Majoritatea bebelusilor sanatosi, nascuti la termen si cu o dezvoltare normala sunt pregatiti sa inceapa sa manance alimente solide in jurul varstei de sase luni. Totusi, inainte de a incepe, asigurati-va ca bebelusul a atins etapele de dezvoltare esentiale pentru a face acest pas.
Asadar, daca te gandesti ca sugarul a crescut si ar putea fi momentul sa treaca la alimente solide, exista anumite semne care te pot pot ajuta sa decizi cand este momentul potrivit. Chiar daca observi aceste semne, este recomandat, in general, sa nu-i dai alimente solide inainte de sase luni.
Afla mai multe despre semnele care arata ca bebelusul este pregatit sa inceapa sa manance alimente solide si cum sa te pregatesti pentru aceasta etapa.
Semne ce arata ca bebelusul este pregatit pentru diversificarea hranei
Exista cateva semne, incepand cu varsta de aproximativ sase luni, care arata ca bebelusul este pregatit pentru primele alimente solide, alaturi de laptele matern sau de formula.
Ei vor fi capabili sa:
- sa stea in pozitie asezata si sa-si tina capul drept;
- sa isi coordoneze ochii, mainile si gura, astfel incat sa poata privi mancarea, sa o ia si sa o duca singuri la gura;
- sa inghita mancarea in loc sa o scuipe inapoi.
Pe de alta parte, faptul ca bebelusul isi mesteca pumnii, se trezeste in timpul noptii mai mult decat de obicei sau doreste sa fie hranit cu lapte in plus sunt comportamente normale pentru bebelusi si nu sunt neaparat confirmari ca le este foame sau ca sunt pregatiti sa inceapa sa manance alimente solide.
Daca te gandesti ca trecerea la alimente solide va face ca bebelusul sa aiba mai multe sanse de a dormi toata noaptea, sa stii ca este mai mult un mit decat o solutie. Uneori, un pic de lapte in plus il va ajuta pana cand va fi pregatit pentru alimente solide.
Cum incepi sa introduci alimente solide
La inceput, este mai important sa obisnuiesti bebelusul cu ideea de a manca mai mult decat de obicei. El va primi in continuare cea mai mare parte a energiei si nutrientilor din laptele matern sau din formula pentru sugari. De exemplu, formula de lapte praf Topfer contine oligoelemente, acizi grasi si probiotice, care sunt substante cheie pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului in primele luni de viata.
Asadar, la inceput bebelusul va avea nevoie doar de o cantitate mica de alimente inainte de masa obisnuita cu lapte. Cel mai important lucru este sa il obisnuiesti cu gusturile si texturile noi si sa il inveti cum sa mestece si sa inghita alimentele solide.
Oferindu-i bebelusului treptat o varietate de alimente, alaturi de laptele matern sau formula, incepand cu varsta de aproximativ sase luni, te va ajuta sa pregatesti copilul pentru o alimentatie sanatoasa.
Treptat, vei putea creste cantitatea si varietatea de alimente pe care le consuma bebelusul pana cand va putea manca aceleasi alimente ca si restul familiei, in portii mai mici.
Daca bebelusul s-a nascut prematur, cere sfatul medicului pediatru sau al medicului de familie cu privire la momentul in care trebuie sa incepi sa introduci alimente solide.
De ce sa astepti pana in jurul varstei de sase luni pentru a introduce alimentele solide
Este o idee buna sa astepti pana in jurul varstei de sase luni inainte de a introduce alimente solide pentru ca laptele matern sau formula asigura energia si nutrientii de care are nevoie bebelusul pana in jurul varstei de sase luni, cu exceptia vitaminei D, in unele cazuri.
De asemenea, asteptand pana in jurul varstei de sase luni, ii dai bebelusului timp sa se dezvolte astfel incat sa poata face fata pe deplin alimentelor solide. Bebelusul va deprinde abilitati de mestecare si inghitire a alimentelor iar acest lucru poate insemna ca va putea sa treaca mai repede la o gama de gusturi si texturi.
Unii bebelusi invata sa accepte alimente si texturi noi mai repede decat altii. Continua sa incerci, incurajeaza-l sa incerce texturile pe care i le oferi.
Pliaza-te pe ritmul bebelusului si lasa-l sa iti arate cand ii este foame sau cand este satul. Opreste-te atunci cand bebelusul da semne ca s-a saturat. Acest lucru poate fi inchiderea ferma a gurii sau intoarcerea capului.
Daca folosesti o lingura, asteapta ca bebelusul sa deschida gura inainte de a-i oferi mancarea. Nu forta copilul sa manance. Asteapta pana data viitoare daca nu este interesat de data aceasta.
Ai rabdare si continua sa-i oferi varietate de alimente, chiar si pe cele care nu par sa le placa. Este posibil sa fie nevoie de multe incercari pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cu noile alimente, arome si texturi. De asemenea, vor fi zile in care va manca mai mult, altele in care va manca mai putin, iar apoi zile in care va respinge totul. Nu iti face griji, acest lucru este perfect normal.
Lasa copilul sa se bucure sa atinga si sa tina in mana mancarea. Permite-i sa se hraneasca singur, folosindu-si degetele, de indata ce se arata interesat. Daca folosesti o lingura, este posibil ca bebelusului sa ii placa sa o tina in mana sau o alta lingura pentru a incerca sa se hraneasca singur.
Unii bebelusi prefera sa inceapa cu piureuri, bucatele sau alimente pentru degete. Altii au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se obisnui cu noile texturi, asa ca pot prefera la inceput alimente blenduite. Continua sa le oferi mici bucatele si in cele din urma se vor obisnui.
Atunci cand ii introduci bebelusului alimente solide, este important sa ai grija sa nu-l expui la riscuri. De aceea, ai grija sa te speli intotdeauna pe maini inainte de a pregati alimentele si sa pastrezi suprafetele curate. De asemenea, testeaza alimentele inainte de a le da bebelusului, pentru a te asigura ca nu sunt reci sau fierbinti.
In concluzie, diversificarea hranei este un pas important in dezvoltarea bebelusului si testarea rabdarii tale. Cu cat ii acorzi mai mult timp micutului pentru a se obisnui cu texturile noi, cu atat il vei pregati mai bine pentru o alimentatie sanatoasa si variata.
Sursa foto: Shutterstock.com.