Masajul pentru bebelusi: lux sau necesitate?
Masajul pentru bebelusi este o arta pe care o regasim intr-o forma sau alta pe toate continentele. Orice tehnica am folosi, masajul bebelusilor este mai presus de toate o forma de comunicare intre parinti si copil menita sa ii apropie si sa le dezvaluie o lume magica in care ei sunt personajele principale.
In primul an de viata, atingerea este cel mai important mod de comunicare intre parinti si bebelus. Micutul a parasit locul unde se simtea in siguranta, iar acum se afla intr-un mediu nou, in care va trebui sa invete totul. Interactiunile timpurii precum contactul vizual, tonul vocii, expresiile faciale, atingerea blanda sunt elemente esentiale in dezvoltarea conexiunilor neuronale si vor afecta formarea atasamentului sanatos si a comportamentului copilului, ulterior al adultului.
Intr-o lume in care totul se intampla cu viteza luminii, problemele legate de atasamentul dintre copil si parinte sunt tot mai prezente. Multi copii petrec la cresa sau gradinita 40 de ore pe saptamana, avand un contact minimal cu parintii lor. De cele mai multe ori parintii sunt preocupati de problemele de la serviciu sau de grijile intretinerii casei si sunt prea obositi pentru a interactiona cu copiii asa cum si-ar dori. Toate acestea influenteaza viata copilului in mod semnificativ.
Exista insa ceva care i-ar putea ajuta pe parinti si pe copii deopotriva: masajul realizat de la varste cat mai timpurii. Un masaj simplu, de relaxare, de 15-20 minute, poate face minuni. Legatura dintre parinte si copil devine mai puternica, iar cei doi se pot bucura si de multe alte beneficii atat pe plan fizic, cat si psihic.
Masajul, beneficii pentru dezvoltarea fizica si psihica a copilului
Beneficiile masajului asupra bebelusului
Organismul unui bebelus care a beneficiat de masaj secreta o cantitate mai mare de hormoni ai fericirii (oxitocina), care confera o stare de bine intregului corp, si de hormon de crestere, contribuind la dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copilului.
Masajul bebelusului are rolul de a-i oferi acestuia sentimentul placut ca este ocrotit, mangaiat si inconjurat de dragoste. Cu cat va fi atins si mangaiat mai mult, cu atat bebelusul va fi mai receptiv si se va dezvolta mai armonios, fizic si psihic.
Dr. Frederick Leboyer, un cunoscut doctor obstetrician, ne spune: "A fi atins si mangaiat, a fi masat, este ca o hrana pentru bebelus, o hrana la fel de importanta ca mineralele, vitaminele si proteinele."
Este incontestabil faptul ca masajul este foarte benefic pentru bebelusi, si nu este vorba doar de a le crea senzatii de placere. Numeroase studii in domeniu ne arata ca masajul realizat de la varste mici, ideal chiar de la nastere:
- imbunatateste calitatea somnului;
- reduce stresul atat la copil, cat si la parinte;
- intareste sistemul imunitar;
- imbunatateste circulatia sangelui si starea pielii;
- ajuta sistemul digestiv;
- ofera ajutor in cazul durerilor dentare;
- imbunatateste sistemul respirator.
Beneficiile masajului la bebelusii nascuti prematur
In cazul bebelusilor nascuti prematur masajul este cu atat mai important, pentru ca favorizeaza formarea legaturilor intre neuroni, care pot suplini zonele cerebrale afectate de traumele produse din cauza nasterii inainte de termen.
Tot cu ajutorul masajului este reglat tranzitul intestinal, stiut fiind ca micutii prematuri sufera frecvent de constipatie. De asemenea, masajul ii ajuta pe copiii nascuti prematur sa respire mai usor, multi dintre ei avand dificultati in respiratie, deoarece aparatul lor respirator nu este maturizat complet.
Beneficiile masajului lui bebe asupra parintilor
S-a observat de asemenea ca, in urma masajului, calitatea interactiunilor in familie s-a imbunatatit. Masajul ii ajuta pe proaspetii parinti sa constientizeze si sa isi asume noile roluri, ii face sa fie mai increzatori in propriile forte si sa se bucure totodata de bebelusul lor. Tatii care si-au masat copiii au observat o crestere a stimei de sine, iar micutii si-au rasplatit parintii cu un numar mai mare de zambete, vocalize, contacte vizuale si fizice.
Masajul bebelusilor poate fi de mare ajutor si in cazul mamelor care trec prin starea de depresie postnatala. Copiii mamelor care au suferit de depresie postnatala si au fost masati de catre acestea au petrecut mai mult timp in starea de veghe, au plans mai putin, au luat in greutate mai repede, au devenit mai sociabili si au avut un nivel mai scazut de stres decat bebelusii care nu au beneficiat de masaj. Masajul le-a ajutat de asemenea si pe mamici sa depaseasca aceasta stare mult mai repede, prin imbunatatirea increderii in sine.
Masajul reprezinta o adevarata terapie pentru trup si suflet atat pentru copil, cat si pentru parinte. Este un mod de relaxare pentru micut, ceva ce il face sa se simta iubit si protejat, dar si un moment de distractie asteptat cu nerabdare de copil si de parinte.
Mirela Dragota
Instructor de masaj pentru bebelusi