Ghidul mamicilor pentru un bebelus sanatos iarna

/ / Modificat: 2016-01-22
Ghidul mamicilor pentru un bebelus sanatos iarna

Ghidul mamicilor pentru un bebelus sanatos iarna

Iarna a venit deja, temperaturile au scazut, iar virozele au inceput sa apara. Prin urmare, este timpul sa ne gandim la ce anume trebuie sa avem pentru bebelusul nostru in casa, in masina sau atunci cand iesim la plimbare. In sezonul rece, bebelusii au nevoie de mai multa atentie ca de obicei, deoarece cu cat sunt mai mici si mai sensibili, cu atat sunt mai predispusi racelilor, tusei sau starilor febrile. 

Cum imbraci bebelusul iarna

Alege hainute din materiale naturale, moi si calduroase. Bebelusii se simt foarte bine intr-un body si pantalonasi lejeri sau intr-o salopeta/ combinezon de bumbac ce nu ii incomodeaza deloc. Retine ca bebelusii, desi sunt mai sensibili decat adultii, trebuie imbracati la fel ca si noi, doar cu un strat in plus. Chiar daca afara este frig, iesiti in continuare la plimbare si bucurati-va de iarna! 

Cum sa intaresti sistemul imunitar al bebelusului tau

Pentru a intari sistemul imunitar al bebelusului, se recomanda sa alaptezi o perioada cat mai indelungata. Laptele matern contine foarte multe enzime si substante benefice pentru bebe, care il feresc de raceli si alte boli pe timp indelungat, chiar si dupa incheierea perioadei de alaptare.

Odata ce ati inceput diversificarea, ai grija ca bebelusul sa primeasca alimente sanatoase, bogate in vitamine, alaturi de o cantitate suficienta de lichide pentru hidratare. Ofera-i cat mai multe fructe si legume, care sunt bogate in vitamina C si antioxidanti: papaya, grepfruit, afine, rosii, morcovi, ardei, dovleac, broccoli sau cartofi dulci sunt doar cateva alimente benefice sistemului imunitar pe care le poti combina in numeroase feluri, astfel incat bebe sa le manance cu placere.

Somnul contribuie de asemenea la obtinerea unui organism sanatos; prin urmare, este bine ca cel mic sa aiba un program incarcat pe timpul zilei, dar sa respecte orele de somn atat la pranz, cat si noaptea.  

Incearca sa elimini schimbarile bruste de temperatura

Una dintre principalele cauze ale racelilor bebelusului in sezonul rece nu este frigul (asa cum ne-am astepta), ci schimbarea brusca de temperatura. Cum in primele luni copilul nu isi poate regla in mod natural temperatura corpului, trebuie sa avem grija ca acesta sa fie imbracat adecvat, cu haine lejere, din materiale naturale si comode. Ca si in cazul adultilor, bebelusii se simt mai bine daca sunt imbracati cu mai multe straturi suprapuse, decat cu o haina groasa si masiva, in care nu se pot misca in voie. In plus, in functie de variatiile de temperatura, il poti imbraca si dezbraca mai usor. Poti oricand sa ii verifici temperatura  cu un termometru de incredere, doar ca sa fii linistita.

Nu doar temperatura corpului este importanta, ci si cea a camerei. Temperatura ideala din camera este de 21 – 24 C, 21 C pe timpul noptii si mai crescuta pe durata zilei. 

Poti sa cumperi un termometru pentru corp si unul de camera sau poti opta pentru un singur aparat care sa indeplineasca ambele functii, precum un termometru non-contact, 3 in 1.

termometru_3_1

Ce faci cand bebelusul a racit

Copiii mici si bebelusii pot avea pana la opt raceli in decursul unui an, indiferent de cat de protejati sunt si cat de puternic este sistemul lor imunitar. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru cel mic este sa ii mentii o stare de bine, de confort, in timp ce organismul sau lupta sa se refaca.

Ingrijirea medicala este obligatorie, fie ca optezi pentru produse naturale sau preparate farmaceutice, insa starea de spirit a micutului trebuie sa ramana una cat mai buna. Joaca-te mult cu el, tine-l in brate si plimbati-va prin casa, ascultati muzica si dansati. Astfel, bebe va intelege ca, indiferent de starea de sanatate, totul trece mai usor daca avem o stare de spirit buna. 

Solutia salina

Picaturile de solutie salina ajuta la inmuierea cu curatarea mucusului si decongestioneaza nasul. Pentru cele mai bune rezultate, poti folosi o pipeta: daca bebelusul iti permite, inclina-i usor capul pe spate, picura in fiecare nara solutia salina, apoi foloseste pipeta pentru a indeparta mucusul. Repeta de mai multe ori pe zi.

Antitermicele

Antitermicele pe baza de paracetamol si ibuprofen sunt indispensabile din trusa pentru raceala. Febra este o reactie a organismului care te atentioneaza ca acesta lupta cu un virus, o infectie, etc. si nu trebuie sa te sperie daca este sub 38.5oC, masurata rectal. La valori mai mari de acest prag sunt indicate antitermicele, numai dupa consultul medicului.

Umidificatorul

Umiditatea din camera trebuie sa fie in jur de 60-65%. Un umidificator este foarte important pe durata noptii si in timpul somnului de peste zi, daca tusea persistenta il impiedica pe cel mic sa se odihneasca si ii deranjeaza somnul.

Vaporii emanati de aparat vor fluidiza secretiile nazale ale bebelusului si ii vor desfunda nasucul, ii vor calma tusea si sinusurile infundate. Baile cu abur si ulei de eucalipt sau mentol de asemenea ajuta in eliberarea cailor nazale. Pentru a-l ajuta sa doarma mai bine, ridica putin salteaua in dreptul capului, astfel incat acesta sa fie mai ridicat decat restul corpului; si aceasta pozitie ajuta la desfundarea nasucului. 

Termometrul non-contact 3 in 1

In primele luni de viata, tot ce intra in contact cu bebelusul trebuie ales cu grija, verificat si testat: jucariile sa fie din materiale sigure, fara substante toxice, hainutele confortabile, sistemul de purtare ergonomic,  apa din cadita de 37 – 38 oC, laptele din biberon incalzit exact cat este si cel matern, temperatura din camera trebuie de asemenea sa asigure tot confortul bebelusului.

Un termometru 3 in 1 este singurul dispozitiv de care ai nevoie pentru a verifica temperatura a tot ce il inconjoara pe micutul tau.  Cu termometrul Thermoval baby poti masura temperatura copilului fara sa il atingi in doar 3 secunde.

Tehnologia sa avansata permite masurarea non-contact, astfel incat bebelusul sa nu fie deloc deranjat. In plus, este complet silentios si te ajuta astfel sa ii masori temperatura bebelusului chiar si cand acesta doarme. Cand copilul prezinta temperatura ridicata, Thermoval baby te atentioneaza printr-un semnal luminos rosu. 

thermoval_baby_termomentru

Thermoval baby masoara temperatura apei din cada, a lapticului din biberon, a mancarii din castronel si a tuturor obiectelor din jurul copilului. Mai mult, il poti folosi si drept termometru de camera pentru ca iti indica rapid cate grade sunt in incapere.

Intra pe www.masoarafebra.ro si afla totul despre febra la copii si cat de util este sa ai in casa un termometru bun, pe care sa te poti baza oricant.

Taguri Ingrijire bebelus iarna

Articole recomandate

Citeste si despre