10 sfaturi total depasite despre ingrijirea bebelusilor

/ / Modificat: 2022-04-19
10 sfaturi total depasite despre ingrijirea bebelusilor

Bebelusii vin in viata parintilor lor fara a avea un manual cu instructiuni de ingrijire, desi in multe cazuri ar fi extrem de util. Din fericire, informatiile despre cum se ingrijesc nou-nascutii sunt acum la tot pasul; sunt accesibile majoritatii parintilor si multe dintre ele sunt gratuite. Daca parintii nostri aflau informatii pretioase doar din cateva carti sau de la alti oameni care avusesera inaintea lor copii, astazi tot ce vrei sa stii despre ingrijirea celor mici este la un click distanta. Asta face ca unele sfaturi primite de la oameni mai experimentati sa fie total depasite.

Sfaturi despre copii care nu mai sunt deloc actuale

Bunicii si alte rude mai in varsta vin adesea cu o multime de sfaturi despre cresterea unui copil, multe dintre ele nesolicitate sau depasite. Daca pe vremea lor era de neconceput sa nu infesi copilul mic, astazi putini parinti mai fac acest lucru, pentru ca au inteles ca nu are niciun rol. Iata, asadar, 10 sfaturi depasite despre ingrijirea bebelusilor si de ce nu ar trebui sa le urmezi orbeste!

1. Fa-i baie zilnic!

Bebelusii nu au nevoie de baie in fiecare zi, pentru ca nu transpira si nu se murdaresc. Sigur ca nu este gresit sa faceti acest lucru, dar este un efort in plus. O baie la 2 sau chiar 3 zile este suficienta, insa in cazul in care le faceti baita zilnic, hidratati-le foarte bine pielea.

2. Camera in care dorm trebuie sa fie intunecata si linistita

Pana la cateva luni, copiii nu au ritmul circadian format. Ei dorm mult, atat ziua, cat si noaptea. Nu este indicat sa faceti bezna in camera ziua, pentru ca se vor obisnui asa, iar cand vor fi mai mari le va fi greu sa doarma pe lumina. Cat despre liniste, este de preferat sa ii invatati sa adoarma cu zgomot de mic, pentru a nu se trezi apoi la fiecare scartait de parchet cand vor fi mai mari.

3. Muzica clasica ii ajuta sa isi dezvolte creierul

Muzica in general ii stimuleaza pe bebelusi, insa nu exista studii care sa ateste ca muzica clasica in special ii ajuta sa devina mai inteligenti.

4. Mai lasa-l si sa planga!

Copiii mici au o nevoie clara atunci cand plang, nu isi santajeaza parintii, asa cum se crede in popor. A fi acolo si a-l alina de fiecare data cand plange nu il face sa fie rasfatat, ci ii transmite ca esti acolo oricand are nevoie de tine.

5. Trezeste-l din 3 in 3 ore sa manance!

In afara de copiii nascuti prematur, care au nevoie sa manance mai des, nou-nascutii pot dormi si 5-6 ore legate fara sa simta nevoia sa manance. Daca le va fi foame sau sete, se vor trezi ei singuri, nu este nevoie sa ii trezim noi.

6. Sterilizeaza totul pana la 6 luni!

Biberoanele si suzetele pe care le foloseste bebelusul nu au nevoie sa fie sterilizate pana cand incepe diversificarea, este suficient sa fie spalate cu apa si detergent de vase sau la masina de slapat vase. Sa nu uitam ca, in cazul bebelusilor alaptati, sanul nu se sterilizeaza, iar copiii mici au nevoie si de anticorpi.

7. Pune copilul sa doarma doar pe burta!

Se credea ca aceasta pozitie este cea mai sigura, pentru ca previne inecul, in cazul in care nou-nascutul vomita in somn. De fapt, in urma studiilor recente s-a demonstrat ca dormitul pe burta este pozitia cea mai asociata cu sindromul mortii subite la bebelusi. Cea mai sigura pozitie de somn este pe spate, usor ridicat.

8. Da-i incaltaminte care sustine glezna!

Mult timp s-a crezut ca incaltamintea pe care o folosesc copiii cand incep sa mearga trebuie sa le tina glezna fixa si sa aiba talpa tare, pentru a-i proteja. Studiile recente arata ca micutii trebuie sa mearga cat mai mult desculti, iar incaltamintea care imita mersul descult este ideala.

9. Daca il scoti afara cand e frig, va raci!

Gresit, nu expunerea la temperaturi scazute ii imbolnaveste pe copii, ci virusurile si bacteriile. Bebelusii pot fi scosi la plimbare iarna in siguranta, daca sunt echipati corespunzator.

10. Daca ii pui cereale de orez in biberon va dormi mai bine

Exista credinte potrivit carora bebelusilor ar trebui sa li se puna cereale de orez in biberon incepand de la 4 luni, pentru ca sunt hranitoare si ii ajuta sa se odihneasca mai bine. De fapt, copiii care primesc astfel de cereale dorm mai prost, pentru ca acestea ingreuneaza digestia. In plus, studiile arata ca diversificarea timpurie poate creste riscul de obezitate mai tarziu.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre