Daca bebelusul este bine hranit si bine imbracat, te poti bucura de multe plimbari pe timp de iarna, impreuna cu el.
Desigur, nou-nascutii trebuie sa fie protejati putin mai mult (lipsa de grasimi corporale ii face mai vulnerabili la frig si caldura).
Temperatura interioara ideala in timpul iernii ar trebui sa fie de aproximativ 23 sau 24 de grade, fie ca este vorba de un nou-nascut sau de un copil mai mare.
Si de unde stii daca ii este frig?
Copiii (in special nou-nascutii) au aproape intotdeauna picioarele reci, deci este bine sa poarte cizme sau sosete. Dar asta nu inseamna ca lor le este frig. Cele mai potrivite locuri pentru a verifica temperatura corpului sunt gatul si fruntea.
Prin urmare, atinge-l doar in aceste zone si daca acestea sunt calde si transpirate sau daca sunt reci, actioneaza in consecinta. Exista, de asemenea, copii care se inrosesc in obraji cand dau de caldura. Atunci trebuie sa mai renunti la ceva imbracaminte pe care o poarta.
Aparatele de climatizare de tipul incalzitoare - tind sa usuce pielea si membranele mucoase. Prin urmare, daca in casa si, in special, camera ta aerul este foarte uscat, merita sa pui niste recipiente cu apa pe incalzitoare sau, chiar mai bine, sa ai un umidificator. In plus, daca pielea copilului este crapata sau inrosita de la uscaciune, se poate folosi si o crema hidratanta neutra pentru copii.
Cat timp trebuie sa dureze baia
Durata baii bebelusului nu ar trebui sa dureze o ora, ci mult mai putin. In timpul iernii, va fi suficienta o baie scurta, mai putin de zece minute, in apa calda si intr-un mediu de circa 24 de grade (sau putin mai mult).
O idee bun ar fi sa pui prosopul si pijamalele pe o sursa de caldura, astfel incat schimbarea de temperatura pe care bebelusul o sufera sa nu fie foarte mare. Dar trebuie sa ai grija si sa verifici daca hainele nu s-au incalzit prea mult.
In timpul noptii, in camera copilului nu trebuie să fie foarte cald, temperatura ar trebui sa oscileze intre 20 si 22 de grade. In mod ideal, e bine sa aiba o pijama care sa-i acopere picioarele, mai degraba decat sa-l invelesti cu pilota groasa (copiii se misca foarte mult si intotdeauna se dezvelesc). Este recomandat sa fii atent la dinamica copilului pe timp de noapte: daca se agita mult in somn, un sac de dormit ar fi varianta cea mai buna. Astfel, nu se mai poate dezveli si nici nu risca sa se sufoce.