Pe cat de sanatoasa, moale si fina este pielea bebelusului tau, pe atat este de delicata si de sensibila, fiind predispusa la iritatii, eczeme, dermatite sau alte leziuni usoare. Pielea micutului tau necesita o ingrijire speciala in fiecare zi, la fiecare baita si la fiecare schimbare de scutec.
Pielea bebelusului este mult mai sensibila decat cea a unui adult, nefiind obisnuita sa intre in contact cu alti factori, in afara celor din uterul mamei. Pielea nou-nascutului este si foarte subtire (prezinta abia a 5-a parte din grosimea pielii unui adult), lucru ce o face mai usor penetrabila (pentru substante chimice din exterior in interior). In plus, datorita sensibilitatii crescute, pielea bebelusului prezinta si un risc crescut de uscare.
Exista cateva probleme ale pielii care sunt frecvente la nou-nascuti si bebelusi si care nu pun probleme foarte mari pentru sanatatea lor, atat timp cat stii sa le ingrijesti la timp. Una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii bebelusilor este eritemul fesier.
Ca urmare a contactului prelungit cu urina, materiile fecale, transpiratia, dar si cu scutecul, zona scutecului se irita, acoperind atat regiunea anala, cat si regiunea organelor genitale, a feselor, a coapselor si chiar a burticii.
Exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a preveni aparitia eritemului fesier:
- schimbarea la timp a scutecului si curatarea atenta a funduletului lui bebe la fiecare schimbare si mai ales in timpul episoadelor de diaree, cand scaunele mai frecvente si uneori acide irita mai usor pielea bebelusului;
- daca este posibil, spalarea zonei scutecului cu apa calduta si sapun sau lotiune speciala pentru copii dupa fiecare scaun;
- evitarea acoperirii pielii cu straturi groase de crema; aplicarea dupa fiecare schimbare a scutecului a unui strat subtire de crema protectoare este suficienta;
- evitarea folosirii in exces a detergentilor sau balsamurilor si o buna limpezire a rufelor bebelusilor;
- lasarea bebelusului fara scutec pentru o perioada – este o modalitatea la indemana pentru ca pielea lui bebe sa se aeriseasca si sa se refaca; in plus, vei vedea cat de bine se simte bebe dezbracat si... ne place sau nu, trebuie sa-i oferim ocazia sa-si descopere propriul corp; atentie la temperatura din camera;
- aplicarea unui unguent special pentru fundulet dupa fiecare schimbare de scutec (o rutina zilnica); acesta se aplica in strat subtire si uniform pe pielea curata. Unguentul este preferabil cremelor, fiind solutii de apa in ulei, cu o concentratie ridicata de lipide, ceea ce asigura protectia si intarirea functiei de bariera a pielii. Prin contrast, cremele sunt solutii tip ulei-in-apa, si au prin urmare o concentratie mai mare de apa si o proportie mai mica de lipide necesare intaririi functiei de bariera a pielii.
Iti recomandam Bephanten Unguent care formeaza un film protector pe pielea bebelusului, prevenind deshidratarea si protejand impotriva agresiunii factorilor externi. Astfel, protejeaza pielea bebelusului impotriva eritemului fesier si sustine procesul natural de refacere a pielii, in cazul in care eritemul s-a instalat deja.