Autodiversificarea, cunoscuta si ca "baby lead weaning" (BLW) inseamna sa iti lasi bebelusul, dupa varsta de 6 luni (varsta pana la care il hranesti exclusiv cu lapte matern sau cu formula) sa se hraneasca singur, cu hrana solida. Da, ai inteles bine: pentru inceput, lingurita iese din schema, iar tu nu vei face decat sa ii pui bebelusului mancarea in fata, fara a-i da fiecare dumincat in gura.
Sfaturi pentru autodiversificare
Inainte sa incepi autodiversificarea, trebuie sa te asiguri ca micutul este capabil sa se hraneasca singur, ceea ce presupune ca sta bine in fundulet, se intinde singur dupa lucruri puse pe masa, poate sa isi coordoneze miscarile si duce singur la gura obiecte, a deprins miscarile de mestecare (de exemplu, iti dai seama de acest lucru daca roade o jucarie), este curios sa apuce alimentele, sa le pipaie, incepe sa dea din manute cand te vede ca mananci.
De asemenea, trebuie sa stii ce inseamna reflexul de gag si, cel mai important, trebuie sa stii cum sa reactionezi in caz ca bebelusul se ineaca. Un curs de prim ajutor pentru bebelusi te va ajuta in acest sens.
Ce alimente sunt recomandate pentru bebelusul tau?
Autodiversificarea inseamna ca sugarul se hraneste singur de la inceput. Ca si in cazul diversificarii, trebuie sa incepi sa iti hranesti bebelusul cu alimente care sunt usor de digerat. Alimentele trebuie sa fie pregatite astfel incat sa poata fi prinse usor. Micutul primeste alimente solide in dimensiuni si forme pe care le poate lua singur cu mana de pe farfurie sau de pe tavita scaunului de masa.
Atunci cand iti hranesti bebelusul, el trebuie sa stea numai in fundulet, niciodata culcat si trebuie supravegheat indeaproape atunci cand experimenteaza noi tipuri de alimente. Intotdeauna sugarul trebuie sa fie supravegheat cu strictete atunci cand se hraneste.
Alimente cu care incepi autodiversificarea
Daca te-ai decis sa optezi pentru autodiversificare, ofera-i bebelusului tau alimente pe care le poate apuca usor cu mana. Ii poti da copilului tau bucati de broccoli fiert, pentru ca il poate prinde usor cu manutele. Tot in prima parte a acestei etape il poti hrani cu morcov fiert, taiat in forma de bastonase.
Ii poti da copilasului tau bucati de ou fiert, de cartof fiert, poate fi si sortimentul de cartof dulce. Poti sa ii dai si bastonase de ardei gras pregatit la abur sau la cuptor. Din categoria alimentelor pe care i le mai poti introduce in meniu mai fac parte si bucatile de telina fiarta, taiate in felii pe care bebelusul le poate apuca.
Bucati de mar copt, fara coaja, pot fi, de asemenea, date bebelusului, mai ales ca marul este unul dintre cele mai sanatoase fructe. Considerata alimentul starii de bine, banana este un fruct pe care bebelusul il poate consuma.
Nu ii umple tavita cu multe feluri de mancare, nu pune mai multe tipuri de alimente noi in fiecare zi, pentru ca, avand atatea optiuni, copilul va fi dezorientat. Doua, trei sortimente sunt suficiente.
Ce alimente nu trebuie sa ii dai sugarului?
Pentru a preveni riscul de sufocare sau de inecare, nu ii da bebelusului alimente precum:
- struguri, cirese;
- bomboane, caramele, jeleuri;
- popcorn.
In ciuda faptului ca autodiversificarea are avantaje datorate includerii sugarului in cadrul meselor familiale, a promovarii autonomiei copilului, a incurajarii curiozitatii, in momentul de fata nu exista suficiente dovezi riguroase ale acestei metode, ceea ce ii face pe pediatri, la nivel mondial, sa fie sceptici in privinta metodei.
Potrivit Insitutului National de Sanatate din SUA, exista riscuri asociate cu aceasta metoda, si anume: riscul aparitiei unei deficiente de fier, al unui aport insuficient de energie, dar si riscul aparitiei inecului. In plus, metoda BLW nu este potrivita pentru toti sugarii si ii includem aici pe cei nascuti prematur, pe cei care au intarzieri ale dezvoltarii fizice si motorii. Intodeauna, inainte sa optezi pentru o metoda de a introduce hrana solida in alimentatia copilului tau (diversificare clasica sau autodiversficare) trebuie sa te sfatuiesti cu medicul pediatru al micutului.