Cazaturile bebelusilor sunt un motiv de ingrijorare pentru toti parintii, dar de cele mai multe ori acestea nu sunt periculoase.
Fie ca a cazut din patut, ceea ce e mai periculos, sau a cazut din sezand intr-o parte sau pe spate (exista si aici pericolul sa se loveasca cu capul de ceva tare), bebelusul trebuie ridicat imediat. Va plange cateva minute, dar daca va reactiona cand il strigi sunt mari sanse sa fie totul in regula.
Cazaturile, un soc pentru parinti, dar si pentru copii
Aproape imposibil de impiedicat, cazaturile bebelusilor sunt cauzate in majoritatea cazurilor de subestimarea vitezei lor motorii si de greutatea anticiparii reactiilor acestora.
Parintii se simt incredibil de vinovati atunci cand bebelusul cade si se loveste, insa este important sa realizeze ca fiecare dintre noi a cazut de pe canapea, de pe masa sau s-a lovit la cap si ca acum suntem bine si am crescut normal, asadar nu va invinovatiti, ci supravegheati copilul constant.
Cei mici vor avea si ei parte de un soc, asa ca zambeste-le si alinta-i cand ii iei imediat in brate, in timp ce aplici o compresa rece, daca este cazul.
Semne ca bebe trebuie dus repede la medic dupa o cazatura
E necesar sa mergeti la medic daca bebelusul:
• Vomita;
• Are convulsii;
• Are probleme de vorbire sau de echilibru (unde este cazul);
• Doarme mai profund decat de obicei si are probleme la trezire;
• Este somnolent;
• Are un comportament diferit fata de cel manifestat inaintea cazaturii;
• Are o pupila mai dilatata decat cealalta;
• Nu isi mai poate apleca capul astfel incat sa atinga pieptul cu barbia.
Capul bebelusului
Supranumita "moalele capului", fontanela este o zona unde suturile craniene nu s-au calcifiat inca pentru a se transforma intr-un os normal. Acestea absorb socurile cauzate de lovituri si indica starea de sanatate a celui mic.
Verificand fontanela, medicul isi poate da seama de probleme precum: lipsa de hidratare, dezvoltare insuficienta a creierului, hematom subdural, meningita, meningoencefalita, o stare de proasta nutritie sau rahitism.
Masuri de siguranta
Bucura-te de copilul tau, nu ii ingradi vointa de a descoperi, lasa-l sa faca greseli, sa cada. Este o perioada din viata lui in care creierul acumuleaza mai multe cunostinte si mai multa experienta decat o sa o faca in viitor.
Intotdeauna exista sansa ca ceva rau sa se fi intamplat, iar simptomele pot sa nu apara decat dupa mai mult timp. Totusi, daca bebelusul este bine dupa cateva secunde si nu are probleme imediat dupa cazatura, probabil ca nu este nici o problema, dar ar trebui facut si un control medical, pentru siguranta.