Primii pantofiori. Cand trebuie sa ii cumperi si cum trebuie sa fie

/ / Modificat: 2019-05-02
Primii pantofiori. Cand trebuie sa ii cumperi si cum trebuie sa fie

Care sunt pantofii potriviti pentru primii pasi? Cel mai corect raspuns ar fi: cei care… nu sunt! Ideal ar fi ca piciorul copilului care abia invata sa mearga sa fie lasat liber in contact cu solul.

Mamele si tatii nostri isi vor aminti cu siguranta primii pantofiori pe care ni i-au cumparat atunci cand nu mai voiam cu niciun chip sa stam in carucior, ci ne doream sa incepem sa mergem singuri.

Erau niste sandale sau pantofiori ortiopedici, care tineau glezna imobilizata, intrucat se considera faptul ca aceasta, fiind foarte fragila, exista riscul sa sufere o presiune prea mare. Astazi, insa, s-a ajuns la concluzia ca pentru a-si desfasura primele experiente de mers pe jos, piciorul trebuie sa fie "atacat" cat mai putin posibil.

Piciorul, la fel ca si mana, este un terminal senzorial. Piciorul are nevoie de contact cu pamantul astfel incat copilul sa primeasca in mod constant mii de stimuli senzoriali care sunt fundamentali pentru a-i dezvolta perceptia asupra mediului inconjurator, dar si pentru dezvoltarea copilului.

E clar ca atunci cand incepe sa mearga, pantoful are o functionalitate clara, serveste drept sprijin, dar si drept protectie. Insa acesta trebuie sa fie moale si flexibil. Asadar, talpa pantofilor nu trebuie sa fie foarte groasa, pentru a-i permite piciorului sa primeasca mai bine informatiile provenite de la sol, adica setul de informatii care ii permite copilului sa isi mentina echilibrul si sa dezvolte in mod corespunzator muschii piciorului.

Nu sunt necesare niciun fel de talpi anatomice speciale, cu exceptia cazului in care exista probleme specifice pe care medicul le va evidentia.

Cand este acasa, copilul ar trebui sa poata sa se miste descult sau cu sosete antiderapante, care garanteaza un contact bun cu solul.

In timpul verii, pe plaja, este bine sa-i lasi sa mearga pe nisip, care, datorita neregularitatilor sale, ofera o buna gimnastica, asigurand contractarea musculaturii piciorului si trimitand feedback-ul senzorial corect la creier.

Sfaturi pentru achizitionarea primilor pantofi

  • De vreme ce copiii tind sa-si retraga degetele, inainte de a cumpara pantofi, pregateste-ti unui sablon. Asaza copilul pe un carton si contureaza-i cu un creion forma talpii, apoi decupeaza. Cand te duci sa cumperi pantofi, compara-i cu forma obtinuta.
  • Interiorul pantofului ar trebui sa fie mai lung decat piciorul cu 1 cm sau 1,5 cm, pentru a putea fi incaltat mai usor si pentru ca cel mic sa il simta confortabil.
  • E util sa cumperi pantofi cu fermoar lateral, pentru a putea fi inaltati mai usor.
  • Verifica interiorul pantofului cu mana pentru a vedea daca exista cusaturi sau parti ascutite. Acestea i-ar putea provoca un deranj serios copilului.
  • Talpa trebuie sa fie flexibila. Pentru a verifica acest lucru, prinde pantofiorul in palma si strange-l asa incat varful sa atinga zona calcaiului.
  • Periodic, o data la trei luni, conturul piciorului trebuie verificat, pentru a vedea daca piciorul are suficient spatiu in pantof. Deoarece picioarele celor mici cresc repede.

Articole recomandate

Citeste si despre