Vara bebelusilor: Cand inveti copilul sa inoate si cand ai voie sa il duci la plaja

/ / Modificat: 2019-07-01
Vara bebelusilor: Cand inveti copilul sa inoate si cand ai voie sa il duci la plaja

Vara este sezonul vacantelor, al iesirilor in aer liber, al inghetatei, al teraselor, al piscinelor si faptul ca abia ati devenit parinti nu ar trebui sa va priveze de toate acestea.

Evident, poate nu o sa puteti iesi chiar atat de des, dar cateva zile de relaxare din cand in cand nu strica nimanui. Mai ales cand ai un bebelus si in general el "dicteaza" cam tot in casa.

Cand ai un bebelus trebuie sa stii ca vara el este expus la cateva riscuri pentru ca ei sunt mult mai sensibili la temperaturile ridicate, la soare, la schimbarea programului cu care probabil l-ai invatat deja, la clorul din piscina, la vant. Dar asta nu inseamna ca nu poti iesi cu el din casa. Trebuie doar sa tii cont de cateva reguli si toti va veti bucura de acest anotimp.

Am pregatit pentru voi un set de intrebari si raspunsuri pe care orice parinte si le pune vara atunci cand are un bebelus si speram ca va vor fi de mare ajutor.

Poti merge cu bebelusul la plaja?

Nu e tocmai indicat sa o faci pana la varsta de sase luni, dar hai sa ne gandim putin la mamele care locuiesc la mare si care nu pot evita zona decat daca stau inchise in casa... Prin urmare, daca mergi cu un bebelus la plaja e bine sa eviti orele de foc, intre 12.00 (poate chiar 11.00 in anumite zile) si 17.00.

Iar cand sunteti la plaja este important ca bebelusul sa fie tinut la umbra, intr-un cort special sau sub umbrela. Evident, nu uitati de hainutele care sa ii protejeze pielea de razele soarelui, la care el este inca foarte sensibil, si de cremele cu factor de protectie ridicat (dar nu mai devreme de varsta de 6 luni).

Este periculos sa bagi copilul in mare sau piscina in pielea goala?

Nu, cu conditia sa il speli apoi cu apa curata (adica fara sare sau clor) si sa il stergi bine, in special in zonele unde pielea formeaza pliuri. Clorul si sarea din apa marii pot irita pielea fina a unui bebelus.

Este vreun pericol sa ii intre apa in urechi?

Daca sunteti atenti, nu, dar este bine sa i le stergeti cu un prosop curat imediat dupa ce iesiti din apa, chiar daca nu l-ati udat si la cap. Nu vreti ca micutul vostru sa faca otita, nu?

De unde stim daca unui copil ii este cald sau frig?

Cu exceptia primelor saptamani de viata, cand corpul nou nascutului nu stie inca sa regleze temperatura, copiii simt temperatura cam la fel ca adultii. Prin urmare, nu ii imbracati cu straturi de haine pentru orice eventualitate, daca voua va e cald. Nu veti reusi decat sa il indispuneti pentru ca se va incinge, va transpira, iar pielea lui va deveni iritata. Daca este prea cald, racoriti-l cu un prosopel umed, insa inainte de asta asigurati-va ca nu este vant sau curent.

Laptele de corp hidratant poate fi folosit la bebelusi?

Da, ii va face foarte bine. Vara pielea bebelusilor are nevoie de un plus de hidratare. Dupa plimbare sau dupa ce ati fost la piscina sau la plaja spalati-l la dus si aplicati o crema hidratanta. Daca este fluida (lapte), cu atat mai bine, pentru ca va intra mai repede in piele.

Putem folosi produse de protectie impotriva insectelor?

Copiii sunt mai expusi la atacurile mustelor, tantarilor sau albinelor. Intepaturile lor nu sunt periculoase decat daca un copil este alergic, insa sunt deranjante. Asa ca daca mergeti in zone cu umiditate mare, in apropiere de apa, la padure sau chiar in parc este bine sa luati masuri de precautie.

Puteti face un fel de cort dintr-o perdea sau o plasa de tantari, le puteti monta deasupra carutului. De asemenea, puteti lipi pe hainutele copilului sau pe carut plasturi cu uleiuri esentiale care alunga insectele. Despre lotiunile si sprayurile contra tantarilor este mai bine sa intrebati pediatrul, pentru a va asigura ca nu sunt contradindicate; cat despre bratarile contra insectelor... uitati de ele pentru ca exista riscul ca ele sa ajunga in gura copilului.

De asemenea, puteti prepara acasa o lotiune din ulei esential de lavanda si lamaie, combinat cu un alt ulei, cum ar fi cel de argan, si, optional, cu alcool sanitar, pentru subtierea solutiei pe care o veti aplica apoi pe pielea copilului si care va tine la distanta acele insecte nesuferite. La fel, inainte de a apela la aceasta solutie intrebati pediatrul daca este potrivita pentru varsta copilului vostru.

In cazul in care copilul a fost piscat deja, evitati ca el sa se scarpine aplicand creme calmante de la farmacie sau plafar.

Bebelusii au voie in mare sau in piscina?

Da, cu conditia ca temperatura apei sa fie una potrivita pentru asta. Introduceti copilul treptat in apa, umezindu-i mai intai manutele, picioarele, burtica pentru ca el sa se obisnuiasca si cu temperatura, si cu senzatia.

Puteti inventa un joc care sa implice acest ritual fara ca micutul sa se sperie. Nu uitati ca la iesirea din apa sa ii limpeziti cu apa curata, sa ii stergeti cu simt de raspundere si sa le schimbati costumul de baie.

Cum prevenim dermatita de scutec pe perioada verii?

Aproximativ 10% dintre copii sunt afectati de dermatita de scutec in principal din cauza umezelii pe care acesta o mentine. Vara, prin urmare, trebuie sa avem grija ca micutii sa nu sufere foarte tare de cald si sa transpire cat mai putin. Puteti oricand sa ii lasati chiar fara scutec, pentru ca zonele delicate sa se aeriseasca mai mult, si sa acordati o si mai mare atentie igienei intime.

Folosim sau nu aerul conditionat in preajma unui bebelus?

Nu trebuie sa sufere nimeni de cald acolo unde se afla un copil mic. Aerul conditionat poate fi folosit cu incredere, cu conditia ca bebelusul sa nu fie chiar in "bataia" lui si nici sa nu fie expus la schimbarea brusca de temperatura.

Nu uitati ca filtrele trebuie sa fie curatate corespunzator pentru a nu elibera bacterii si microbi care sa ii faca rau celui mic. Iar acest lucru il puteti controla acasa sau in masina personala.

Bebelusii pot fi invatati sa inoate?

Nu, dar ii puteti invata sa se familiarizeze cu apa. Miscarea si jocul in apa ii ajuta pe bebelusi sa isi dezvolte psihomotricitatea, dar ei trebuie sa fie insotiti in permanenta de un adult. Nu vorbim, insa, de a invata sa inoate, pentru ca procesul de invatare implica o maturizare neurologica pe care bebelusii inca nu o au.

De la ce varsta poti pleca in calatorii cu copilul?

De la 2-3 saptamani puteti pleca linistiti la drum cu micutii vostri, dar e indicat sa evitati calatoriile lungi. Asigurati-va ca sunt hidratati corect, ca nu le este prea frig sau prea cald. Si daca este usor iritat si plange mai mult decat de obicei, nu inseamna ca este ceva in neregula, ci pur si simplu ca are nevoie de timp pentru a se obisnui cu noul mediu.

Este normal ca bebelusului sa ii scada apetitul vara?

La fel ca la adulti, temperaturile ridicate pot sa diminueze pofta de mancare. Prin urmare, cand este ora mesei este bine sa fiti intr-un loc racoros, pentru ca el sa se simta confortabil. Daca, totusi, apetitul scazut se prelungeste ca durata, puteti consulta un pediatru, pentru linistea tuturor.

Laptele matern se transforma din cauza caldurii?

Cand este foarte cald, deshidratarea poate face ca laptele matern sa devina putin mai concentrat si mai putin lichid. Dar bebelusul nu va simti diferenta daca mama are grija sa consume suficiente lichide si sa ramana hidratata. Laptele isi va recupera consistenta obisnuita.

Trebuie sa ii dau copilului apa cand este foarte cald?

Bebelusii se pot deshidrata rapid, asa ca este bine sa le oferiti lichide des, dar in doze mici. Apa este indicata pentru copiii ceva mai marisori. Pentru sugari este mai bun laptele.

Cand este cald, pot sa ii dau lapte rece in biberon?

Nu este tocmai indicat pentru digestie, nici nu va diminua senzatia de sete.

Taguri Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre