit la aburi si de maximum 6 minute atunci cand este fiert.
Cu ce alte alimente il poti asocia?
Sparanghelul poate fi combinat cu mai multe tipuri de legume, dar se potriveste de minune cu orezul, puiul, cartofii si rosiile.
Tu la ce varsta ai introdus prima oara sparanghelul in alimentatia copilului? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!