Rolul tatalui este, daca nu definitoriu, deosebit de important in cresterea si educarea copilului. Desi multi ar putea spune ca adesea femeia este si mama si tata, rolul tatalui nu poate fi negat si neglijat. Copilul are nevoie de un tata, are nevoie de ambii parinti pe care sa-i consulte mai tarziu in deciziile pe care le ia si in nelamuririle pe care le are.
Misiune pentru 2!
Conceperea copilului, sarcina, aducerea lui pe lume, cresterea si ingrijirea, toate necesita prezenta ambilor parinti pentru a creste un copil sanatos din toate punctele de vedere si pentru a-i oferi cel mai bun start in viata.
Relatia de cuplu este deosebit de importanta in cresterea copilului.
Invatati sa va impartiti atributiile legate de cel mic si sa dovetiti tot timpul ca familia voastra este un intreg bine definit.Desi relatia mama-bebelus este prima care se creeaza si lucrurile decurg de la sine, tatal trebuie sa faca ceva mai multe demersuri pentru a stabili o relatie apropiata cu nou-nascutul. Dar inca din timpul sarcinii, taticul poate incepe relatia cu bebelusul mangaind burtica si vorbindu-i.
Odata ce bebelusul vine pe lume, este important ca in ingrijirea sa ambii parinti sa aiba roluri la fel de importante. Daca bebelusul este alaptat, cu siguranta ca taticul nu va putea participa la hranirea lui, dar momentul baitei, masajul de dupa, cititul povestilor inainte de culcare sau plimbarile in familie vor face ca micutul sa inteleaga ca in viata sa rolul tatalui este la fel de important ca si cel al mamei.
Pana si schimbatul scutecelor, de care cei mai multi tatici se feresc, reprezinta un bun prilej de intarire a relatiei tata-bebelus.
Mai ales in primii 2 ani, daca mama alege sa ramana in concediul de crestere a copilului, prezenta tatalui este simtitor mai redusa, el fiind in mare parte din timp la serviciu. De aceea, odata ajuns acasa, tatal trebuie sa ii acorde atentie bebelusului si sa se implice in activitatile care il privesc pe micut.
Profitati de weekend-uri si de timpul pe care il puteti petrece in familie, jucati-va, plimbati-va si creati o atmosfera calda si vesela.
Micul vostru interlocutor
Daca ai deja un copil, stii despre ce este vorba! De cate ori nu ai stat de vorba cu bebelusul, expunandu-i diferite situatii, ca si cum el ar fi inteles ce spui tu si ar fi putut chiar sa-ti raspunda? E un lucru normal pentru un parinte dedicat si este foarte bine sa vorbesti cu bebelusul tau ori de cate ori ai ocazia.
Chiar daca nu intelege inca ce ii spui, bebelusul asculta tonul vocii tale, este atent la mimica si gesturile tale si poate percepe entuziasmul sau supararea ta. Asa va aparea si primul zambet, poate chiar pe la 2 luni.
Tot comunicarii dintre voi i se vor datora si primele gangureli.
Povestile citite seara la culcare vor intari relatia cu micutul si vor aduce atmosfera linistita dinainte de culcare. Veti ajuta copilul sa isi dezvolte vocabularul si sa inteleaga tonul cald pe care il folositi in timpul cititului si chiar, mai tarziu, jocurile de rol – pentru asta, nu uita sa-ti schimbi vocea atunci cand citesti replicile diferitelor personaje.
Primele reguli si limite
Dupa varsta de 1 an, incep sa apara primele limite ce trebuie stabilite pentru cel mic. Rolul de tata trebuie luat in serios si regulile trebuie respectate, asa ca tine de partenerul tau sa-i explice, cu sustinerea ta, ce este bine si ce nu, ce este voie si ce nu.
Este important ca, atunci cand copilul poate comunica, sa ii cereti si lui parerea atunci cand luati decizii care il privesc. Si pentru a evita raspunsuri nefavorabile, oferiti-i alternative: din 2 variante, are voie sa o aleaga pe cea care ii convine mai mult.