10 greseli frecvente pe care le fac tinerii parinti

/ / Modificat: 2010-08-26
10 greseli frecvente pe care le fac tinerii parinti

Se pregatesc noua luni pentru a invata regulile de baza privind cresterea copiilor, citesc zeci de carti cu tematica specifica, cauta si primesc sfatul celor mai buni psihologi si medici, iar cand bebe se naste, lucrurile nu mai par la fel de simple ca in teorie. Sunt greselile frecvente pe care le fac tinerii parintii in educatia si cresterea copilului. Poate daca afli care sunt cele mai comune dintre ele, vei evita sa cazi in capcana lor.

Mamicile din Comunitatea Copilul.ro iti ofera si ele sprijinul!

Inainte de a avea copii, unele cupluri adera la o serie importanta de valori si principii pe care sustin cu tarie ca le vor impune in cresterea viitorului bebe. "Nu o sa imi rasfat copilul" sau "o sa-l las sa faca greseli pentru a invata din ele" sunt doar doua idei pe care le auzim des din gura viitorilor parinti.

Atunci cand puiutul apare in viata cuplului totul se schimba, iar micile reguli sunt incalcate... din prea multa dragoste.

1. Hipervigilenta si panica

Tinerii parinti intra in panica din orice: daca bebe regurgiteaza, plange sau are colici se instaleaza haosul in comportamentul lor. Manifesta o anxietate pe care bebelusul o preia si se agita si mai tare. Evitati sa va agitati din orice, pentru ca ati putea pierde cele mai frumoase momente din primii ani de viata ai bebelusului, vizitand medici, farmacii si facandu-va griji.

2. Confuzia intre regurgitatie si voma

Cand bebe este mic, regurgiteaza aproape dupa fiecare masa (laptele vine inapoi in gurita din stomac sau esofag). Aceasta reactie nu presupune efortul de a voma si este in cantitati mici. Atunci cand vomita (deci are o afectiune la nivel gastrointestinal), vei constata ca o face la fiecare 30 - 45 de minute si intr-o cantitate mai mare.

3. Plecarea urechii la sfaturile apropiatilor

Atunci cand un cuplu se pregateste sa devina parinti, cei din jur nu ezita sa ofere o multime de sfaturi si sa-si dea cu parerea despre cum este mai bine sa cresti copilul sau cum trebuie sa actionezi in anumite situatii. Mai rau este ca parintii chiar pun in practica astfel de sfaturi neavizate si risca sa pericliteze sanatatea micutului. Limiteaza-te la a actiona conform indicatiilor pediatrului sau surselor avizate!

4. Neglijarea mariajului

Mai ales in primele luni de viata ale bebelului, cele mai multe cupluri traverseaza o perioada extrem de dificila, iar perioada de adaptare la noul stil de viata poate afecta serios relatia. Nu te focusa numai pe copil sau daca o faci, implica-ti si partenerul in aceasta activitate. Trebuie sa ai grija sa iti imparti atentia intre copil si partener, astfel incat sa consolidezi si mai mult casnicia.

5. Panica la plansul copilului

Parintii considera ca este de datoria lor ca, atunci cand bebe incepe sa planga, sa faca tot posibilul sa il calmeze. Au impresia ca atunci cand micutul izbucneste in plans, ceva rau se intampla: il doare ceva, a facut pe el, ii e foame, sete. Nu trebuie sa intrati in panica de cate ori incepe sa planga! Uneori o face si dintr-un soi de rasfat, vrand sa fie bagat in seama si sa va acapareze atentia!

6. Trezirea copilului pentru alaptat

Daca mama observa ca a trecut prea mult timp de cand bebe a mancat ultima oara, va avea tendinta sa il trezeasca pentru a-l hrani, chiar si pe timpul noptii. Noptile sunt create in mod natural pentru a dormi. Nu crea un obicei nociv din ceva ce nu trebuie! Laptele matern poate fi suficient de satios pentru ca bebelusul tau sa doarma linistit foarte multe ore. Si oricum, se va baga singur in seama daca i se face fomita, indiferent ca e zi sau noapte!

7. Neglijarea igienei orale

Parintii au tendinta sa amane prea mult momentul igienei orale a bebelusului. Expertii spun ca nu este niciodata prea devreme pentru a face acest lucru. Iata cateva sfaturi: odata ce primii dintisori erup, evita sa hranesti micutul cand sta intins in pat, deoarece creste riscul aparitiei cariilor.

Chiar daca nu are dintisori inca, pune putina apa pe un tifon si curata-i usor gingiile, iar periuta introdu-o in igiena la varsta de un anisor.

8. Apelarea la santaj si comunicarea deficitara cu copilul

Mamicile din comunitatea Copilul.ro au povestit pe forum micile greseli in cresterea copilului, iar una dintre ele marturiseste ca a regretat atunci cand i s-a adresat copilului astfel:


- "Daca nu papi tot, chem doctorul!" - adresandu-te in acest fel copilului reusesti ca intr-un scurt timp sa ii creezi acestuia o noua temere.


- "Daca nu dormi acum, o sa te pape Bau-Bau!" - daca nu reuseste sa adoarma mai bine ii mai spui inca o poveste.


- "Daca nu te porti frumos, te spun lu tati!" - o astfel de exprimare are cele mai mari sanse sa te aseze intr-o lumina proasta in ochii celui mic. El va considera ca nu ai control asupra situatiei si ca ai intotdeauna nevoie de ajutor pentru a face ordine si liniste.


- "De ce nu poti sa fii si tu ca alti copii?" - daca facem comparatii riscam sa facem mai mult rau decat bine. Nu este indicat sa il comparam cu un alt copil nici chiar cu o sora sau un frate mai mare sau mai mic.


- "Esti un copil rau!" - o afirmatie de acest gen reprezinta o greseala destul de grava, iar copilul se va simti lezat.

9. Un parinte il rasfata, iar celalalt il cearta

Atunci cand unul dintre parinti incearca sa il invete ceva, iar celalalt vine si destrama ce construieste celalalt, unul va deveni parintele mai bun si mai iubit, iar celalalt mai rau. Puneti-va de acord asupra metodelor pe care le aplicati in cresterea copilului, pentru a evita sa confuzati bebelusul si acesta sa-si creeze impresia ca un parinte e mai bun decat celalalt!

10. Montarea gresita a scaunului de masina

Atunci cand cumparati un scaun de masina pentru bebe, rugati pe cineva de la magazinul respectiv sa va arate cum se monteaza exact, pentru a evita greseli ce pot atenta la viata bebelusului. Urmati atent instructiunile si verificati de doua ori daca e stabil, inainte de a-l pune pe micut in el!

Articole recomandate

Citeste si despre