Kit de accesorii pentru bebelus la inceputul diversificarii

/ / Modificat: 2014-03-21
Kit de accesorii pentru bebelus la inceputul diversificarii

Kitul de accesorii pentru inceputul diversificarii este util pentru a facilita tranzitia bebelusului de la mesele exclusive de lapte la hrana solida. Introducerea alimentelor solide vine la pachet cu o serie de lucruri si obiecte necesare pentru ca prepararea hranei sa se desfasoare rapid si in conditii adecvate, iar copilul sa invete sa manance singur mai usor. Blenderul, incalzitorul de biberoane si borcanasele de mancare sau canutele de bebelus sunt doar cateva dintre accesoriile care nu trebuie sa-ti lipseasca din kit.

Biberoane

bebelus-biberon

In ultima instanta, bebelusul este cel care alege modelul de biberon. Insa pana sa ajunga la copil, este important sa stii ce modele sa cumperi, pentru "test".

Exista trei tipuri principale de materiale din care sunt fabricate biberoanele: plastic, silicon si sticla. Cele din sticla sunt cele mai vechi modele, insa din cauza riscului de spargere, au fost inlocuite cu cele din plastic sau silicon.

Daca optezi pentru biberoane din plastic, asigura-te ca materialul este de calitate (non-policarbonat) si ca nu contine BPA (Bisfenol-A). Dincolo de material, este important sa iei in calcul si functiile moderne cu care sunt dotate biberoanele de ultima generatie.

Ai de ales intre biberoane:

  • cu autoincalzire;
  • cu termometru;
  • anticolici.

Incalzitor de biberoane

incalzitor-biberoane

Incalzitorul de biberoane te poate scapa de grija de a incalzi mancarea la temperatura optima pentru bebelus sau de a prepara laptele. Multe dintre aceste dispozitive sunt dotate cu functii care permit nu doar incalzirea biberoanelor, ci si a borcanaselor de mancare din timpul diversificarii.

Si in cazul incalzitoarelor, ai la dispozitie mai multe modele din care sa-l alegi pe cel mai potrivit pentru tine:

  • standard - simplu, usor de folosit, cu alimentare electrica sau incalzire cu apa;
  • multifunctionale - sterilizeaza biberoanele, prepara laptele si incalzeste si borcanasele de mancare;
  • portabile - fara alimentare la priza, prin incalzire cu apa fierbinte;
  • auto - cu alimentare la masina, potrivit pentru calatorii.

Blender

Cum la inceputul diversificarii bebelusul mananca alimentele doar sub forma de piure, blenderul este aparatul care pregateste cel mai repede si usor acest preparat.

Exista pe piata o multime de tipuri de blendere. Unele sunt atasate robotilor de bucatarie, insa cel mai indicat este sa iei unul simplu, de dimensiuni reduse si usor de folosit si curatat, pentru a nu-ti complica si mai mult munca in bucatarie.

Sterilizator

Sterilizatorul de biberoane este util in prevenirea imbolnavirii bebelusului cu germeni care se depun usor pe aceste dispozitive de hranit. Asigura o dezinfectare completa si sunt si usor de folosit.

Fierberea biberoanelor ramane cea mai ieftina si la indemana metoda de sterilizare, insa intr-o epoca in care timpul este mai pretios ca oricand, poti opta pentru:

  • sterilizatoare electrice - care au capacitate de maximum 8 sticle si dispun de oprire automata, dupa un interval de maximum 15 minute;
  • tablete sterilizatoare - sub forma unor pastile care se dizolva in apa in care sunt tinute biberoanele timp de 30 de minute;
  • sterilizatoare de microunde - un fel de vas, in care se pune apa si se baga la microunde cu biberoanele inchise in el.

Lingurita

bebelus-lingurita

Nu va trece mult pana cand bebelusul iti va "fura" lingurita din mana pentru a incerca sa manance singur cu ea. Din acest motiv, este important ca de la bun inceput, sa optezi pentru lingurite din silicon, flexibile si cu maner ergonomic, astfel incat copilul sa le apuce corespunzator.

In plus, materialul cu care este acoperit tacamul trebuie sa fie antiderapant, pentru a nu aluneca in manutele bebelusului. Este indicat ca lingurita sa fie cat mai colorata si vesela pentru a fi pe placul celui mic.  

Canuta pentru bebelus

canuta_pentru_bebelusi

Dupa varsta de 1 an, copilul va incepe sa bea singur din canuta, de aceea, trebuie sa cumperi din timp accesoriul potrivit nevoilor si sigurantei lui. Exista pe piata mai multe modele de canute pentru bebelusi:

  • cu sau fara toarte;
  • cu sau fara cioc;
  • cu manere ergonomice;
  • cu supapa anticurgere;
  • din plastic sau silicon.

Alege o canuta din material de calitate, nontoxic, si neaparat cu manere ergonomice si supapa anticurgere, pentru a evita alunecarea ei din mana copilului si prelingerea lichidelor pe langa gura atunci cand incearca sa bea din ea.

Aparat de vidat

Aparatul de vidat este util pentru pastrarea alimentelor mereu proaspete si pentru prevenirea alterarii acestora. Aceste accesorii sunt extrem de utile atunci cand copilul nu termina toata portia de piure, supa sau alte mancaruri special gatite pentru el, intrucat te ajuta sa le pastrezi in stare optima pentru urmatoarea masa a acestuia.

Aparatele de vidat se gasesc in mai multe forme si modele pe piata. Important este sa alegi un dispozitiv de dimensiuni reduse, care sa nu ocupe mult spatiu si fara functii multiple, in care sa investesti bani inutil.

Storcator de fructe

storcator

Storcatorul de fructe este alt accesoriu care nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie in timpul diversificarii alimentatiei bebelusului. Nu opta pentru un storcator fabricat pentru extragerea sucului din anumite categorii de fructe - de exemplu, exclusiv creat pentru stoarcerea citricelor.

Cumpara un storcator multifunctional, care sa extraga sucul din mai multe soiuri de fructe, dar de dimensiuni reduse si fara prea multe accesorii, care sunt greu de curatat sau spalat si iti consuma foarte mult timp. Opteaza pentru un aparat mic, cu un nivel de zgomot redus si cu o viteza crescuta de extragere a sucului.

Scaun de masa

copil-scaun-masa

Copilul trebuie asezat la scaunul de masa inca de prima data cand il hranesti cu alimente solide. Ajuta la formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si faciliteaza hranirea bebelusului cu lingurita.

La fel ca in cazul multor alte accesorii, se gasesc pe piata o multime de tipuri de scaune de masa, insa cele mai importante criterii pe care trebuie sa le ai in vedere in selectarea lui sunt:

  • stabilitatea;
  • reglarea inaltimii;
  • sistemul de blocare a rotilor;
  • inclinarea spatarului;
  • centurile de siguranta;
  • tava (fara margini taioase, simpla, usor de curatat);
  • materialul (cele din plastic sunt mai usoare, mai ieftine si se curata mai facil decat cele din lemn, dar sunt mai putin stabile).

Ce accesorii nu lipsesc din kitul tau de produse pentru inceputul diversificarii? Spune-ne daca mai sunt si alte produse pe care ar trebui sa le agaugam in kit, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Kit accesorii diversificare Accesorii diversificare Diversificare alimentatie bebelusi Accesorii diversificare alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre