Muscatura de animal la bebelusi se intampla destul de des, iar cele mai comune sunt cele de caine. In functie de cat de grava este rana, diferite metode trebuiesc luate pentru a evita infectiile.
Daca rana este minora, adica este o zgarietura superficiala, spala cu atentie zona cu apa si sapun. Aplica un antibiotic unguent pe zona afectata de doua ori pe zi.
Acopera rana cu un bandaj adeziv daca se afla intr-o parte a corpului care se poate murdari usor. Daca este intr-o zona mai ferita, poti sa o lasi expusa la aer.
Daca pielea este crapata si sangereaza, rana poate fi periculoasa. Aplica un prosop sau o carpa curata peste rana si apasa cu degetele pe ea.
Daca presiunea nu opreste sangerarea in cateva minute, suna la 112 pentru a primi ingrijiri de urgenta.
Muscaturile de animal sunt cu atat mai periculoase cu cat sunt aproape sau in zona fetei pentru ca pot deschide vene majore de sange.
Chiar daca sangerarea se opreste, suna-ti doctorul imediat pentru a vedea daca bebelusul are nevoie ca rana sa fie cusuta sau are nevoie de alte tratamente medicale. Ranile provocate de animale sunt mai predispuse la infectii decat alte tipuri de rani, asa ca doctorul s-ar putea sa ii prescrie un tratament cu antibiotice.
Pentru orice rana, chiar si una foarte mica, bebelusul va avea nevoie de un vaccin tetanos daca nu are vaccinurile de imunizare la zi. De asemenea, este bine sa tii rana sub observatie urmatoarele cateva zile, chiar daca este superficiala si o tratezi acasa. Du-l pe micut la medic daca rana nu se vindeca in 10 zile.
Vaccinul anti-rabic
Majoritatea cainilor si pisicilor care au stapan au facut vaccinul anti rabic asa ca nu poarta virusul care cauzeaza boala. Daca cunosti proprietarii animalului, cere-le actele care dovedesc faptul ca animalul a fost vaccinat. Poti suna chiar veterinarul lor pentru a fi sigura.
Daca nu stii cine este stapanul va trebui sa urmaresti animalul pentru a vedea daca face spume la gura sau se poarta ciudat. Probabil va trebui sa ii faci bebelusului vacin anti-rabic, pentru a fi sigura ca nu exista riscuri.
In afara de cainii si pisicile nevaccinate, si animalele salbatice pot transmite rabia: ratonii, sconcsii, vulpile, coiotii si liliecii pot fi purtatori de rabie. Daca un animal salbatic l-a muscat pe bebelusul tau, suna-ti medicul imediat. Daca exista riscul de rabie, doctorul ii va face injectii anti-rabice.
Un alt lucru folositor de stiut este ca bebelusul poate lua virusul rabic de la lilieci foarte usor, chiar de la o zgarietura foarte mica sau o muscatura (care poate fi atat de mica incat sa nu se vada). De aceea este recomandat sa-l duci pe bebelus de urgenta la doctor daca a atins sau a fost muscat de un liliac.
Prevenire
Ca parinte, tu poti sa il inveti pe copil atunci cand va creste mai mare, cum sa evite muscaturile animalelor. Cat este bebelus, doar tu il poti proteja de animale, inclusiv animalele de companie ale voastre.
Nu lasa niciodata bebelusul singur cu animalul tau de companie, sau cu animalele altor persoane. Jumatate dintre copiii muscati de caine au fost raniti de animalul de companie al parintilor sau al vecinilor. Tine minte ca orice animal, fie caine sau pisica, poate musca daca este provocat, iar la varste mici copiii tind sa chinuie animalele tragandu-le de coada sau de par.