Din momentul in care vine pe lume micutul tau, incepe sa te preocupe alimentatia lui. In primele 6 luni, e mai simplu, pentru ca bebelusul mananca doar lapte, dar din momentul diversificarii apar intrebarile:
• Cand e pregatit sa inceapa sa manance alimente solide?
• Ce tip de diversificare adopt, autodiversificarea sau cea clasica, cu piureuri?
• Cu ce grupa de alimente incep: fructe, legume, cereale?
• Cand ii dau sa manance, inainte sau dupa alaptare?
• Cat trebuie sa manance la inceput, la 1 an, 2, 3?
• Ce fac in cazul in care bebe/ copilul refuza sa manance?
Diversificarea alimentatiei bebelusului si alimentatia copilului sunt subiecte pe cat de sensibile, pe atat de controversate. OMS recomanda ca introducerea solidelor sa nu fie facuta inainte de 6 luni si doar daca bebelusul este pregatit (sta singur in fundulet, apuca si duce la gurita ceea ce are in mana, e curios cu privire la ceea ce mananci tu). Cand ii oferi pentru prima data mancare, poti opta pentru legume sau fructe. Incepe treptat, oferindu-i un singur aliment odata. Cand vine vorba despre ce varianta de diversificare sa alegi, autodiversificarea sau cea clasica, cel mai bine este sa vezi si sa testezi ce varianta i se potriveste copilului tau. Sunt bebelusi care mananca foarte bine din lingurita si altii care o refuza complet.
Alimentatia in primii ani de viata
In primul an de viata, laptele matern este baza alimentatiei, iar alimentele solide vin in completarea lui. Practic bebelusul se obisnuieste cu textura, mirosul si aroma noilor alimente. Inainte de a-i oferi un nou aliment, alapteaza-l. Astfel, satul fiind, va fi mai deschis sa incerce gusturi noi. Daca ii va fi foarte foame, e posibil sa nu coopereze si sa refuze.
Pe de alta parte, sunt bebelusi pentru care acceptarea solidelor poate fi o mare provocare. O parte dintre acestia vor incepe sa manance dupa varsta de 1 an, iar o alta parte va mai continua o vreme in felul acesta. Nu trebuie sa fie o problema, atata timp cat cel mic e alaptat.
Cand vine vorba de momentul mesei, trebuie sa avem rabdare cu cel mic, sa nu-I fortam ("nu te ridici de la masa pana nu termini din farfurie"), sa nu-l recompensam ("daca mananci, primesti desene sau ceva dulce") sau sa-I santajam emotional ("mananca o lingura pentru mama, una pentru tata…" sau "ma supar daca nu mananci"). Astfel de metode duc la situatii neplacute in perioada de maturitate, uneori chiar patologice. Copiii crescuti astfel pot ajunge obezi intrucat consuma o cantitate de mancare mai mare decat cea necesara, pentru ca acopera prin mancare neajunsuri emotionale etc.
Pe masura ce copilul creste, apar multe alte situatii care ridica, la randul lor, alte intrebari si pentru care cu greu gasesti raspunsuri corecte:
• nu mananca suficient sau ar manca mereu;
• nu accepta deloc hrana solida sau alimentele sanatoase;
• mananca bine, dar cere multe dulciuri;
• (pare ca) nu creste bine in greutate;
• ti se spune de catre cei din jur ca cere prea des sa fie alaptat sau, din contra, ti se pare ca incepe sa refuze sanul dupa diversificare;
• mananca doar daca ii este distrasa atentia;
• ti s-a recomandat o schema rigida de diversificare si cel mic nu raspunde bine;
• nu stii ce inseamna sau cum sa-i creezi obiceiuri sanatoase pe termen lung si sa transformi mesele intr-o placere etc.
Toti suntem diferiti intre noi si asa sunt si bebelusii/ copiii, iar comportamentul lor in ceea ce priveste mancarea este cat se poate de diferit. De multe ori, parintii nu reusesc sa gaseasca echilibrul si din acest motiv, in multe cazuri, apar conflicte in timpul meselor.
Ofera-i mereu copilului tau o varianta suplimentara la mancarea de pe masa. Trebuie sa fie ceva sanatos si care sa ii placa (un mar, un morcov etc). Lasa-l sa aleaga, mananca ceea ce s-a pregatit sau varianta suplimentara. Nu gati separat pentru el.
Hranirea copiilor cu portii exacte
In multe tari, printre care si Romania, hranirea copiilor se face strict la recomandarea medicului, iar mamele sunt sfatuite sa le dea copiilor cantitati exacte din anumite alimente, urmarind un orar rigid, ceea ce NU este deloc indicat! Nu functioneaza…
"Ca adult, ai fost vreodata hranit de cineva? Incearca si vei intelege! Este foarte neplacut ca cineva sa-ti indese furculita in gura, sa fii obligat sa mananci alimente care nu-ti plac sau sa-ti fie controlate portiile in mod constant", spune Dr. Carlos GONZALEZ, expert in nutritia copilului.
In ceea ce priveste stilul alimentar, inceputul este foarte important! Si nu doar acum, dar si pentru viitorul adult.
"Obiceiurile alimentare se formeaza in primii ani de viata si se schimba mai tarziu cu efort mai mare. In practica mea ca si Consultant in Alaptare sau la Cursurile de Diversificare pe care le sustin, intalnesc diferite situatii legate de alimentatia copiilor, fie din timpul alaptarii exclusive, fie dupa diversificarea alimentatiei - intalnesc multe mame care imi povestesc ce greseli au facut cu copiii, din teama ca acestia nu mananca suficient. I-au pacalit sau au insistat cu o schema rigida si nu au obtinut decat efectul invers. E timpul sa ne relaxam in privinta alimentatiei copilului si sa intelegem principiile corecte de abordare a alimentatiei", spune Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare IBCLC si Presedintele Asociatiei ProMAMA.
Pe 14 octombrie vine in Romania Dr. Carlos GONZALEZ, medic pediatru renumit la nivel international pentru modul in care abordeaza aceasta tema controversata.
Cine este Dr. Carlos Gonzalez
Medic pediatru si tatal a 3 copii.
Recunoscut specialist in alaptarea, nutritia si somnul copilului mic si autorul mai multor carti de succes international pe aceste teme.
Apreciat speaker international la conferinte de profil, atat pentru mame cat si pentru specialist. A ajutat nenumarate familii sa rezolve problemele legate de alimentatia copiilor si sa se bucure de mese placute impreuna.
Este fondatorul si presedintele Asociatiei Catalane de Alaptare si preda cursuri de alaptare cadrelor medicale.
Inscrie-te aici la conferinta daca:
• esti gravida;
• tu sau pediatrul considerati ca bebe nu a luat suficient in greutate;
• ai unbebelus sub varsta de 6 luni si urmeaza sa incepi sa-i diversifici alimentatia;
• ai un copil cu varsta intre 6 luni si 3 ani, care deja mananca si hrana solida, dar va confruntati cu tot soiul de dileme;
• chiar in cazul in care ai un copil mai mare, care consideri ca nu mananca suficient sau sanatos!
Autor: Ramona PIRTEA - Consultant in Alaptare IBCLC, Nutritionist - ProMAMA, Institut si clinica de alaptare