Ghid practic pentru parinti: totul despre incaltamintea copilului tau

/ / Modificat: 2016-09-28
Ghid practic pentru parinti: totul despre incaltamintea copilului tau

Ce este bolta plantara? 

Bolta plantara este concavitatea fiziologica a talpii piciorului.  Aceasta poate prezenta anomalii de curbura:

  • piciorul scobit se traduce printr-o bolta plantara prea adancita;
  • piciorul plat este, din contra, caracterizat printr-o prabusire a boltei plantare, care poate fi inexistenta, in cazurile cele mai marcate, talpa asezandu-se in intregime pe sol.

chicco_incaltaminte

Cum se formeaza bolta plantara?

Miscarea naturala permite piciorului sa se dezvolte in mod corect, pe masura ce copilul incepe sa mearga. Exersarea mersului pe suprafete neregulate  stimuleaza musculatura picioarelor, astfel incat, acest proces natural va conduce in mod gradual la formarea boltei plantare.  

Copiii au talpile picioarelor plate?

Toti copiii au "platfus" pana in jurul varstei de 3 sau 4 ani, uneori chiar pentru o perioada mai indelungata.

Ce trebuie sa facem in privinta "picioruselor plate"?

Piciorusele copiilor sunt plate din punct de vedere fiziologic, bolta plantara formandu-se in jurul varstei de 3 sau 4 ani. Astfel, in conditii normale, talpa piciorului unui copil nu trebuie corectata prin utilizarea unor suporturi speciale de sustinere a boltei plantare sau prin utilizarea unor pantofiori anatomici, decat daca exista recomandarea pediatrului, iar acestea sunt cazuri speciale, izolate.

chicco_incaltaminte_pentru_copii_1

Cand trebuie sa ii cumparam prima incaltaminte?

In primele luni de la nastere, piciorusele copiilor functioneaza ca un important organ senzorial care primeste informatii din mediul inconjurator. Oasele nu sunt inca formate complet, astfel incat piciorusele se pot deforma cu usurinta.

De aceea se recomanda ca cei mici sa nu poarte incaltaminte, dar daca se impune acest lucru, atunci trebuie sa avem in vedere faptul ca incaltamintea unui nou-nascut trebuie sa aibe doar 2 caracteristici: sa il apere impotriva vreunui impact si sa-i tina de cald. "Adevarata" incaltaminte o vom cumpara abia in faza in care bebe incepe sa mearga de-a busilea si ulterior in picioare.

incaltaminte_chicco

Cum trebuie sa fie incaltamintea micutului nostru?

  • un pantofior bun va fi intotdeauna confortabil, flexibil si lejer;
  • forma acestuia trebuie sa ofere maximum de libertate in miscare talpii si degetelor picioarelor;
  • incaltamintea trebuie sa fie usoara pentru a nu suprasolicita sau obosi piciorul;
  • trebuie sa fie confectionata din materiale care permit piciorului sa respire si care stimuleaza talpa piciorului; cea mai buna piele pentru incaltamintea copilului dvs este cea de vitel sau de capra;
  • incaltamintea trebuie sa ofere o proportie intre  calcai si talpa imbunatatind postura copilului, astfel incat utilizarea pantofilor anatomici pana in jurul varstei de 3-4 ani sa nu fie necesara.

Cum putem sti daca am ales marimea corecta?

  • verificati intotdeauna pozitionarea corecta a calcaiului;
  • verificati ca intre varful pantofului si varful degetelor picioruselor sa nu existe o distanta mai mare de 4-5 mm;
  • nu cumparati o marime mult prea mare, deoarece aceasta va rani piciorusul copilului datorita frecarii acestuia de interiorul pantofului;
  • daca utilizati tipul de "pantof inchis", nu uitati sa utilizati sosete.

Incaltamintea trebuie sa fie suprainaltata intre calcai si glezna?

  • este esential sa verificati cu regularitate daca incaltamintea copilului este prea fixa sau nu este suficient de flexibila pentru a permite o miscare naturala a picioruselor;
  • incaltamintea trebuie sa fie moale si flexibila, mai ales in zona degetelor;
  • pe de alta parte, partea din spatele pantofului trebuie sa fie usor intarita pentru a oferi suportul optim pentru calcai, acesta avand rolul deosebit de important in privinta imbunatatirii echilibrului si stabilitatii piciorului;
  • pentru inceput, se recomanda sa alegeti un pantofior cu zona dintre calcai si glezna usor suprainaltata; acest tip de incaltaminte ajuta copilul sa faca primii sai pasi; dupa aceasta perioada, nu se mai impune ca incaltamaintea sa fie suprainaltata;

PROIECTUL_FIZIOLOGIC_Chicco

Cand trebuie schimbata incaltamintea copilului?

Incaltamintea copilului trebuie sa corespunda intotdeauna dimensiunii piciorului acestuia si nu trebuie niciodata sa il stranga. Se recomanda ca, in primii 2 ani, incaltamintea copilului sa fie schimbata o data la 3 luni.

Incaltamintea second-hand

Nu se recomanda utilizarea incaltamintei second-hand deoarece poate deforma piciorul copilului si poate conduce catre o postura incorecta a acestuia.

Luand in calcul toate considerentle de mai sus, Chicco a initiat inca de la inceputurile sale PROIECTUL FIZIOLOGIC

Talpile Chicco sunt recunoscute prin intermediul zonei FLEX-ZONE, sistem patentat la nivel mondial de catre compania Artsana, detinatoarea brandului Chicco, urmarindu-se astfel ca nivelul de flexare a piciorului sa respecte dezvoltarea fiziologica a acesteia din punctul de vedere al zonei de stimulare si de respirare a degetelor picioarelor, al boltei plantare si al zonei de absorbtie  a impactului (zona calcaiului).

Acesta este motivul pentru care incaltamintea Chicco este echipata cu un acoperis fiziologic de brant, care, datorita formei exclusive, incurajeaza talpa sa lucreze in mod constant si corect, intarind si musculatura. Acest brant fiziologic este unic, extrem de flexibil si usor, facilitand miscarea naturala a piciorului, ca si cum acesta nu ar fi incaltat.

Materiale sunt de calitate, atat la interior cat si la exterior (piele de capra, vitel), lasa pielea sa respire, iar incaltamintea de iarna este confectionata din TEX, un material care nu permite trecerea frigului si umezelii.

Pentru ca …. Fericirea este o calatorie ce incepe din copilarie.

Chicco – oriunde exista un copil.

chicco_abonare_newsletter

Taguri Incaltaminte copii Ghidul Parintilor Chicco

Articole recomandate

Citeste si despre