Etapa diversificarii este una importanta pentru bebelusi si o provocare pentru parinti. Ea vine cu o multime de intrebari si curiozitati si una dintre cele mai mari este legata de introducerea carnii in alimentatia celor mici. Cand si mai ales ce carne ii poti da bebelusului cand incepe etapa diversificarii? Este sanatoasa carnea pentru bebelusi? Cum o preparam? Haideti sa aflam impreuna!
Este sanatoasa carnea pentru copii?
Poate multi iti vor spune ca ar trebui sa amani momentul introducerii carnii in alimentatie, insa realitatea este ca aceasta este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru dezvolarea micutului. Ce fel de carne este cea mai indicata? Unii insista cu pieptul de pui pentru ca pare mai fraged, mai usor. Copiii pot primi, insa, si vita, curcan, rata, peste si chiar porc.
Pe langa carne, organele pot fi introduse si ele cu incredere in alimentatie. Spre exemplu, pieptul de pui contine 1-2 mg de fier la suta de grame, in timp ce aceeasi cantitate de ficatei de pui contine de zece ori mai mult fier. Alimentele bogate in fier sunt esentiale la inceputul etapei diversificarii, pentru ca in jurul varstei de 6 luni „rezervele” bebelusului se cam termina si este nevoie de suplimentare.
Prin urmare, este chiar indicat sa oferim copiilor carnita atunci cand incep sa manance mancare solida. O spun nutritionistii, o spune si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Nutrientii precum proteine, fier, zinc, vitamina A, vitamina B12 dar si acizii grasi esentiali sunt rapid absorbiti de organism si pun umarul la dezvoltarea armonioasa a celor mici.
Varietatea si cantitatea sunt importante
Nutritionistii atrag atentia ca, desi nu exista o ordine anume a tipurilor de carne ce pot fi oferite micilor omuleti, ei pot manca si pui, si curcan, si vita, si peste, chiar si porc. Sistemul lor digestiv le poate suporta pe toate, cu toate ca exista temeri ca s-ar putea sa nu le pice tocmai bine. Importanta este, desigur, cantitatea!
In mod ideal, spun nutritionistii, cantitatea potrivita de carne pe care un bebelus o poate consuma la o masa este ce care i-ar putea incapea lui in palma, iar portiile pot creste direct proportional cu aceasta.
Ce trebuie sa stim despre carnea pe care o oferim copiilor
Fiecare tip de carne are proprietati specifice. Puiul, spre exemplu, este bogat in vitamina B, fier, seleniu si zinc si, desi multi ofera bebelusilor pieptul, carnea de pe pulpe este chiar mai bogata in acesti nutrienti.
Pestele este bogat in fosfor si, mai ales, in Omega-3 si este indicat sa fie consumat de doua, trei ori pe saptamana.
Carnea de vita este un rezervor important de vitamina B6, B12, colina, fier, seleniu si zinc. Poate fi servita bebelusului de 2 ori pe saptamana; la fel si carnea de porc, care este, de asemenea, bogata in proteine, vitamina B12, vitamina D, potasiu, seleniu, colina si zinc.
Cum gatim carnea pentru bebelusi
Important este ca, indiferent ce carne oferim bebelusilor, aceasta sa fie bine gatita si fie insotita de legume fierte sau, si mai bine, gatite la abur. Carnea pentru bebelusi trebuie sa fie bine facuta, nu in sange, chiar daca ati crede ca asa este mai frageda.
Ideal este sa fie fiarta indelung, la foc nu foarte mare, ori preparata la cuptor, pentru a nu se deshidrata foarte mult si pentru a-si pastra toti nutrientii esentiali pentru dezvoltarea bebelusilor. Carnea gatita superficial este singura carne care poate face rau copiilor (si adultilor deopotriva), din cauza pericolului rar, dar nu de neglijat, de a fi infestata cu paraziti sau bacterii periculoase pentru organism.
Citeste si alte articole pe aceeasi tema:
Cand introducem carnea de pui in alimentatia copilului
Cand introducem carnea de curcan in alimentatia copilului