Cand poti introduce in alimentia bebelusului cerealele fara gluten

/ / Modificat: 2024-01-08
Cand poti introduce in alimentia bebelusului cerealele fara gluten

Primele 6 luni ale bebelusului trec foarte repede. La sosirea lor, trebuie luate decizii cu privire la primele alimente care vor fi introduse in dieta. Dintre acestea, cerealele sunt in capul listei. Uneori, mamicile prefera sa opteze pentru cereale fara gluten pentru bebelusul lor, din cauza posibilelor alergii. Cum si cand sa le introducem in alimentatia bebelusului? Cat de des pot fi administrate? Care sunt contributiile lor nutritionale?

Ce este glutenul?

Glutenul este proteina care caracterizeaza un grup de cereale, dintre care graul este principalul reprezentant. Aceasta proteina complexa poate fi dificil de digerat pentru unele persoane si este legata de alergiile alimentare, precum si de o boala digestiva cunoscuta sub numele de boala celiaca. Din aceste motive, se credea anterior ca cerealele fara gluten vor fi primele care vor fi introduse in alimentatia complementara, in timp ce cele cu gluten vor fi lasate pana dupa primul an. Cu toate acestea, aceasta perspectiva dietetica s-a schimbat acum.

Cand si cum sa dai cereale fara gluten pentru copii?

Cercetarile in domeniul imunologiei si al alergiilor au schimbat perspectiva asupra introducerii cerealelor. Potrivit doctorului Anthony Porto, de la Academia Americana de Pediatrie, se recomanda ca orice cereale, alergenice sau nu, sa fie introduse la varsta de 6 luni. In prezent, se recomanda introducerea timpurie a alimentelor alergenice, cum ar fi graul, deoarece poate ajuta la prevenirea alergiilor. Amanarea consumului poate creste riscul de alergii in timpul copilariei.

Cu toate acestea, daca totusi medicul pediatru decideti sa incepi sa introduci cerealele fara gluten in alimentatia bebelusului la varsta de 6 luni, este posibil sa introduci si cereale cu gluten la scurt timp dupa aceea.

Cum se face acest lucru?

Pentru a o introduce, trebuie sa urmezi aceeasi procedura ca si in cazul oricarui alt aliment solid complementar. Conform unui consens actualizat al Societatii Latino-Americane de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica, cea mai sigura modalitate este sa introduceti un aliment nou in fiecare zi, fara a intarzia introducerea acestui aliment peste trei zile. Cu alte cuvinte, nu ar trebui sa hranesti sugarul cu aceeasi mancare mai mult timp decat atat. Publicatia subliniaza ca reactiile adverse la o substanta alimentara pot fi instantanee sau pot aparea dupa ore, zile sau chiar dupa o intarziere (saptamani).

Cum sa pregatesti

Cerealele fara gluten pentru bebelusi pot fi oferite intregi si gatite acasa sau sub forma de terciuri din comert, fara adaos de zaharuri. Daca ai optat pentru alimentatia complementara, baby-led weaning (BLW), poti prepara orez, mei sau quinoa integral fierte, fara a le amesteca sau a le pasa. Foloseste o lingura pentru ca bebelusul sa o poata lua cu mainile. Preparatele cu apa sau piureurile de fructe sunt, de asemenea, optiuni valabile.

FOTO: freepik.com

Taguri Alimentatia bebelusului Cereale bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre