Pot sa-i dau copilului meu ulei de masline?

/ / Modificat: 2014-01-31
Pot sa-i dau copilului meu ulei de masline?

Uleiul de masline este un aliment cu bogate proprietati terapeutice si profilactice care merita integrat in meniul zilnic al familiei tale, fiind recomandat chiar si copiilor. Introducerea uleiului de masline in alimentatia copilului trebuie sa tina cont de cateva reguli legate de varsta, cantitati sau de tipurile existente pe piata. Afla cand si cum poti da copilului acest ulei, pentru a te asigura ca se bucura de beneficiile lui pentru sanatate, fara riscuri si complicatii!

La ce varsta poti introduce uleiul de masline in alimentatia copilului?

Uleiul de masline poate fi introdus in meniul copilului inca de la varsta de bebelus, insa numai dupa inceperea diversificarii alimentatiei. Sistemul digestiv al bebelusului tolereaza si digera cel mai bine uleiul de masline atunci cand este introdus in dieta dupa varsta de 6 luni.  

Ce reguli trebuie sa respecti atunci cand introduci uleiul de masline in meniul copilului?

Uleiul de masline poate fi folosit cu succes la prepararea multiplelor retete din meniul copilului. Specialistii sustin ca cel mai potrivit tip de ulei de masline pentru alimentatia de la varste mici este cel extravirgin, care este varianta cea mai naturala si bogata in nutrienti esentiali pentru crestere si dezvoltare.

La inceput, uleiul de masline trebuie introdus in meniu in cantitati foarte mici. Acestea cresc pe masura ce copilul avanseaza in varsta, iar sistemul digestiv i se maturizeaza.

Cantitatile abuzive de ulei de masline pot conduce la reactii adverse, cel mai frecvent efect secundar fiind diareea. Cantitatea recomandata de ulei de masline in alimentatia copilului mic este de 1/4 lingurita la o portie de 60 mg de mancare.

Desi este considerat un produs care rar da nastere alergiilor, este important sa monitorizezi cu atentie modul in care reactioneaza copilul atunci cand il consuma prima oara. Daca observi ca ii apar iritatii pe piele, se umfla si inroseste la fata sau ca are probleme cu respiratia, du-l de urgenta la medic.

Nu folosi uleiul de masline pe post de laxativ natural pentru copilul constipat. Desi uleiul este bland cu sistemul digestiv si tolerat usor in organism, folosirea lui abuziva pe post de "medicament" impotriva constipatiei poate conduce la efectul advers: diaree severa.

Limiteaza-te la cantitatile recomandate pentru varsta lui si incearca sa remediezi problema constipatiei prin alte tratamente naturiste, mai putin nocive.

Beneficiile uleiului de masline pentru sanatatea copilului

Uleiul de masline este considerat un aliment de baza in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Este bogat in grasimi monosaturate si acizi grasi Omega 3, 6 si 9, care contribuie la scaderea colesterolului "rau" din sange, la prevenirea bolilor cardiovasculare si la dezvoltarea creierului.

Antioxidantii sunt alti compusi naturali valorosi din acest ulei pretios pentru sanatate. Au rolul de a regenera constant celulele si tesuturile, de a intari sistemul imunitar al copilului si de a-i proteja inima de afectiuni.

Uleiul de masline contine si un amalgam de vitamine si minerale esentiale pentru sanatate (A, B, D, E, K), care ofera energie prichindelului si il ajuta sa creasca mare si puternic. Acesti nutrienti intaresc oasele, imbunatatesc digestia si protejeaza vederea, dar actioneaza benefic si asupra sistemului nervos sau renal.

Copilul nu beneficiaza de proprietatile remarcabile ale uleiului de masline doar prin intermediul alimentatiei. Si utilizarea externa a acestuia poate avea efecte benefice asupra sanatatii celui mic.

Masajul cu ulei de masline contribuie la mentinerea pielii frumoase si sanatoase a copilului. Cu toate acestea, uleiul de masline nu trebuie aplicat pe plagi deschise, eczeme sau iritatii, intrucat poate incetini procesul lor de vindecare. Desi este un produs recomandat pentru masajul bebelusilor, este indicat sa te consulti intotdeauna cu pediatrul inainte de a-l administra intern sau extern prichindelului tau.  

Tu folosesti ulei de masline in preparatele pe care le oferi copilului tau? Dar pentru masajul bebelusului? Ai observat efecte mai bune asupra pielii decat in cazul altor produse? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Ulei masline copii Beneficii ulei masline

Articole recomandate

Citeste si despre