Lanugo sau puful de pe pielea nou-nascutului

/ / Modificat: 2014-09-17
Lanugo sau puful de pe pielea nou-nascutului

Lanugo este un par fin care acopera corpul fatului in uter si care poate fi observat cu usurinta si dupa nastere, in perioada de nou-nascut. Parul are o textura fina si pufoasa, este mai deschis la culoare decat cel normal si poate creste si acoperi corpul copilului (exceptand ochii, buzele, zonele genitale, talpile si unghiile) chiar si pana la varsta de 5 luni sau mai tarziu.

Lanugo nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti, intrucat cade de la sine. Orice masura sau interventie de indepartare a pufului prin frecare sau epilare poate avea repercusiuni severe asupra sanatatii pielii sensibile a nou-nascutului.

Care este rolul pufului de pe corpul nou-nascutului?

Rolul pufului de pe corpul nou-nascutului incepe inca din viata intrauterina si continua si in primele luni dupa nastere.

Corpul fatului incepe sa fie acoperit cu acest puf din luna a 5-a de sarcina. Rolul perisorului este de a fixa substanta grasa numita vernix caseosa ce se dezvolta in mod natural pe pielea fatului si care il ajuta sa alunece mai usor prin canalul de nastere, la sfarsitul sarcinii.

In viata intrauterina, o parte din lanugo este inghitita de fat si are rolul de a stimula miscarile intestinale. In cele mai multe cazuri, lanugo poate fi observat si in primul scaun al copilului (meconiu).

Dupa nastere, perisorul fin de pe corpul bebelusului are un rol important in reglarea temperaturii corpului la mediul extrauterin, in special in primele zile de viata. Organismul nou-nascutului nu are suficiente depozite de grasime pentru a se adapta singur fluctuatiilor de temperatura, de aceea, are nevoie de ajutor in acest sens.

Cand cade perisorul fin de pe corpul copilului?

Varsta la care lanugo incepe sa cada difera de la un copil la altul in functie de factori genetici, dar si de mediul in care este expus dupa nastere.

Unii copii se nasc fara acest puf pe corp, in timp ce la altii, perisorul fin poate persista pana dupa varsta de 3-5 luni, fara a fi un motiv de ingrijorare.

Potrivit statisticilor, 33% dintre copii se nasc cu lanugo, dar este mai frecvent printre prematuri. Tot la copiii nascuti inainte de termen, prezenta perisorului se poate prelungi si pana la varsta de 3 ani (in general in zona bratelor, umerilor sau a spatelui). Nici in astfel de cazuri nu este nevoie de interventii speciale pentru indepartarea lui, ci doar de putina rabdare, intrucat va disparea de la sine.

Exista riscul de a reaparea?

Cazurile in care lanugo reapare sunt extrem de rare. Recurenta este o posibilitate doar in cazul copiilor care sufera de subnutritie severa sau la cei care sunt diagnosticati cu anorexie nervoasa. In cazul tulburarii alimentare, puful poate acoperi corpul copiilor chiar pana in adolescenta sau la maturitate.

Cand este cazul sa iti faci griji?

Desi lanugo nu este un pericol pentru sanatatea copilului, exista si posibilitatea in care parintii pot confunda usor simptomele unor afectiuni cu puful de la nastere. In situatia in care firele sunt groase, inchise la culoare si lungi, poate fi vorba de o afectiune de natura hormonala, caz in care un consult medical este binevenit.

Ce alte lucruri crezi ca mai trebuie sa stie proaspetii parinti despre lanugo (primul par al copilului)? Ce ai fi vrut tu sa stii atunci cand ai nascut? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre