Vacanta la mare cu bebelusul

/ / Modificat: 2017-07-07
Vacanta la mare cu bebelusul

Cand mergem cu bebelusul la mare, este foarte important sa respectam cateva sfaturi importante pentru sanatate. Din trusa de vacanta pentru bebe, nu trebuie sa lipseasca lotiunea cu factor de protectie solara si nici palarioarele care sa protejeze impotriva razelor puternice de soare.

Daca vrei sa mergi la mare cu bebelusul, programeaza concediul spre finalul veriil, la sfarsitul lunii august sau chiar la inceput de toamna, in septembrie, cand soarele nu va mai avea aceeasi putere. Insa nici macar atunci nu ar trebui sa te dezici de cateva reguli stricte pentru protejarea bebelusului la mare!

De la ce varsta este bine sa merg cu bebelusul la mare?

Parerile specialistilor sunt impartite in aceasta privinta. Unii sfatuiesc parintii sa nu isi ia bebelusul la mare inainte de varsta de 2 ani. Altii, in schimb, considera mersul la mare sigur inca din primele luni de viata, cu conditia sa nu tina copilul pe plaja mai mult de o ora si sa evite expunerea la soare intre orele 10:00-18:00.

Pielea copilului mic este extrem de sensibila si nu trebuie sa se bronzeze. In schimb, este bine sa expui bebelusul la soare in primele ore ale diminetii si inainte de apusul soarelui. Expunerea la soare dimineata devreme si seara inainte de apus ajuta pielea sa sintetizeze cantitatea necesara de vitamina D, atat de importanta in procesul de crestere si de formare a sistemului osos. Cu alte cuvinte, o vacanta la mare cu bebelusul se poate dovedi cea mai buna solutie impotriva rahitismului.

Cu bebelusul la mare: cremele cu factor de protectie

Lotiunile de protectie solara nu blocheaza doar radiatiile nocive, ci si sinteza vitaminei D. Atat timp cat respecti intervalele orare de siguranta si mentii pielea bebelusului hidratata si uscata, nu trebuie sa exagerezi cu lotiunile solare.

Alege o crema de protectie solara speciala pentru bebelusi, cu factor de protectie ridicat (SPF 50+). Inainte de aplicarea ei, fa testul de siguranta, pentru a te asigura ca bebelusul nu este alergic la vreun compus chimic. Unge cu putina crema incheietura manutei celui mic si asteapta 24 de ore, sa vezi daca nu cumva apar roseata, bubite sau disconfort in zona respectiva.

Reaplica crema de protectie solara dupa fiecare baie in mare, sau o data la fiecare 2 ore, daca ramai cu cel mic aproape de plaja, intr-un loc la urmbra.

Bebelusul are nevoie de lichide si somn

Este foarte important ca bebelusul sa fie hidratat corespunzator, chiar si atunci cand este ferit de razele soarelui. Pana la varsta de 2 ani, un copil mic au nevoie de cel putin 100 ml de lichid pentru fiecare kilogram de greutate corporala.

Asigura-te ca micutul poarta palariuta sau sepcuta tot timpul cat sta la soare. Intre orele 9:00/10:00-18:00/19:00 nu este indicat sa ramai cu bebelusul pe plaja sub nicio forma. Chiar daca este imbracat si asezat sub umbrela, razele soarelui care se reflecta in apa marii ii pot provoca arsuri. In plus, copilul risca sa traspire excesiv, sa se deshidrateze si sa faca insolatie.

La orele pranzului, este bine sa te retragi in camera de hotel si sa il lasi sa-si faca somnul de dupa-amiaza. Marea ii oboseste pe cei mici, asa ca nu trebuie sa te surprinda faptul ca bebelusul tau devina mai agitat si are tendinta sa doarma mai mult decat de obicei, in primele zile de vacanta.

Efectele benefice ale aerosolilor marini

Pe langa prevenirea rahitismului, o vacanta la mare iti aduce si alte beneficii din punct de vedere al sanatatii. Cura cu aerosoli marini naturali este excelenta in previnerea si tratarea afectiunilor cailor respiratorii superioare si inferioare. Copiii care sufera de rinite alergice, sinuzite, faringite, laringite sau afectiuni pulmonare cronice de tipul astmului pot beneficia de pe urma unei vacante de 7-10 zile la mare.

Discuta cu medicul pediatru pediatru inainte de a pleca cu cel mic la mare. Cel mai probabil, acesta iti va recomanda plimbarile lungi pe plaja, imediat dupa rasarit, si seara, inainte de asfintit. Briza marii poate fi racoroasa, asa ca sigura-te ca ai la tine haine potrivite pentru cel mic.

Iata care sunt pricipalele beneficii ale unei cure cu aerosoli marini:

- eliberearea cailor respiratorii, prin fluidificarea mucusului si favorizarea eliminarii secretiilor;
- reducerea inflamatiilor existente la nivelul aparatului respirator;
- efectul antimicrobian;
- stimularea si intarirea sistemul imunitar.

Asa se explica de ce bebelusii care s-au bucurat de o vacanta la mare se imbolnavesc mai rar sau prezinta afectiuni mai usoare ale cailor respiratorii.

Daca piticul tau a inceput deja sa mearga, medicii iti recomanda sa-l incurajezi sa paseasca descult prin nisip. Acest exercitiu este de mare ajutor in formarea unui mers corect si in evitarea platfusului.

Taguri Plaja copii Cu bebelusul la mare Masuri siguranta plaja copii Protectie solara bebelusi Activitati vara bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre