Inca din primele luni de viata, invatam despre lumea inconjuratoare imitand ceea ce vedem, ceea ce percepem. Cand mama ii zambeste bebelusului, acesta ii zambeste la randul sau. Cand ea ii rade, el ii raspunde cu un chiot dulce. Mai tarziu, copilul imprumuta replicile parintilor, le observa tabieturile si stilul vestimentar si incearca sa fie si el ca ei. Si asta pentru ca un copil are nevoie de modele pentru a se dezvolta.
Imitatia sta la baza procesului de invatare
Prin imitatie, copilul cunoaste lumea si mediul inconjurator si invata sa mearga, sa manance, sa scrie si chiar sa se joace.
Lumea in care traim ne ofera o multime de informatii pe care nu le putem procesa si integra in bagajul nostru de cunostinte pana nu le aplicam in viata de zi cu zi. Toti copiii isi imita parintii, exersand, pe aceasta cale, rolul de parinti si pregatindu-se astfel pentru viata adulta. Imitatia ii ajuta pe cei mici sa asimileze concepte, principii, modele de comportament, atitudini si exemple de buna practica.
Jucariile care au corespondent in lumea adultilor ii ajuta sa invete rapid si eficient si sa-si dezvolte aptitudini esentiale pentru succesul in viata.
Copiii se antreneaza in astfel de jocuri, inspirati de diferite experiente cotidiene. De exemplu, dupa ce au asistant la un spectacol de circ, ei isi consolideaza cunostintele dobandinte prin activitatea de observatie jucandu-se de-a dresorii. Copiii observa atent comportamentul dresorului cu animalele si il imita, invatand astfel ce inseamna sa practici aceasta meserie, la un nivel de baza, desigur.
Jocurile de imitatie ajuta copiii sa dobandeasca abilitati cheie
Copiii nu imita toate activitatile adultilor, dar jocul de-a cumparaturile este preferatul multor copii. Inchipuiti-va ca mergeti cu cel mic intr-un supermarket, la cumparaturi. Puteti transforma aceasta experienta intr-una de invatare, implicandu-l pe cel mic in alegerea produselor si explicandu-i cum poate face diferenta intre produsele de calitate buna si cele de o calitate mai slaba. Alegand fructe si legume, precum si alte alimente naturale, ii dezvoltati obiceiuri sanatoase in privinta alimentatiei.
Inchipuiti-va ce-ar fi daca i-ati oferi copilului o casa de marcat de jucarie, un cosulet si carucior de cumparaturi, pentru a retrai experienta din hipermarket. Jucandu-se de-a cumparaturile, el va asimila mult mai repede ceea ce doriti sa il invatati.
Astfel, copilul poate dobandi independenta, responsabilitate si chiar adevarate lectii de matematica si gestionare a banilor. Coada din fata casei de marcat poate fi o lectie de rabdare, iar interactiunea cu casierul e un prilej minunat pentru a invata bunele maniere - va vedea si va invata cand trebuie sa spuna "te rog" si "multumesc".
Din 11 septembrie, colectioneaza alaturi de copilul tau cele 30 de produse mini de la Lidl si deschideti la voi acasa propriul magazin. La fiecare 50 lei cheltuiti primesti un produs in miniatura din colectia Lidl Mini Shop. In plus, la achizitia oricarui produs Bio din Piata Lidl, mai primesti o figurina cu care cel mic isi poate completa colectia.
Mai mult decat atat, pentru a completa magazinul micutului tau, poti cumpara de pe rafturile magazinului Lidl albumul special in care sa adunati produsele in miniatura, casa de marcat, cosul si caruciorul de cumparaturi.
Imitatia, ca forma de practica
In scoala, practica este o etapa esentiala a procesului de invatara. Prin practica, elevii ajung mult mai repede si mai usor sa-si consolideze cunostintele si sa devina specialisti intr-un anumit domeniu.
Jocurile de imitatie sunt o forma de practica, mult mai distractiva, prin care copilul deprinde anumite abilitati care ii vor fi de mare ajutor in viata adulta. Joaca de-a magazinul, de exemplu, il poate ajuta sa devina un bun administrator sau manager. Totodata, ii da ocazia sa-si exerseze abilitatile de calcul matematic, de analiza si sortare, limbajul specific mediului de lucru precum si capacitatea de decizie rapida si corecta.
Cercetarile in domeniu au constatat ca in timpul jocului are loc un transfer de energie dinspre jocul propriu-zis spre activitatea de invatare. Actiunea distractiva se transforma astfel intr-un important factor de exersare si de antrenament sau de insusire a unor modele comportamentale de exemplu, fara ca cel care se joaca sa fi avut aceasta intentie.
Jocul prin imitatie este o forma de comunicare, o modalitate de a socializa ce ajuta la dezvoltarea cognitiva a copilului si are un aport important in invatarea copilului sa se descurce si sa se adapteze diferitelor situatii pe care le intalneste.
Invatatul poate fi mult mai distractiv prin jocul de imitatie
Atunci cand utilul se imbina cu placutul si distractia, rezultatele pot fi spectaculoase. Antrenandu-se intr-un joc de imitatie, copiii se pot amuza si pot invata in acelasi timp o multime de lucruri utile.
Revenind la exemplul anterior, joaca de-a magazinul ii poate ajuta pe copii sa invete cum sa-si construiasca un supermarket, cum sa-l conduca si sa-l extinda, mentinandu-si clientii multumiti. Acest joc implica in egala masura aplicarea de strategii si ocazia de a se dezvolta personal.
Hai la joaca si invata lucruri noi intr-o maniera distractiva!
Du joaca mai departe si fa o poza cu un produs mini si produsul real corespondent. Incarca imaginea pe site-ul Lidl si poti castiga saptamanal unul dintre cele 40 de vouchere de cumparaturi in valoare de 50 de lei fiecare.