Alimentatia bebelusilor trebuie sa fie cat mai echilibrata si sa cuprinda toti nutrientii de care cel mic are nevoie pentru dezvoltarea sa armonioasa.
Diversificarea, adica introducerea alimentelor complementare in afara de laptele matern, este un moment important in viata bebelusului, o perioada de experimentare de noi gusturi, mirosuri, culori si texturi, pe care majoritatea copiilor o resimt cu mare placere. Pana la varsta de 6 luni, laptele este alimentul ideal pentru bebelusi, ce ofera toate necesitatile nutritionale, astfel incat, diversificarea poate fi inceputa fara probleme dupa varsta de 6 luni. Procesul de diversificare cu alimente solide trebuie sa fie unul natural si sa se faca treptat, pe langa lapte matern sau formula de lapte.
Reguli generale ale diversificarii
Introduceti alimentele pe rand, tinand cont de varsta copilului, oferindu-i ocazia sa se familiarizeze cu consistenta si gustul fiecarui aliment nou.
Fiecare aliment nou se va introduce treptat, de la doar cateva lingurite in cantitati progresive, in paralel cu masa de lapte.
Evitati sa adaugati sare sau zahar in piureuri, pana la varsta de 1 an, chiar 2;
Pentru acomodare si pentru a observa posibilele reactii alergice, poti introduce cate un aliment nou pe zi.
Piureuri sanatoase la inceput de diversificare: 6 luni, pe baza de fructe
Mancarea pasata sub forma de piure este prima etapa in diversificare. Atat fructele, cat si legumele se introduc individual.
Piure de banane pentru bebelusi
Banana este un fruct important pentru diversificare, fiind o sursa importanta de fier si potasiu, vitamina B6 si vitamina C.
Ingrediente:
- 1 banana coapta;
- apa plata /lapte matern sau formula de lapte.
Alegeti banane care au coaja intacta, cat mai coapte, pentru ca sunt nutritive si usor de digerat. Curatati banana de coaja si taiati-o in felii mici. Pasati bucatile de banana cu ajutorul unei furculite sau in blender pana obtineti o pasta fina. In cazul in care doriti o textura mai cremoasa, puteti adauga apa (plata sau fiarta) ori lapte matern.
Piure de avocado
Avocado este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copilului.
Ingrediente:
- 1 avocado copt;
- apa plata, lapte matern sau formula de lapte.
Avocado se serveste doar in stare cruda, fara coaja. Curatati fructul si, cu ajutorul unui blender, amestecati cu lapte, pana ajunge la o textura perfecta.
Piure de cartofi dulci si conopida
Cartofii dulci sunt bogati intr-o multime de vitamine si minerale esentiale pentru dezvoltarea bebelusului. Conopida contine vitaminele B si C, acid folic, potasiu, calciu, fosfor, magneziu si fier.
Piureul de cartofi dulci si conopida este un deliciu pentru bebelus, care va fi incantat atat de textura lui, cat si de culoare.
Ingrediente:
- 1 cartof dulce;
- 3-4 buchetele de conopida;
- 50-100 ml apa sau lapte matern/ formula de lapte.
Puneti apa la fiert intr-o craticioara. Se curata cartoful si se taie cubulete. Adaugati cubuletele de cartof dulce si asezati buchetelele de conopida deasupra. Lasati sa fiarba timp de 10-15 minute, pana se inmoaie. Mixati legumele impreuna cu lapte matern/praf sau cu apa in care au fiert, pana obtineti un piure fin.
Piure de avocado si mango
Doua fructe foarte gustose, hranitoare si mai mult decat potrivite pentru bebelusul trecut de sapte luni.
Ingrediente:
- 1 fruct de avocado copt;
- 1 mango mic copt;
- 50-100 ml apa sau lapte matern/ formula de lapte pentru subtiere.
Se curata foarte bine fructul de mango si se taie cubulete. Taiem avocado si scoatem cu o lingura miezul. Mixam ambele fructe pana se obtine o pasta fina si pentru o textura si mai cremoasa se adauga laptele.
Piure de spanac cu morcov
Spanacul este o sursa incredibila de calciu, vitamina A, fier si seleniu. Fiind o sursa bogata de nutrienti, spanacul trebuie consumat cu moderatie. Morcovii sunt plini de beta-caroten si numerosi nutrienti precum vitamina A, vitamina C si calciu. Cu o culoare vesela, un gust aromat si o textura cremoasa, acest mix de legume poate intra rapid in topul preferintelor copilului.
Ingrediente:
- 300 g spanac;
- 2 morcovi (dimensiune medie);
- 50-100 ml lapte matern/formula sau apa plata.
Morcovii se prepara intotdeauna fara coaja. Spanacul se spala si el in cateva ape, se taie coditele frunzelor, dupa care legumele se adauga la fiert, curatate si taiate. Dupa ce frunzele s-au inmuiat, se scurg intr-un bol curat si se paseaza cu blenderul. Se adauga si morcovii fierti si se mixeaza impreuna. Se adauga lapte sau apa proaspata pana cand amestecul capata consistenta dorita.
Piureurile pentru bebelusi reprezinta metoda ingenioasa prin care poti introduce legumele si fructele in dieta celor mici.