Cu siguranta ti-ai baricadat locuinta de cand a aparut copilul in viata ta, iar acest lucru este grozav si indicat tuturor mamelor. Siguranta lui este mai importanta decat orice in primii ani de viata, iar tu esti cea responsabila sa i-o ofere.
In cazul in care nu stii cu ce sa incepi si ti se pare la fel de important sa acoperi colturile pieselor de mobilier cum ti se pare si sa aplici un strat antiderapant pe podele, ti-ar fi utile cateva sfaturi cu privire la felul in care poti transforma mediul de acasa intr-unul sigur!
Nu-ti lasa copilul nesupravegheat
Chiar si nou-nascutii se pot intoarce uneori de pe o parte pe alta si rostogoli, asa ca este foarte important sa fie in permanenta supravegheati, mai ales atunci cand se afla in cada, pe un pat sau pe o masa inalte.
Regula ramane valabila si in masina, chiar daca uneori ai fi tentata sa crezi ca nu poate pati nimic in doar cateva secunte. Adevarul este ca e atat de neajutorat la aceasta varsta, incat atentia ta poate fi vitala.
Nu il zdruncina
Leganatul e una, zdruncinatul este cu totul altceva si poate fi periculos pentru copii. Daca agiti un bebelus, poti sa ii cauzezi sangerari craniene sau probleme ale nervilor si muschilor. In cazuri foarte rare, pericolul este chiar ca acesta sa sufere traume ale creierului, sa orbeasca sau chiar sa sufere complicatii mai mari.
Este normal sa te simti frustrata din cand in cand si sa te infurii, dar ultimul lucru pe care ar trebui sa-l faci in astfel de momente este sa-l zdruncini pe micutul tau.
Daca simti ca pierzi controlul, cel mai indicat ar fi sa chemi pe cineva sa te ajute - pe tatal copilului, o alta ruda, un prieten sau chiar un profesionist - si sa stea cu copilul pana te linistesti.
Asigura-te ca toate lucrurile lui sunt in perfecta stare
Atunci cand ii cumperi un carucior, o jucarie sau orice altceva, asigura-te ca acestea sunt in perfecta stare si ca sunt conforme cu standardele de siguranta impuse pentru varsta lui. Verifica informatiile de pe etichetele tuturor produselor pe care vrei sa le achizitionezi si daca acestea au aprobarea Protectiei Consumatorului.
Poti chiar sa iei legatura cu un reprezentant al acestui serviciu daca nu esti sigura, pentru a cere mai multe lamuriri in legatura cu standardele impuse si cu respectarea lor de catre producatorii de la care cumperi.
Verifica toate aceste obiecte sa vezi daca sunt intregi si nu le lipsesc piese, verifica sa nu aiba margini aspre sau colturi ascutite, verifica si calitatea vopselurilor folosite pentru fiecare dintre ele.
Un alt lucru pe care ar fi bine sa il faci in aceasta perioada este sa instalezi detectoare de fum si de monoxid de carbon in locuinta, pentru a reduce orice risc de expunere.
Cum faci sa nu se inece sau sufoce?
Evita acele alimente care ar putea prezenta riscuri pentru copilul tau. Strugurii, alunele, dropsurile, morcovii cruzi sunt doar cateva dintre acestea. Hraneste-ti copilul asezandu-l intr-o pozitie corecta, fie intr-un scaun special pentru masa, fie in poala ta - important este ca trunchiul lui sa aiba o pozitie verticala. Nu il lasa sa mearga sau sa alerge atunci cand are mancare in gura.
Asigura-te si ca jucariile lui sunt sigure din acest punct de vedere. Jucariile perfecte se pot spala cu usurinta, sunt umplute cu materiale neinflamabile si nu au in componenta piese mici care pot fi inghitite cu usurinta asa cum sunt ochii detasabili, nasturii sau sireturile.
Daca vorbim despre jucarii cu mai multe componente, acestea trebuie sa fie suficient de mari incat sa nu incapa in gura copilului tau. Evita jucariile care sunt legate cu sfori, inchizatori sau o vopsea de slaba calitate si evita, de asemenea, baloanele si mingile din latex.
Tine cont de aceste sfaturi si atunci cand ii alegi imbracamintea si accesoriile. Sireturile nu sunt deloc sigure pentru copii, la fel cum nu sunt nici nasturii, capsele sau fermoarele. Copilul tau poate sa le inghita, daca vorbim despre capse sau nasturi, sa se impiedice in ele - daca ne referim la sireturi sau sa isi prinda pielea delicata intr-un fermoar.
Suzetele sunt ultimul lucru care ar trebui sa atarne la gatul copilului tau, prinse de un lant. De fapt, lanturile sunt periculoase in orice context, asa ca evita sa le folosesti, indiferent cat de utile ti-ar putea fi in anumite situatii.
Pericolul de strangulare exista si cel mai bun lucru pe care il poti face este sa il eviti.
Tu ce masuri de siguranta ai luat atunci cand ai adus bebelusul acasa? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!