Una dintre cele mai frecvente preocupari ale parintilor in primele luni de viata ale bebelusului are legatura cu respiratia lor. Foarte multi sunt speriati si verifica mereu daca nou-nascutul respira corect. Aceasta este o reactie normala si este o manifestare a instinctului protector pe care il au mamiferele fata de puii lor.
Sindromul de moarte subita determina parintii sa fie foarte constienti de modul in care nou-nascutul respira, mai ales la culcare. Pentru a putea intelege acest proces, vorbim in acest articol despre cateva curiozitati despre respiratia nou-nascutilor pe care ar trebui sa le cunoasca toti parintii:
Nou-nascutii respira neregulat
La bebelusi, in special la copiii prematuri, respiratia este neregulata pana cand sistemul respirator se maturizeaza. Pot respira rapid si profund si apoi pot trece la o respiratie mai lenta, mai superficiala, apoi pot respira din nou adanc. Pot chiar suspina din cand in cand.
Bebelusii au respiratie nazala
Bebelusii respira doar prin nas, deoarece, datorita fiziologiei lor (palatul lor moale este foarte aproape de epiglota) exista o sigilare aproape completa a viaductelor de aer din gura. Nasul poate regla umiditatea si temperatura aerului inspirat si serveste drept filtru pentru agentii nocivi.
Aceasta respiratie nazala va dura pana la aproximativ sase luni cand sistemul respirator va deveni suficient de matur pentru a incepe sa respire si prin gura. La acea varsta se dezvolta muschii limbii, fetei si palatului, epiglota se deplaseaza in jos pentru a se separa de palatul moale pentru a face mai mult spatiu si pot incepe sa respire pe gura.
Respira mai repede decat adultii
Bebelusii au o rata de respiratie mai mare decat adultii. Rata respiratorie poate varia foarte mult, intre 40 si 60 de respiratii pe minut, in timp ce un adult respira de aproximativ 20 de ori pe minut. Dupa un episod de plans sau daca bebelusul este agitat, este normal ca respiratia sa fie mai rapida.
Au pauze in respiratie
In timpul somnului, tensiunea arteriala, ritmul cardiac si respiratia incetinesc, provocand mici pauze in respiratie.
Nou-nascutii au perioade in care se opresc din respiratie timp de 5 pana la 15 secunde si apoi se intorc singuri la respiratie. Aceasta este cunoscuta sub numele de respiratie periodica sau ciclica, care este un model respirator normal la nou-nascuti (foarte frecvent la sugarii prematuri), fara repercusiuni cardiocirculatorii si cu recuperare spontana.
Aceste pauze normale trebuie diferentiate de apneea patologica, care este un episod de absenta a fluxului respirator care dureaza mai mult de 20 de secunde.
Sforaitul este frecvent la nou-nascuti
Cea mai frecventa cauza a sforaitului la copii o reprezinta racelile, care pot bloca caile respiratorii. Nu este ingrijorator si dispare imediat ce trece raceala. Este important sa pastrati nasul curat, facand spalari nazale frecvente cu ser fiziologic.
In unele cazuri, aproximativ 20% dintre copiii care sforaie), sforaitul poate fi un simptom al unei tulburari de somn: sindrom de apnee-hipopnee in somn. In aceste cazuri, sforaitul este insotit de simptome precum oprirea respiratiei timp de 20 de secunde ori bebelusul pare sa „se zbata” noaptea, transpira mult sau adopta posturi ciudate cand doarme.
Cand ar trebui sa ne facem griji? Semne de avertizare
Daca bebelusui inceteaza sa respire timp de 20 de secunde sau mai mult
Daca observi ca buzele, limba sau corpul devin albastre
Daca observi o rata de respiratie foarte mare: mai mult de 60 de respiratii pe minut
Daca observi o dificultate in respiratie: gafait, sufocare.