6 produse periculoase pentru bebelusi

/ / Modificat: 2017-02-21
6 produse periculoase pentru bebelusi

Exista o sumedenie de produse pe piata care prezinta riscuri pentru siguranta si sanatatea bebelusilor, dar care continua sa fie comercializate, in ciuda avertismentelor medicilor sau cercetatorilor. In mod surprinzator, unele dintre acestea sunt si cele pe care parintii modern le folosesc cel mai des in ingrijirea copiilor. Iata care sunt cele mai periculoase produse pentru bebelusi, pe care specialistii incearca sa le scoata de pe piata.

1. Premergatorul

Premergatoarele sunt unele dintre cele mai controversate produse pentru bebelusi de pe piata. Asociatia Americana de Pediatrie continua demersurile de scoatere a acestor produse de piata si pentru interzicerea comercializarii lor. Sunt considerate periculoase si ineficiente. Reprezentantii Asociatiei sustin ca, in fiecare an, aproximativ 21.300 de bebelusi sunt adusi anual la spital cu rani sau leziuni cauzate de utilizarea premergatorului. Desi sunt promovate cu scopul de a ajuta copii sa deprinda mai usor tainele mersului, specialistii avertizeaza ca folosirea excesiva a acestor dispozitive are efect invers.

2. Perna antisufocare

Pernele antisufocare sunt produse moderne care au atras rapid atentia parintilor moderni de bebelusi. De teama riscului sindromului mortii subite la sugari, parintii ar face orice pentru a preveni decesul bebelusilor in somn. Perna antisufocare impiedica rostogolirea bebelusului in somn sau dormitul pe burtica, despre care se considera ca este un factor de risc pentru sindromul mortii subite. Comisia pentru Siguranta Produselor de Consum si Administratia Medicamentelor si Alimentelor (FDA) din America au lansat un mesaj important, in 2010, pentru descurajarea parintilor de a mai culca bebelusii pe astfel de perne. Potrivit expertilor, aceste dispozitive cresc riscul de sufocare, dovada stand cele 12 decese de bebelusi inregistrate in rapoartele autoritatilor, cauzate de utilizarea acestor perne.

3. Marginile de protectie pentru patut

Pe langa barele de protectie asociate patutului, care previn caderea copilului, exista si niste margini ori saltelute din materiale textile pe care din ce in ce mai multi parinti le folosesc pentru a asigura o siguranta mai crescuta a copilului in acest dispozitiv. In plus, aceste margini sunt atat de simpatice si se gasesc in modele cu designuri atragatoare, care determina parintii sa le aleaga si pentru simplul fapt ca dau bine in decorul camerei. Expertii Asociatiei Americane de Pediatrie avertizeaza ca astfel de produse sunt extrem de periculoase pentru siguranta copilului. In cazul nefericit in care bebelusul se rostogoleste in timpul somnului si ajunge cu fata intr-o astfel de margine, exista riscul sa se sufoce in ea si sa moara. Pericolul este urias, specialistii subliniind ca nu este vorba doar de o simpla accidentare, ci de un risc fatal.

4. Scaunele pentru baie

Scaunele pentru baita sunt considerate o gaselnita grozava de multi parinti moderni, care, potrivit expertilor, isi pun prea multa incredere in siguranta pe care o ofera un astfel aceste dispozitive. Practic, scaunul pentru cada este dotat cu niste ventuze sau cu o talpa antiderapanta, astfel incat copilul sa stea in el si sa nu mai fie nevoie ca parintii sa il tina cu o mana in timp ce il spala. O astfel de facilitate ofera parintilor posibilitatea sa faca alte treburi ori sa iasa din baie timp de 1-2 minute, stiind ca bebelusul este in siguranta. Insa agitatia micutului si, poate, calitatea indoielnica a unor astfel de produse, poate duce la alunecarea scaunului si caderea copilului in apa, crescand astfel riscul de inec si deces. Comisia pentru Siguranta Produselor de Consum din America a lansat un avertisment legat de siguranta indoielnica a acestor produse. In raportul emis de Asociatie in 2010, s-a mentionat ca din 1983 si pana in 2009, s-au inregistrat 174 de decese cauzate de scaunele de baita si 300 de accidente provocate din aceeasi cauza.

5. Slingurile

In ciuda numeroaselor beneficii si a facilitatilor pe care le ofera slingul pentru mama si bebelus, exista cateva riscuri care roiesc in jurul acestui dispozitiv intens folosit de parintii moderni. Lipsa de experienta in manuirea si folosirea slingului predispune bebelusul la numeroase accidente nedorite. Din cauza unei pozitii incorecte, copilul se poate sufoca sau poate suferi diverse accidente, sustine Nancy Coles, director executiv la "Kids in Danger", o organizatie nonguvernamentala care se ocupa cu imbunatatirea calitatii si sigurantei produselor pentru copii comercializate pe piata.

Pozitionarea corecta a copilului in sling alunga insa aceste riscuri. Potrivit specialistilor, unul din 20 de bebelusi ajunge, anual, la spital cu complicatii sau accidente provocate de slinguri.

6. Patutul sau cosul pentru co-sleeping

Co-sleepingul (dormitul in acelasi pat cu bebelusul) este o practica tot mai des intalnita in familiile moderne. Din dorinta de a avea copilul aproape si de a interveni prompt atunci cand plange sau ii este foame, multi parinti aleg sa culce bebelusul in patul conjugal. Producatorii de produse pentru copii au speculat aceasta tendinta si au creat niste cosulete sau patuturi speciale pentru co-sleeping, care fie se pun in pat, pe saltea, fie se asaza langa marginea patului. Oricare dintre aceste doua variante este considerata periculoasa pentru sanatatea bebelusului si creste riscul de deces prin sufocare. Spre deosebire de un patut obisnuit, cel pentru co-sleeping are dimensiuni mult mai reduse. Orice rostogolire sau miscare a copilului in el poate deveni un risc pentru sufocare. Copilul ajunge cu fata lipita de marginea de protectie si nu mai poate respira corespunzator. Nici cosuletele nu sunt lipsite de riscuri. Sufocarea ramane principala grija, insa exista si riscul ca, din neatentie, sau in timpul somnului, parintele sa se rostogoleasca peste marginile flexibile de protectie si sa accidenteze involuntar copilul.

Pe langa toate aceste produse, mai exista si jucarii, haine sau dispozitive de hranit copilul in confectionarea carora se folosesc substante si vopsele toxice pentru sanatate.

Tu folosesti vreunul dintre produsele enumerate mai sus? Ai sesizat vreun risc sau ti se pare ca pericolele sunt doar exagerari ale specialistilor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Produse bebelusi Siguranta bebelusi Ingrijire bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre