• 95% dintre mamele beneficiare au participat pentru prima oara la cursuri despre cresterea si ingrijirea nou-nascutului in cadrul programului „Cutia Bebelusului“.
• 15.300 de mame sunt ajutate sa-si ingrijeasca bebelusii, prin programul desfasurat de Salvati Copiii Romania si Asociatia SAMAS, cu finantarea Fundatiei OMV Petrom.
• Programul „Cutia Bebelusului” contribuie la reducerea mortalitatii infantile.
Noua din zece mame folosesc Cutia Bebelusului ca patut pentru nou-nascut in primele luni de viata si utilizeaza zilnic sau de 4-5 ori pe saptamana produsele din cutie. In plus, peste 60% dintre acestea afirma ca nu isi permit sa cumpere produsele din cutie, iar 80% dintre ele sustin ca au nevoie acuta de Cutia Bebelusului. Rezultatele fac parte din studiul de impact al programului „Cutia Bebelusului", derulat in perioada mai 2023-iunie 2024 de Salvati Copiii Romania si Asociatia SAMAS in 314 comunitati dezavantajate din 17 judete, cu finantarea Fundatiei OMV Petrom.
In Romania, programul Cutia Bebelusului a fost adaptat dupa modelul finlandez si gandit ca interventie in ajutorul gravidelor si mamelor din comunitatile defavorizate – in special cele din mediul rural, acolo unde se inregistreaza nu doar rate ridicate ale nasterilor in randul mamelor minore, ci si o incidenta crescuta a mortalitatii infantile.
Cutia Bebelusului contine peste 60 de produse – scutece, haine, saltea, termometru, patura, cosmetice si consumabile pentru copil si mama, jucarii si carti pentru copii. Cutia in sine, realizata din carton rezistent, poate fi folosita impreuna cu patura si salteaua ca loc sigur de dormit pentru cel mic in primele luni de viata ale acestuia. Programul include si o componenta educationala, care le ofera mamelor acces la cursuri ori sesiuni de instruire pe teme de puericultura, educatie pentru sanatate, prim-ajutor pentru nou-nascuti si informatii despre unde si cum pot accesa servicii medicale pentru nou-nascuti si sugari.
Pentru 90% dintre nou-nascuti, primul patut
Cutia in sine reprezinta o solutie practica, sigura, pentru familiile care nu isi pot permite sa achizitioneze un patut de copil, mai ales ca in familiile numeroase din Romania riscul mortalitatii infantile creste direct proportional cu rangul nou-nascutului , cel mai mic dintre copii avand, astfel, cel mai mare risc. In peste 90% din cazurile chestionate, nou-nascutii nu au mai dormit in pat impreuna cu alti membri ai familiei, ci in Cutia Bebelusului, care ofera siguranta pentru copil in primele 4 luni de viata, atunci cand riscul mortii prin sufocare este cel mai ridicat.
“De 14 ani, in cadrul programului de pionierat al Salvati Copiii Romania, prin care este combatuta mortalitatea infantila, am reusit sa corectam statistici negative, ceea ce se traduce prin salvarea nou-nascutilor. Programul are o componenta importanta de preventie si de sprijinire a mamelor vulnerabile din zonele rurale in cadrul careia sunt implicate retele extinse de specialisti locali si medici de familie. Inca din timpul sarcinii si apoi pe parcursul primelor zile de ingrijire a nou-nascutului, Cutia Bebelusului s-a dovedit a fi un instrument esential de informare si de sprijinire a sanatatii copiilor si gravidelor din medii vulnerabile”, a mentionat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv, Salvati Copiii Romania.
“Efectele programului Cutia Bebelusului se vad acum si se vor vedea si in timp pentru ca mamele vor folosi informatia si cu viitorii copii si o vor transmite si altor mame din comunitate. Asa se face educatie pentru sanatate. Asa se face preventie. Acum vedem mame care isi ingrijesc mai bine copiii. Intr-un an, doi, vedem scaderea ratei mortalitatii infantile.” - Medic de familie, colaborator Salvati Copiii Romania.
Una din trei mame nu beneficiaza de consultatie prenatala
Specialistii din sistemul de sanatate, in special cei din maternitati, apreciaza ca o proportie mare dintre gravide nu se prezinta la medic in timpul sarcinii. In Romania, raportarile INS indica un numar foarte mare de gravide fara consultatie prenatala, 28% din totalul nasterilor .
Potrivit studiului, 99% dintre copiii nascuti in grupul-tinta dupa inceperea programului Cutia Bebelusului au fost inscrisi la medicul de familie sau in evidentele serviciilor de asistenta medicala, 74% dintre gravide fiind monitorizate de catre asistentii medicali comunitari. Ulterior, 76% dintre mame au facut cel putin un control medical postpartum.
„Am intalnit si situatia in care in gospodarie exista un singur pat pentru sase membri ai familiei. Si urma sa vina un nou-nascut. Unde putea sa doarma micutul? In ce conditii? Cutia Bebelusului a fost un dar minunat pentru el!” - Asistent Medical Comunitar, colaborator Asociatia SAMAS.
„Imbunatatirea accesului gravidelor si mamelor din mediul rural la serviciile de asistenta medicala este una dintre realizarile importante ale acestui program. Am reusit astfel sa demonstram viabilitatea unui model de interventie care contribuie la combaterea lipsei cronice de educatie medicala pre-si postnatala din comunitatile vulnerabile. Nu in ultimul rand, as vrea sa subliniez aici rolul crucial al parteneriatului cu administratiile locale, pe care dorim sa il extindem si sa il continuam. Fara implicarea retelei de asistenti medicali comunitari, care au tinut legatura cu gravidele si tinerele mame, ar fi fost mult mai dificil sa obtinem aceste rezultate”, afirma Sinziana Ionita-Ciurez, director executiv al Asociatiei SAMAS.
Canal de informare si de educatie pentru parinti
Aproape toate mamele participante (95%) au declarat ca prin acest program au participat pentru prima oara la cursuri de pregatire despre cresterea si ingrijirea nou-nascutului furnizate de un cadru medical. 81% dintre femeile care au participat la cursuri au afirmat ca majoritatea informatiilor aflate astfel erau lucruri pe care nu le stiau.
„Pe langa sprijinul material pe care il ofera mamelor inainte si dupa nastere, acest program creste rata de accesare a serviciilor de sanatate materna si contribuie la educarea beneficiarilor si la promovarea sanatatii publice. Cifrele acestui raport demonstreaza foarte evident legatura dintre program si contributia la reducerea mortalitatii infantile”, spune Amalia Fodor, Director Executiv Fundatia OMV Petrom.
Despre cercetare
Cercetarea sociologica s-a desfasurat in cadrul programului Cutia Bebelusului, derulat de Salvati Copiii Romania impreuna cu Asociatia SAMAS. Colectarea datelor s-a realizat in perioada mai-iunie 2024 pe baza de chestionare si de interviuri, pe un esantion cumulat de 800 de beneficiare (cate 400 dintre beneficiarele fiecarei organizatii) din 17 judete.
comunicat