Bebelusii expusi la droguri au in mod frecvent complicatii perinatale, neurologice, precum si tulburari de comportament. Cele mai des intalnite complicatii sunt avortul spontan, desprinderea placentei, intarzierea cresterii intrauterine, nastere prematura, circumferinta mica a capului, greutate si lungime mici.
In plus, acesti copii pot avea scor Apgar scazut, probleme la nivelul sistemului nervos central, ritm cardiac crescut, nivel ridicat al stres-lui (caracterizat prin iritabilitate, neliniste, hipertonie, reflexe anormale).
Studiile au demonstrat ca un masaj de relaxare, de aproximativ 15 minute, de trei ori pe zi, poate reduce complicatiile postnatale. Bebelusii expusi la droguri care au fost masati au avut o perioada de sevraj mai scurta, au luat in greutate si si-au imbunatatit reflexele mai repede. De asemenea, nivelul stres-ului a scazut semnificativ.
Acesti bebelusi sunt foarte sensibili si, tinand cont de faptul ca si parintii se afla intr-o stare de fragilitate fizica si psihica, masajul trebuie facut initial de persoane instruite, care sa ii trateze cu atentie si iubire.
Aceste persoane nu trebuie sa fie neaparat cadre medicale. Daca este posibil, e bine ca un membru al familiei, care poate sa aiba grija de bebelus pe termen lung, sa ii faca masaj.
Ideal ar fi ca masajul sa vina in completarea tratamentelor medicale pentru intreaga familie si sa devina cat mai repede posibil responsabilitatea si placerea parintilor, in conditiile in care pot tine dependenta sub control.
Mirela Dragota
Instructor de masaj pentru bebelusi