Gerul poate pune rapid in pericol sanatatea bebelusului tau din cauza aparitiei degeraturilor, care isi fac simtite prezenta chiar si la expuneri foarte scurte la frig excesiv. Multi parinti nu isi dau seama ca odata ce temperaturile scad sub 0 si ajung si pana la -20 de grade Celsius, este indicat fie sa il tina pe bebe in casa, fie sa limiteze substantial timpul petrecut afara, deoarece hainele nu sunt suficiente pentru a-l proteja.
Foto: wonderopolis.org
Ce sunt degeraturile si de ce sunt periculoase?
Degeraturile sunt leziuni ale pielii aparute in urma expunerii la temperaturi foarte scazute. Ele se caracterizeaza prin inrosirea si apoi albirea accentuata a zonei afectate si apar cel mai adesea la nivelul extremitatilor - degete de la maini, picioare, nas urechi.
Organismul bebelusilor suporta mai greu gerul de afara, mai ales ca acestia pierd mai repede caldura din corp decat copiii mai mari sau adultii. Asta inseamna ca riscul degeraturilor este mai mare chiar si la temperaturi mai putin scazute si poate pune in pericol sanatatea copilului.
Daca nu sunt prevenite sau tratate corespunzator, degeraturile pot determina aparitia unor complicatii care pot pune in pericol sanatatea, si chiar viata bebelusului:
- complicatii nervoase (dureri, parestezii etc.);
- abcese, pustule;
- infectii (endocardita, tromboflebita si in cazuri fatale, septicemie);
- atrofie cutanata, musculara.
Degeraturile iau, in general, forme usoare si se trateaza cu cateva masuri ambulatorii simple - incalzirea progresiva a zonei degerate prin adapostirea in spatii incalzite, consum de lichide calde, bai calde (niciodata fierbinti) etc.
Formele usoare sunt caracterizate printr-o inrosire sau albire usoara a pielii bebelusului, in timp ce cazurile severe se manifesta prin trecerea de la o culoare albicioasa la una galbuie, asemanatoare cerii. Pielea devine aspra si zona este tare la atingere.
Prevenirea degeraturilor la bebelusi
Pentru a preveni aceasta afectiune este important sa respecti cateva reguli esentiale atunci cand vrei sa expui bebelusul la temperaturi foarte scazute.
Limiteaza timpul petrecut afara si evita sa scoti bebelusul cand sunt sub -15 sau -20 de grade Celsius. Daca esti nevoita sa scoti copilul afara pentru a merge la pediatru sau in locatii urgente, foloseste mijloace de transport cu incalzire.
Imbraca bine bebelusul, dar nu cu haine stramte, care sa-i incetineasca circulatia sangelui si sa atraga frigul. Trebuie sa tii cont ca, spre deosebire de un copil de varsta mai mare, bebelusul nu se misca foarte mult, pentru ca organismul sa poata genera, in mod natural, caldura.
Daca este nevoie, acopera copilul si cu o patura calduroasa.
Acopera-i bine extremitatile, deoarece sunt zonele cele mai predispuse la aceste afectiuni. Pune-i caciulita groasa pentru a acoperi urechiusele, manusi calduroase in manute, incaltaminte adecvata pentru ger si verifica-i constant nasucul sa nu sufere mari modificari de culoare si de textura a pielii.
Ii poti pune un fular in jurul gatului, dar nu acoperi complet nasucul la fel ca pe alte extremitati, deoarece poti afecta respiratia. Nasul copilului ramane cea mai expusa zona la degeraturi si trebuie verificat mereu. Daca observi ca se albeste usor si ca devine tare la atingere, mergi de urgenta cu bebe intr-o incapere incalzita si asteapta sa se reinstaureze confortul termic.