Ce poti cumpara second hand pentru bebe si ce e neaparat sa fie nou

/ / Modificat: 2014-01-29
Ce poti cumpara second hand pentru bebe si ce e neaparat sa fie nou

Cumparaturile second hand si obiceiul de a imprumuta lucruri pentru bebelus de la rude si prieteni tind sa devina tot o moda printre parintii moderni stramtorati financiari sau dornici sa faca economii. Insa ceea ce nu stiu multi dintre ei este ca unele dintre achizitiile second hand sunt vechi si raman in urma cu imbunatatirile pe care multi producatori le aduc produselor noi, din dorinta de a creste masurile de siguranta in timpul folosirii lor.

Asadar, pericolul de a cumpara lucruri second hand nu se mai refera doar la deteriorarea sau riscul de contaminare cu diversi agenti patogeni, ci si la privarea bebelusului de masuri de siguranta mai bune si functii complexe, pe care le propun, an de an, producatorii in modelele noi!

Lucruri pentru bebelus pe care le poti cumpara second hand

Hainute

haine-bebe

Orice parinte stie ca unele dintre lucrurile in care nu merita sa investeasca sume mari de bani sunt hainutele, de aceea, prefera fie sa le imprumute de la prieteni ori rude, fie sa le cumpere de la magazine second hand.

Norocul este ca hainutele pentru bebe sunt considerate si unele dintre cele mai sigure achizitii second hand, intrucat nu apuca sa fie purtate foarte mult si deteriorate inainte de a fi asezate pe rafturi (bebelusii cresc foarte repede la aceasta varsta).

Asigura-te ca:

  • sunt curate, fara pete;
  • sunt in stare buna - nu sunt rupte, desfacute etc.;
  • nu au sireturi, nasturi mici si alte accesorii pe care cel mic le-ar putea desprinde usor pentru a le rontai, existand riscul de inecare;
  • au inca eticheta atasata - unde poti observa exact din ce materiale sunt confectionate, la cate grade se spala etc.

Masuta de schimbat scutece

Daca bugetul pentru mobilierul din camera copilului a fost insuficient pentru achizitionarea unei masute de schimbat scutece, ai optiunea de a o cumpara de la un magazin second hand. Nu prezinta probleme importante de siguranta, daca ai grija ca atunci cand o alegi, sa fie stabila si rezistenta, fara zgarieturi sau bucati rupte din ea.  

Scaunul de masa

scaun-masa

Pentru ca un scaun de masa sa fie sigur pentru bebelus este nevoie sa indeplineasca doar doua conditii simple:

  • sa fie stabil, astfel incat sa reziste miscarilor agitate ale copilului in scaun;
  • sa fie dotat cu zabrele sau curele rezistente, astfel incat sa nu exista riscul ca micutul sa alunece de pe scaun.

Centrul de joaca si activitati

centru-joaca

Fiecare bebelus ar trebui sa se bucure de experienta pe care un centru de joaca i-o ofera in dezvoltarea si stimularea simturilor, dar si in procesul de invatare. Aceste centre sunt, adesea, costisitoare si ajung sa fie mereu in coada listei cu lucruri necesare pentru bebe.

Avand in vedere ca multi parinti le folosesc maximum 1 an, pana cand bebelusii lor se plictisesc de ele si apoi le dau spre vanzare, ai toate sansele sa gasesti un astfel de centru sigur si ieftin in magazine cu produse la mana a doua. Asigura-te ca centrul de joaca este stabil si functional, ca nu are margini rupte sau jucarii lipsa, astfel incat bebelusul sa fie in siguranta in el.

Cadita de baie

cadita-bebe

Daca vrei sa cumperi bebelusului o cadita sofisticata, cu multiple dotari si functii, dar nu ai buget, analizeaza cu atentie oferta magazinelor second hand. Produsele de acest tip sunt sigure si se uzeaza destul de greu, de aceea pot deveni o optiune sigura pentru bebelusul tau. Ai grija totusi sa:

  • verifici functionalitatea caditei si a accesoriilor din dotare;
  • sa iei certificatul de garantie si documentele cu care a fost insotita la momentul cumpararii (pentru a afla cand a fost fabricata, din ce materiale si ce termen de valabilitate mai are);
  • sa fie curata.

Lucruri pentru bebelus care trebuie sa fie noi

Caruciorul

carucior-bebelus

De la un an la altul, producatorii de carucioare inventeaza si produc modele din ce in ce mai sigure, complexe si confortabile pentru bebelus. Desi este unul dintre accesoriile pe care multi parinti prefera sa le cumpere la mana a doua, specialistii sustin ca este de preferat sa fie cumparat nou, datorita masurilor de siguranta sporite pe care le ofera.

Patutul

patuturi

Standardele de securitate pentru patuturile de bebelus sunt adaptate si revizuite periodic. La fel ca si in cazul altor accesorii sau produse pentru ingrijirea copilului, producatorii de mobilier propun, anual, modele noi, cu standarde crescute de siguranta, care protejeaza copilul de accidente nedorite.  

Scaunul de masina

scaun_auto

Scaunul de masina este unul dintre accesoriile asezate de specialisti in fruntea topului listei cu lucruri pe care trebuie sa le cumperi noi bebelusului tau. Siguranta copilului in timpul mersului cu masina este o prioritate pentru parinti. De aceea, este important ca scaunul sa fie nou, fabricat dupa ultimele standarde de siguranta impuse de autoritatile in domeniu, astfel incat sa sporeasca protectia copilului in timpul calatoriilor.  

Salteaua pentru patut

Salteaua face parte din lista lucrurilor care trebuie cumparate intotdeauna noi. Chiar daca o saltea second hand pare curata si in stare buna, in interiorul ei se pot ascunde o multime de agenti patogeni, care nu pot fi indepartati complet prin simpla spalare.

Cu alte cuvinte, saltelele la mana a doua sunt doar aparent curate, intrucat in interiorul lor se pot ascunde adevarate surse de contaminare cu paraziti, bacterii si alte microorganisme vii care pot declansa o multime de infectii.

Daca in cazul saltelei nu poti face exceptie si trebuie sa o cumperi nou-nouta, in cazul patutului, caruciorului si scaunului de masina poti acorda o sansa si produselor la mana a doua, daca nu ai posibilitatea de a le cumpara noi si ai nevoie urgenta de ele. Insa atunci cand le cumperi din astfel de magazine, este important sa ai in vedere cateva criterii esentiale pe baza carora sa le alegi:

  • sa fie in stare buna, cat mai putin uzate, fara zgarieturi, elemente lipsa;
  • sa iti fie inmanate certificatul de garantie si cel de fabricare, pentru a observa daca produsul intruneste toate conditiile si functiile inscrise in acte;
  • sa fie stabile si rezistente;
  • sa fie curate.

Tu ce produse ai cumparat second hand pentru bebelusul tau? S-au dovedit a fi sigure sau ai avut experiente neplacute cu ele? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Produse bebelusi Cumparaturi bebelusi Alegere lucruri bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre