Cerealele in alimentatia bebelusului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cerealele in alimentatia bebelusului

Cerealele sunt printre primele alimente introduse in dieta bebelusului in momentul diversificarii, alaturi de legume si fructe.

Majoritatea mamicilor incep prin a introduce in alimentatia micutului un singur tip de cereale, cel mai frecvent pe baza de orez deoarece acestea nu contin gluten si sunt mai usor de digerat.

Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Este foarte important sa stii ca si mamica la ce varsta se poate introduce glutenul in alimentatia bebelusului tau pentru a preveni aparitia bolii celiace.

Cerealele se pot introduce in alimentatia bebelusului incepand cu varsta de 6 luni.

Intrebarea cel mai frecvent intalnita in randul mamicilor este ce marca de cereale este cea mai indicata? Nu este atat de importanta firma de cereale cat compozitia acestora, in general fiecare produs are precizat pe ambalaj componentele sale si grupul de varsta caruia i se adreseaza.

O alta intrebare des intalnita este cand ar trebui introduse cerealele in alimentatia sugarului? Fiecare mama isi cunoaste cel mai bine bebelusul si observa cand este pregatit sa primeasca alimente solide, insa nu uita ca diversificarea alimentatiei trebuie sa inceapa doar dupa varsta de 6 luni.

Bebelusii nu sunt pregatiti sa inghita alimente solide la inceput, nu sunt capabili sa plimbe un aliment solid din varf si pana la baza limbii pentru a putea fi astfel inghitit, ei tind sa scuipe ce le intra in gurita (reflex innascut). Studiile arata ca bebelusii pot dezvolta alergii daca alimentele solide sunt introduse prea devreme.

Cerealele sunt imbogatite cu fier, in aceasta perioada foarte necesar in dieta bebelusului tau. Poti incepe cu o cantitate foarte mica, de exemplu o masura sau o lingurita, amestecata cu laptele tau sau formula. Gradual poti creste cantitatea de cereale cu 2 masuri la fiecare masa.

Uite cum procedeaza mamicile din Comunitatea noastra vizavi de prepararea cerealelor cu lapte de la mama:

irra: "Eu asa am procedat, i-am dat lui Damaris cereale de la 6 luni si evident ca erau amestecate cu lapte de la mine. A ajutat-o ca ii era cunoscut gustul si de ce sa nu-l folosesti daca il ai? Nu prea vad care sunt dezvantajele aici, dar fiecare face cum crede."

molnarvanda: "Eu zic ca poti linistita sa il prepari cu lapte de mama. Doar sa fii atenta sa nu cumperi cereale care au incorporat deja laptele praf. Iei din cele simple fara lapte."

evansilvia: "Si eu i-am dat lui Evan cerealele cu lapte de la mine si chiar nu vad de ce nu ar fi bine, atata timp cat se respecta regulile elementare de igiena pentru mulgere si pastrarea laptelui nu e nici o problema."

Parerile mamicilor despre cereale

Coradyna se gandeste la o abordare noua in ceea ce priveste cerealele si ne povesteste despre cum doreste ea sa procedeze:

"Eu abia acum ma gandesc cum sa incep diversificarea. Nu-mi place ideea sa-i dau cereale instant, sigur au si alte ingrediente. Am citit undeva ca se poate face faina de ovaz (din fulgi de ovaz) sau de orez cu rasnita de cafea, faina se fierbe un pic in apa si apoi se adauga la fructe sau lapte. Asa e si fara gluten si 100% natural. Credeti ca-i prea ciudat sa-i fac asa?"

Mamicile nu intarzie insa sa ii raspunda:

mischaela2000: "Da, eu cred ca e ciudat. De ce nu ai incredere in produsele speciale pentru copii? De ce anume vrei s-o feresti?"

coradyna: "Ma tem de aditivi, arome, indulcitori care nu-i pot face bine unui bebe care abia incepe sa manance si altceva decat lapte. Si cred ca oricum alimentele cat mai naturale, mai putin prelucrate, sunt mai bogate in substante nutritive. Oricum o sa intreb si pe doctorita, mai avem un pic de timp sa ne informam."

doloro: "Mie nu mi se pare deloc ciudat, nu vad diferenta doar ca le facem lor vanzare la produse pt copii."

camelia_op: "Nu e deloc ciudat sa-ti prepari singura cerealele. E chiar foarte bine, daca poti sa i le faci asa. E putina munca in plus, dar vor fi foarte bune naturale."

In privinta cantitatii de cereale consumate zilnic, mamicile ne povestesc din experientele lor:

mirela_a ne spune: Eu l-am alaptat pe Alexandru pana la 7 luni, iar cand i-am inceput diversificarea i-am dat numai cu lingurita toata mancarea, numai ca eu i-am facut mancarea piure numai 2 saptamani, dupa care i-am pasat-o cu furculita ca sa simta si el ceea ce mananca. Din cauza asta nu suporta sa manance ceva pasat foarte fin, ca un piure si nu imi mananca cerealele. Ii vine sa verse numai cand le simte in gurita si am incercat o gramada, cu lapte fara lapte, cu fructe, fara fructe, dar nu vrea. Ii mai pun cateodata in biberonul de seara 2-3 masuri, doar asa le mananca.

irina27: "Noi papam cereale, cele cu fructe in mod special, dar nu in exces, o cutie imi ajunge in jur de 3 saptamani, cam la 2-3 zile ii mai dau asa ca diversificare sau cand raman fara fructe in casa. Am luat si fara lapte, dar nu prea ne-am impacat asa de bine."

ingerul01: "Eu piticului meu ii dau cereale dimineata si seara. Ii pun 2 cupe in laptic. Am incercat sa i le dau asa cum scrie pe cutie, dar nu a mancat, nu i-au placut si nu l-am fortat."

irina27: "In laptele de seara am pus cate 1 cupa sau 2, acum la 7 luni ii pun 3 - 4 depinde de cum a papat in ziua respectiva."

alicehristache: "Am incercat sa le fac in biberon mai subtiri intr-o seara dar n-a fost chip sa le manance, a trebuit sa rastorn in castronel si sa le fac pentru lingurita. La noi masa de seara e din cereale si un bibe de lapte la culcare si vreau sa va spun ca nu s-a ingrasat peste masura de la cereale. Adica la 8 luni jumatate avem pana in 9 kg ca l-am nascut cu 2.200kg."

Taguri Alimentatia sugarului Alimentatia bebelusului Diversificare Alimentatie solida bebelusi Laptele matern

Articole recomandate

Citeste si despre