Pentru tatici: Cum sa te implici mai mult in viata lui bebe

/ / Modificat: 2012-01-10
Pentru tatici: Cum sa te implici mai mult in viata lui bebe


 

Este intotdeauna o provocare  pentru tatici sa ga gaseasca metode prin care sa se implice mai mult in viata bebelusului lor. Ca un proaspat tatic probabil ca incerci sa faci tot ce-ti sta in putinta pentru a te implica in viata copilului tau.

Dar in primele saptamani dupa nastere, cand ti se pare ca bebelusul nu face altceva decat sa manance si sa doarma, poate parea dificil sa creezi o relatie cu el si multi tatici se simt cumva dati la o parte.

Nu trebuie sa iti pierzi speranta. In timp, tu si copilul tau veti dezvolta o relatie la fel de puternica si profunda ca cea dintre mama si copil.

Intre timp, incearca urmatoarele sfaturi despre cum poti sa te implici mai mult in viata bebelusului in primele luni:

 • Informeaza-te.

Cu siguranta ca partenera ta are o multime de carti despre sarcina si bebelusi pe noptiera din dormitor. Alege si tu una si informeaza-te despre trairile partenerei, cum se dezvolta bebelusul si la ce sa te astepti din partea lui dupa nastere. Iti poti imbogati cunostintele despre cresterea bebelusului si de la prieteni de-ai tai care au trecut deja prin asa ceva. Informatiile acestea nu sunt chiar fizica cuantica, dar este bine sa le stii si sa le intelegi din timp.

• Exercitii practice. Daca te gandesti ca partenera ta de viata are o intuitie de invidiat atunci cand vine vorba despre cum sa aiba grija de copil trebuie sa stii ca si femeile invata pe masura ce exerseaza; la fel si taticii.Asa ca nu-ti fie teama sa schimbi scutecul de cate ori ai ocazia, sa ii faci bebelusului o baita sau sa il linistesti atunci cand plange chiar daca nu iti vor iesi lucrurile perfect de la prima incercare. In timp lucrurile vor merge mult mai bine.

• Fa-ti timp. A fi specialist in ingrijirea copilului este dificil daca esti foarte rar prin preajma. Odata ce te-ai intors de la serviciu, poti sa faci din petrecutul timpului cu copilul tau o rutina pe care sa o respecti zilnic. Poti sa incerci sa il pui intr-un carucior si sa il duci la o plimbare dupa masa de seara sau poti sa stai pur si simplu cu el, sa-i vorbesti sau sa-i citesti o poveste.

• Ajut-o pe partenera ta de cate ori poti. Partenera ta s-ar putea simti ca si cum nu este o mama exemplara daca nu este ea cea care da de mancare bebelusului, care il schimba, il imbraca si il ingrijeste non stop. Dar este foarte important pentru tine ca tata, si pentru sanatatea mentala a partenerei tale, sa o ajuti de cateori poti. Chiar daca protesteaza, trebuie sa insisti sa o ajuti cu anumite lucruri legate de bebelus. Nu iti va parea rau.

• Nu te da batut. Fie ca realizeaza sau nu, noile mamici tind sa subaprecieze aptitudinile partenerului cand vine vorba de ingrijirea unui copil. Daca te critica de fiecare data cand ceva nu iti iese perfect, adu-i aminte ca nici ea nu s-a descurcat extraordinar la inceput si ca vei reusi sa inveti exact ce trebuie facut daca are incredere in tine si are rabdare.

• Fii un partener de incredere cand vine vorba de alaptat. Daca partenera ta alapteaza, adu-i tu bebelusul pentru a-l alapta si ofera-i din cand in cand copilului lapte de-al ei din sticla odata ce alaptatul a devenit o rutina. Tu si bebelusul veti profita de momente speciale impreuna si partenera ta va avea timp sa se odihneasca.

• Contactul fizic. Contactul fizic intre copil si tatal sau este la fel de important ca cel dintre mama si copilul ei. Puteti face sesiuni de gadilat sau de joaca in fiecare seara.

Taguri Tata copil Implicare tata crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre