Porridge pentru bebelusi. Sunt cerealele necesare si de cand pot fi introduse?

/ / Modificat: 2022-05-25
Porridge pentru bebelusi. Sunt cerealele necesare si de cand pot fi introduse?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si alte organisme stiintifice, inclusiv Asociatia Spaniola de Pediatrie, recomanda mentinerea alaptarii exclusive la san timp de sase luni, iar apoi introducerea treptata de alimente solide. 

Aceleasi recomandari sunt valabile si in cazul bebelusilor care primesc formula de lapte. 

Desi metoda Baby-Led-Weaning (oferirea de trei alimente mari, din care bebelusul sa aleaga si sa muste singur) castiga popularitate in ultimii ani, multe familii inca incep alimentatia complementara prin hranirea cu lingurita. Terciul de cereale este deseori unul dintre primele alimente care se introduc, dar este esential pentru copii sa il manance? Ce terci este cel mai potrivit? Cand poate fi introdus si cum?

Cand ar trebui sa fie introduse cerealele in alimentatia bebelusului?

Alimentatia complementara ar trebui sa fie introdusa in jurul celei de-a sasea luni de viata. Desi in urma cu cativa ani exista o lista ordonata de alimente care trebuiau introduse in functie de varsta, recomandarile actuale nu gasesc niciun beneficiu in introducerea unui aliment inaintea altuia.

Astfel, nu trebuie sa se dea indicatii rigide si fiecare familie va introduce diferite alimente in functie de gusturile si cultura lor. Cu toate acestea, este indicat sa se acorde prioritate alimentelor bogate in fier si zinc.

Cand ar trebui introduse cerealele care contin gluten?

Recomandarile referitoare la gluten au variat foarte mult de-a lungul anilor. In prezent, se recomanda ca glutenul sa fie introdus intre patru si 12 luni, in mod ideal in jurul varstei de sase luni si in cantitati mici. Nu este necesar sa se introduca in prealabil cereale fara gluten.

Sunt porridge-urile de cereale esentiale si care sunt alternativele?

Cerealele sunt o sursa importanta de carbohidrati si fibre (si, intr-o masura mai mica, de proteine cu valoare biologica scazuta, minerale, acizi grasi esentiali si vitamine) si reprezinta o parte importanta a alimentatiei (atat pentru copii, cat si pentru adulti). Cu toate acestea, porridge-urile de cereale nu sunt in niciun caz esentiale sau singura modalitate de a oferi cereale.

Pentru familiile care decid sa inceapa alimentatia complementara cu mancare pasata, terciul se poate prepara lapte si fulgi de ovaz (terciul tipic), dar si din alte cereale precum grau, porumb sau orez. In plus, painea, pastele si orezul sunt tot cereale si, in cazul hranirii cu piure, le putem adauga la piureul de legume, de exemplu.

Indicat este ca cerealele sa fie acordate in cantitati mici, odata cu inceperea limentatiei complementare, pentru a preveni obezitatea.

Terciurile de cereale nu sunt intotdeauna sanatoase

Terciul clasic de cereale "la cutie", "industrial", nu sunt o optiune buna. Poate parea greu de crezut, dar multe dintre acestea contin zaharuri adaugate, miere sau biscuiti. Este recomandat ca bebelusii sa nu consume niciun fel de zahar adaugat, indiferent de cantitate. Singurul zahar pe care il pot consuma este cel care se gaseste in mod natural in fructe.

Dar chiar si in lipsa inspriptiei de pe eticheta ca porridge-urile au "zaharuri adaugate", acestea au un procent ridicat de zaharuri.  Acest lucru este cauzat de faptul ca cerealele care alcatuiesc aceste terciuri sunt de obicei macinate fin, in teorie pentru ca bebelusii sa le poata digera mai usor (ceea ce nu este deloc necesar, deoarece de la varsta de sase luni organismul lor este perfect capabil sa digere cerealele "intregi"). Acest proces de hidroliza transforma carbohidratii mari (numiti carbohidrati complecsi) in carbohidrati mult mai mici, dintre care multi sunt zaharuri simple. De aceea, chiar daca nu exista zaharuri adaugate, multe dintre aceste preparate au un continut ridicat de zahar.

Prin urmare, cea mai buna recomandare este sa prepari acasa porridge, din fulgi de cereale integrale, dar mai ales din fulgi de ovaz, care sunt bogati in nutrienti si hranitori.

Pot manca bebelusii cereale integrale?

Bineinteles ca pot! Nu numai ca pot, dar ar trebui. Cerealele integrale sunt mai sanatoase, deoarece contin toate cele trei parti ale boabelor; germenul si taratele (coaja), care in cazul cerealelor rafinate sunt indepartate. In plsu, cerealele integrale  contin substante nutritive: fibre, acid folic, vitamine si minerale.

In plus, studiile au aratat ca un consum regulat de cereale integrale are beneficii uriase pentru sanatate. Acestea reduc riscul cardiovascular, riscul de aparitie al cancerului, riscul de diabet de tip 2 si ajuta sistemul digestiv.

Cum introduc cerealele daca alaptez?

Cerealele pot fi adaugate dupa varsta de sase luni, cand se incepe alimentatia complementara. Acestea pot fi fierte cu apa si introduse in piureurile de legume sau de fructe. Terciurile pot fi preparate cu lapte, abia dupa varsta de doi ani, cand copilul poate consuma lapte de vaca.

FOTO: freepik.com

Taguri Bebelus Cereale copii Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre