Primii pasi spre autodiversificare

/ / Modificat: 2018-07-02
Primii pasi spre autodiversificare

Bebelusul tau se apropie de sase luni, dezbaterile pe care le aveai acum ceva timp pentru a decide avantajele si dezavantajele alaptarii si a laptelui praf se transforma in dezbateri privind alegerea celei mai bune metode atunci cand vine vorba de diversificare sau autodiversificare. Pe scurt, ii vei da bebelusului tau mancare pasata sau ii vei da bucatele mici pe care sa le ia singur si sa le manance?

Bebelusul tau primeste acelasi tip de mancare sanatoasa ca si restul familiei, numai ca mancarea sa este adaptata ca si textura si forma special pentru el. Cei mici invata sa manance in ritmul lor, folosindu-se de simtul tactil, de miros, de vaz si de gust pe parcurs. Mai mult decat atat, hranindu-se singur in cursul autodiversificarii, bebelusul isi va dezvolta coordonarea intre ochi si manute, dar si abilitatile de mestecare a mancarii.

Pentru a creste un copil caruia sa ii placa aventurile culinare si sa nu fie un mofturos, multe mamici sunt de parere ca metoda autodiversificarii este cea mai buna solutie, asa ca, daca vrei sa incerci aceasta strategie, iata ce trebuie sa stii:

Incepe cu mese care sa contina un singur ingredient

In primele saptamani, da-i bebelusului acelasi ingredient in cantitati mici, timp de cateva zile, pentru a te asigura ca nu are reactii alergice; alimentele favorite pentru bebelusii de 6 luni, cu care poti incepe, includ bananele, avocado, cartoful dulce, broccoli inabusit, felii de mar copt fara coaja, somon la abur, sau omletele

Retine insa ca bebelusul tau inca este alaptat sau hranit cu lapte praf la aceasta varsta, ceea ce inseamna ca va manca o data sau de doua ori pe zi astfel de alimente; dupa ce a incercat suficiente mancaruri, astfel incat sa fii sigura ca nu are alergii alimentare, bebelusul va prinde incredere si va putea incerca si mancaruri formate din mai multe alimente combinate.

Textura este importanta

Mancarea ar trebui sa fie suficient de ferma pentru a putea fi apucata de bebelus, insa si suficient de moale pentru a se sfarama daca bebelusul o striveste intre degete; nu ii da niciodata bebelusului fructe si legume tari crude, mai intai coace-le sau pregateste-le la abur. Mancarea trebuie sa fie putin calduta sau chiar rece. Bebelusul poate folosi tacamuri special concepute pentru el, care sa fie sigure si sa nu il raneasca.

Mai putina sare si mai mult fier

Odata ce bebelusul incepe sa ia parte la mese in familie, ar fi mai bine sa inlaturi sarea din alimentatia voastra atunci cand gatesti. Corpul bebelusului nu poate procesa sarea asa cum trebuie, acesta este si motivul pentru care toate mancarurile comerciale pentru bebelusi nu au sodiu deloc.

Incepand cu varsta de 6 luni, rezervele de fier din corpul bebelusului incep sa se diminueze, asa ca pentru a suplini cantitatea de fier necesara, serveste-i micutului tau alimente bogate in fier, cum sunt salata, carnea de vita sau cerealele, mai ales daca il alaptezi pentru ca laptele praf pentru bebelusi contine fier.

Forma alimentelor

Majoritatea bebelusilor cu varste intre 6 si 8 luni nu au invatat inca sa apuce mancarea intre degete, asa ca isi vor folosi intreaga palma pentru a face asta; alimentele nu ar trebui sa depaseasca dimensiunea degetului tau mic; taie inotodeauna alimentele in forme cilindrice sau conice, chiar si strugurii, pentru ca sa nu blocheze caile respiratorii ale bebelusului.

Dupa varsta de 8-9 luni poti sa iti ajuti bebelusul sa invete cum sa apuce alimentele intre degete taindu-le in bucatele mici. Alimente ca bananele sau avocado, care sunt alunecoase trebuie servite intotdeauna cu putina coaja sau le poti taia cu un cutit cu colturi.

Adauga mancaruri pasate in alimentatia bebelusului Desi metoda autodiversificarii spune ca mancarurile pasate nu sunt dezirabile, poti sa le introduce impreuna cu alimentele nepasate in alimentatia celui mic pentru ca desigur, sunt mai usor de inghitit, deci sunt mai putine sanse ca bebelusul tau sa se inece.

Fa pace cu mizeria

Indiferent daca mergi pe strategia autodiversificarii sau iti vei hrani bebelusul mancare pasata cu lingurita, primele luni cand acesta incepe sa manance altceva decat lapte vor fi…mizerabile. Cel mic va linge, va gusta si va face dezordine la fiecare masa pe care i-o vei servi, asa ca obisnuieste-te cu idea, pentru ca este ceva normal in aceasta etapa a dezvoltarii sale.

Fii flexibila

Autodiversificarea nu este intotdeauna cea mai buna metoda pentru orice bebelus, daca cel mic nu poate apuca alimentele cu degetele nici dupa varsta de 9 luni, este mai bine sa te adresezi unui medic pediatru care ar putea sa iti recomande un specialist in nutritie pentru a ajuta bebelusul sa invete sa manance cu manutele lui.

Pentru restul copiilor, atat timp cat ii oferi o varietate de alimente si nu il presezi sa manance, bebelusul se va descurca de minune atunci cand incepeti autodiversificarea sau cu diversificarea, indiferent ce cale vei alege pentru el.

Taguri Autodiversificarea la bebelusi Ce este autodiversificare

Articole recomandate

Citeste si despre