Ofera-i copilului tau ce e mai bun. Alege o bona calificata!
Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) aduce vesti excelente mamelor care au nevoie de bone bine pregatite, care pot oferi copiilor supraveghere si ingrijire de calitate. Un studiu efectuat recent, la solicitarea RAA, releva faptul ca 98% dintre parintii chestionati ar apela la serviciile unei bone calificate!
RAA vine in intampinarea acestei nevoi si promoveaza serviciile pe care le pot furniza cele 1300 de bone calificate, in toata tara, prin scoala Bonelor1, cel mai complex program pentru calificarea femeilor in ocupatia de babysitter. "Suntem foarte multumiti ca, in ciuda dificultatilor financiare cu care s-a confruntat proiectul, prin mobilizarea exemplara si munca sustinuta a echipei, am reusit sa oferim unui numar important de femei somere sau fara ocupatie, sansa de a deveni profesioniste intr-o meserie atat de speciala!", declara Silvia Asandi, Managerul proiectului.
Bonele calificate la scoala Bonelor au urmat 360 de ore de pregatire practica si teoretica in maniera interactiva si au absolvit cursurile de calificare in urma unor examene riguroase. Certificatul de absolvire este recunoscut in toate statele UE. Toate femeile participante la procesul de formare au fost evaluate din punct de vedere psihologic..
Sub denumirea scoala Bonelor au fost derulate cursurile de calificare in ocupatia de babysitter, in cadrul proiectului strategic "Femei pentru femei" – Program national de calificare si acreditare a femeilor in ocupatia de babysitter, program implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
Recent, cu sprijinul Fundatiei RAA, a fost infiintata si inregistrata legal Asociatia Nationala a Bonelor si Babysitters Profesioniste din Romania (ANBBPR). Aceasta va elabora codul de etica si conduita pentru persoanele care practica meseria de bona/babysitter, va oferi oportunitati de formare si dezvoltare profesionala si informatii utile bonelor, parintilor, agentiilor de babysitting si autoritatilor publice interesate de implementarea serviciilor de baby-sitting in comunitate. "Registrul national al bonelor calificate va fi gazduit pe pagina de internet a Asociatiei si va oferi gratuit, tuturor celor interesati, acces la baza de date cu bonele calificate din Romania", spune Iuliana Copil, Presedinta ANBBPR.
"Ne dorim sa facem mai mult pentru aceasta categorie de femei si pentru recunoasterea acestui domeniu important al protectiei copilului, de aceea am lucrat si la elaborarea unui proiect de lege pentru reglementarea si organizarea ocupatiilor de bona si babysitter in Romania. Acest proiect de lege vine si ca raspuns la nevoia identificata in Romania inca din 2005, cand Romania si-a asumat fata de UE adoptarea unor masuri urgente de reconciliere a vietii de familie cu viata profesionala, inclusiv prin dezvoltarea acestor servicii, astfel incat sa avem garantia unor servicii de calitate si oferite in siguranta pentru copiii nostri", spune Diana Negut, Consilierul Juridic al Fundatiei RAA.
De altfel, cele peste 80 de autoritati locale pe care Fundatia RAA le-a consultat si cu care a incheiat acorduri de parteneriat pentru organizarea cursurilor de calificare au identificat nevoia organizarii pe baze legale a serviciilor publice de supraveghere si ingrijire a copiilor pe timpul zilei de catre bone / babysitteri.
"Exista, in Romania, in acest moment, un deficit de 150.000 de locuri in gradinite si crese. Acest lucru confirma o realitate pe care o stiu multi parinti care an de an nu reusesc sa obtina locuri la gradinita pentru copiii lor si ii obliga sa riste angajarea unei bone fara a avea niciun fel de siguranta in ceea ce priveste calitatea ingrijirii copiilor lor. Cred, asadar, ca e nevoie de o reglementare urgenta a acestei activitati, pentru a oferi o alternativa civilizata parintilor care nu reusesc sa gaseasca locuri la gradinita. Voi depune la Camera Deputatilor, pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, o propunere legislativa care a fost realizata impreuna cu Fundatia Romanian Angel Appeal", declara Dna Deputat Tamara Ciofu.
Camelia Enache, una dintre doamnele care au absolvit scoala Bonelor, marturiseste: "Am lucrat mult ca bona, imi plac copiii si iubesc aceasta meserie. La scoala Bonelor am aflat multe informatii utile despre cum sa comunici mai bine cu copilul, cum il incurajezi sa-si exprime emotiile si cum pot bonele ajuta la modelarea comportamentelor, dar si despre masurile de prim ajutor in situatii de criza, informatii ce ma vor ajuta mult in activitatea mea. Am invatat cum sa ma adaptez cerintelor familiei, sa respect drepturile si nevoile copilului si sa-l ajut sa se dezvolte sanatos, alegand metode adecvate varstei lui si punand accent pe educarea prin joc. Am invatat si cat de important este ca responsabilitatile si atributiile bonei sa fie punctate intr-un contract de munca incheiat cu familia angajatoare si consider ca este bine-venita o lege in sprijinul bonelor si parintilor. Asociatia cred eu ca va vorbi in numele nostru si ne va ajuta sa ne desfasuram activitatea in conditii mai bune".
Adresa de internet la care vor fi disponibile, in curand, mai multe informatii este www.asociatiabonelor.ro.